Na WO I verschillende generaties achter de toonbank: Maarten tapt pintjes in De Frontduif

Vier generaties was café De Frontduif, gelegen in de Boezingestraat in Langemark, in handen van dezelfde familie. Na bijna een eeuw kwam er met Jürgen Stratsaert een tussenstop. Nu is het de beurt aan nakomeling Maarten Bulckaen (38). “Samen met mijn partner Gaëlle zetten we nu alles op alles om de klanten zo goed mogelijk te soigneren”, zegt hij.

Sinds 1973 hangt de naam De Frontduif boven de deur van het hoekcafé. Voor het ontstaan van deze herberg moet men de teller terugdraaien tot vlak na de Eerste Wereldoorlog. De pionier was Emiel Milleville, die honderd jaar geleden de eerste flessen ontkurkte. Samen met zijn echtgenote Alice ontvingen ze de klanten in hun praatcafé. Nu komt een van de jongste telgen van de Milleville-nakomelingen, Maarten Bulckaen, aan het roer.

Soigneren

“Jürgen Stratsaert stopte met de uitbating en ik greep de kans om de zaak over te nemen. Zelfstandig zijn zit in ons bloed en ik ben dan ook blij een verlengstuk te kunnen breien aan het door mijn overgrootouders begonnen café”, opent Maarten. “Wijlen Marnick Bulckaen was mijn vader en ik krijg nu de volle ruggensteun van mijn moeder Ria. Ik heb twee broers, Mathijs en Milan, en een zus, Melissa. Na de lagere school in Langemark ging ik naar het middelbaar in Roeselare. Daarna deed ik onderhoudswerken aan de gemeentelijke wegen in Langemark-Poelkapelle. Ik woon samen met mijn partner Gaëlle Grotard in de Donkerweg in Langemark.”

Divers publiek

“Tot mijn dertigste liep ik twaalf jaar voetballend in het shirt van SK Westrozebeke, tot een knieoperatie en knieproblemen mij dwongen om de schoenen aan de haak te hangen. Samen met mijn partner Gaëlle zetten we nu alles op alles om de klanten zo goed mogelijk te soigneren en de huidige clubs in de watten te leggen”, vertelt Maarten. “Typerend voor het café is het diverse publiek. We hebben heel wat vaste gezichten door de vele clubs. In de zomermaanden komen hier dan weer veel fiets- en motortoeristen langs voor een pauze op het terras. Op weekdagen zitten hier natuurlijk gepensioneerden en in het weekend komt ook de jeugd aan de toog staan. Dan ontstaan er dikwijls leuke conversaties tussen die twee leeftijdsgroepen”, gaat Maarten verder.

Dartsclub

“Ik hielp hier vroeger om voor de 47 leden tellende dartsclub De Frontdarters allerhande tornooien en wedstrijden op de kaart zetten. We begonnen intussen ook met een nieuw door mezelf uitgevonden discodarts. Dit zijn dartswedstrijden op de tonen van een dj. Ikzelf ben een verwoed darter en trainen is een basisvoorwaarde om resultaten te behalen. Thuis heb ik ook een bord hangen waarop ik enkele uren per dag de pijltjes gooi, met competitiepijlen van Michael van Gerwen. Deze wegen 24 gram. Ik nam ook her en der deel aan dartswedstrijden en in 2023 won ik ook enkele tornooien. Ik heb het gevoel dat ik progressie maak. Mijn sterke punten zijn de checkouts en als ik achterkom, heb ik een goede mentale weerbaarheid om terug te knokken. Naast de dartsclub gooit er hier eveneens een kaartclub de kaarten op tafel terwijl de Bakelandtvissers hier ook in hun lokaal komen verpozen en feesten. In de aanpalende feestzaal staan de verschillende soorten biljarts en hangen de dartsblokken. Ik ben eveneens bezig met de bouw van een ruim terras op de parking. We openen iedere dag vanaf 9 uur tot de laatste klant. Momenteel wacht ik nog af naargelang de bezetting en opkomst van de klanten om een sluitingsdag te bepalen.”

Openingsweekend

“We houden ons openingsweekend op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus. Ons doel is een lekker fris pintje tappen, een babbeltje slaan met de klanten en vooral maken dat ieder zich hier superlekker in z’n vel voelt”, besluit Maarten met een brede lach.

