Kunstenaar Jarne Debue exposeert in Huys 15 in Kemmel: “Ik ben eigenlijk een autodidact”

Zwevegemnaar Jarne Debue leeft voor de kunst. Hij baatte tot 2020 de tweedehands gitaarshop Deja-Vu in Kortrijk uit, speelt gitaar en tekent en schildert al van kindsbeen af. Nu exposeert hij voor het eerst in Huys 15 in Kemmel. De tentoonstelling loopt nog tot en met 20 oktober. “Als ik schilder, kunnen er ineens uren voorbijgaan zonder ik het zelf besef.”

« Souvent il m’arrivait, devant mon chevalet, de passer des nuits blanches, retouchant le dessin de la ligne d’un sein du galbe d’une hanche » -La Bohème, Charles Aznavour

De Zwevegemse kunstenaar Jarne Debue (34) zal zich herkennen in dit citaat uit het prachtige Franse chanson van nog zo’n andere artiest, Charles Aznavour. “Wanneer ik schilder, ontspan ik volledig”, begint Jarne Debue een ode aan de kunst tijdens een gesprek in zijn buitenverblijf/atelier in Heuvelland. “De mooiste momenten zijn die waarin ik volledig kan opgaan in een werk. Dan kan ik bezig zijn met een detail in m’n schilderij, kijk ik iets later naar m’n uurwerk en zie ik dat er uren voorbij zijn gegaan.”

Bohémien

Jarne is gepassioneerd, zoveel is duidelijk. Een kunstenaar kan dan ook in deze steeds versnellende maatschappij niet anders dan tegen wil en dank uitermate fanatiek blijven. Aznavours beschrijving van een bohémien gaat trouwens wel op voor de Zwevegemnaar. “Let op, ik heb wel ‘gewone’ jobs gedaan hoor, maar wel altijd heel kortstondig. Ik was tot 2020 de uitbater van de Deja-Vu guitarshop in de Budastraat in Kortrijk. Ik deed dat heel graag, maar moest dat wel combineren met een job in een fabriek. Dat werd heel lastig en ik besloot dus vier jaar geleden om daar in schoonheid mee te stoppen.”

Sindsdien kon Debue zijn pijlen nog wat meer op de kunsten gaan richten. Hij tekent en schildert al een heel leven lang en ook het gitaarspelen zit er al van vroeg in. Hij is ook de bezieler van de muziekgroep GePpetto, dat een vorm van kleinkunst en americana brengt, “in een setting van een duister circus”, aldus Jarne.

Autodidact

“In zowel muziek als schilderen ben ik eigenlijk een autodidact”, is hij eerlijk. “Ik ken bijvoorbeeld geen akkoorden. Het is allemaal begonnen toen ik als jonge gast langs de Vaart in Zwevegem met een paar maten zat te tokkelen op een gitaar. Ik deed maar wat, maar het werkte. Als ik vandaag met GePpetto repeteer, dan moet de bassist soms ‘vertalen’ wat ik aan het doen ben (lacht).”

“In de Academie waren ze geen fan van me. Wanneer ze vroegen om een giraf te tekenen, kwam er bij mij een tractor op het blad te staan.”

En met het tekenen en schilderen is dat niet anders gelopen. “Toen ik heel klein was, heb ik wel eventjes in de Kunstacademie van Zwevegem gezeten, maar ze waren daar geen zo’n fan van mijn werk. Ik deed opnieuw mijn eigen ding. Als ze me vroegen om een giraf te tekenen, dan stond er uiteindelijk een tractor op m’n blad (lacht). Ik heb dat dus niet lang gedaan en deed thuis gewoon verder. Ik volg dus ook de ‘regels en wetten van de kunst’ niet, want ik heb ze nooit geleerd.”

Huys 15

Dat bleek dus ook helemaal niet nodig te zijn, want anno 2024 kan Jarne Debue al een heel mooi oeuvre voorleggen. Hij exposeert ermee in het gezellige café Huys 15 in Kemmel van 16 juni tot en met 20 oktober. “Ik ken Christian en Karolien, de eigenaars van Huys 15, nog van in de periode van mijn gitaarshop. Christian was een vaste klant van me en we zijn goede vrienden geworden. Ze vroegen me of ik een expo wou voorzien bij hen. Ik was eigenlijk nog verder aan het werken vooraleer ik kunstgalerijen zou beginnen aan te spreken, maar het voelde wel aan als een goed idee.”

“Je vindt er in de eerste kamer mijn ouder werk, alles dat ik voor 2015 maakte. Dat was veel abstracter dan mijn huidige werk. Het is chaotisch, bijna psychedelisch, en bevat veel kleur. Je ziet er eigenlijk meer frustraties en pure expressies in. Vanaf de coronacrisis ben ik dan figuratiever te werk gegaan. Mijn eerste werk van die periode is een portret van mezelf en iemand waar ik in die periode heel verliefd op was. Ik wou ons afbeelden, maar dan binnen vijftig jaar. Dat was echt een kantelpunt, want daarmee ontdekte ik dat ik de figuratieve weg volledig op wou.”

Pronkstukken

Die nieuwere werken zijn ook allemaal verzameld in één ruimte op de tentoonstelling. Je vindt er werken die meestal uit het leven van de artiest gegrepen zijn. Dat gaat zeker op voor de reeks ‘Pronkstukken’. “Dat zijn letterlijk mensen die ik in de verf wil zetten”, kadert Debue. “Zo heb ik bijvoorbeeld Boris, een van mijn beste maten, geschilderd. Hij is een man naar m’n hart. We zijn gelijkgezind en hebben samen al prachtige reizen gemaakt. Ik was bij hem op bezoek en tijdens een gesprek zag ik dat dat moment een prachtig beeld kon opleveren. Ik nam een foto – ook al was hij er ongemakkelijk bij – en vereeuwigde het dus in een schilderij.”

Boris is een van de ‘Pronkstukken’: “We zijn gelijkgezind en hebben al zoveel mooie reizen gemaakt” (gf)

En daarmee doet hij ook meteen zijn werkwijze uit de doeken: een foto of schets als basis nemen en daarna minstens een maand aan het werk gaan. Je kan trouwens ook een werk bij Jarne Debue ‘bestellen’: “Geïnteresseerden mogen mij altijd contacteren. Dan gaan we eens op de koffie en bespreken we wat voor kunstwerk je wilt. Daarna gaan we een dag op shoot tot we iets vinden waar we allebei tevreden over zijn. Dan ga ik aan het werk.”

Advies

En wat mag de toekomst nog brengen voor de 34-jarige? “Ik leef voor muziek en kunst. Als ik er ooit comfortabel van kan leven, dan