Café De Frontduif, Boezingestraat 40 Langemark. Telefoon: 0472 87 10 25. E-mail: [email protected]

The post Na WO I verschillende generaties achter de toonbank: Maarten tapt pintjes in De Frontduif is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier arrestaties, onder wie vader van ontslagnemend Alexia Bertrand, in corruptieonderzoek naar bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

Dienstverlening van start in het nieuwe stadhuis van Roeselare, je kan er ook opnieuw trouwen

Op woensdag 4 september opende Roeselare de deuren van de Grote Markt 1. Nu de verhuizing achter de rug is, staan de stadsmedewerkers en het beleid klaar om de Roeselarenaars te ontvangen in het nieuwe stadhuis. De dienstverlening zit niet alleen in een gloednieuw gebouw. Roeselare nam de dienstverlening ook onder de loep en voerde enkele nieuwigheden in, zodat de

Lees meer »

“Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld”: Japanse professor voor vijfde keer op bezoek in de Westhoek

Hij is professor aan het instituut voor internationale mode, maar met mode heeft Masakazu Tanaka (69) uit het Japanse Osaka weinig of niets te maken. Waar hij wel interesse voor heeft, is de manier waarop wij ons oorlogsverleden herdenken, iets wat in zijn thuisland niet gebeurt. “Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld.”

Lees meer »

Fietsen voor een gezond brein in Wijtschate, Nieuwe fietshappening Bike4Brain start aan De Kroonaard

Met start aan de sporthal De Kroonaard in Wijtschate wordt op zondag 22 september Bike4Brain georganiseerd. Die vzw is een non-profit organisatie die tot doel heeft het brede publiek te informeren over hoe je brein gezond te houden. Delporte Cycling en Unizo Heuvelland Mesen zetten mee hun schouders onder deze nieuwe fietshappening.
The post Fietsen voor een gezond brein

Lees meer »

Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek sterker”

Eerstejaarsjunior Toby Vandewoude moet afrekenen met een heus pechseizoen. Na een maandenlange revalidatie van een virale infectie liep de 17-jarige Oostduinkerkenaar bij een ongeval op training een hersenschudding op. “Toch hoop ik dit jaar nog een paar resultaten te rijden”, klinkt het strijdvaardig.
The post Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek

Lees meer »

Oplossing voor zandberg die al jaren in de weg ligt in Zeebrugge

Het havenbestuur heeft een plan voor het wegwerken van 1,4 miljoen kubieke meter zand dat in de weg ligt van autobehandelaar ICO. Die berg van maar liefst 32 hectare komt van een kwarteeuw graafwerken voor de havenontwikkeling. Maar ook de volgende jaren is er nog een massa overtollige grond op komst.
The post Oplossing voor zandberg die al jaren

Lees meer »

Vier generaties op een rij in Marke: van Elisa tot Anne-Sophie

Met de geboorte van Anne-Sophie ontstond een viergeslacht in Marke. Dat bestaat uit Anne-Sophie Veys, mama Julie Vandewinckele (31), grootmoeder Catherine Hervent (61) en overgrootmoeder Elisa Ingels (94). (MC)
The post Vier generaties op een rij in Marke: van Elisa tot Anne-Sophie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie Hageland kan voortaan ook kleine diefstallen meteen beboeten

Daders van kleine winkel- of fietsdiefstallen krijgen in het Hageland voortaan een geldboete die ze meteen moeten betalen. Agenten kunnen zo’n ‘Onmiddellijke Minnelijke Schikking’ (OMS) al uitschrijven bij festivals of fuiven als jongeren bijvoorbeeld drugs op zak hebben. Dat wordt nu uitgebreid naar andere kleine misdrijven.

Lees meer »

551 zonnepanelen op daken van Duin en Zee

Stad Oostende blijft zich voort inzetten om klimaatneutraal te worden. De afgelopen maanden kwamen er maar liefst 551 zonnepanelen op de daken van Duin en Zee, die in totaal ongeveer 213.000 kWh per jaar zullen opleveren.
The post 551 zonnepanelen op daken van Duin en Zee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Britse minister van Cultuur laat hoge prijzen voor Oasis-tickets onderzoeken

Lisa Nandy, de Britse minister van Cultuur, laat een onderzoek uitvoeren naar de hoge ticketprijzen voor de reünieconcerten van de band Oasis. Er wordt met name gekeken naar het “dynamische prijsmechanisme” van ticketverkoper Ticketmaster. Dat mechanisme past de ticketprijzen automatisch aan op basis van de vraag, wat leidt tot prijsstijgingen zodra de populariteit van een evenement toeneemt.

Lees meer »

Twee leerlingen en twee leerkrachten doodgeschoten op school in VS: verdachte is 14-jarige scholier die al eens werd verhoord wegens dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter werd opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al eens verhoord door de politie omdat hij via internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school. De verdachte ontkende echter

Lees meer »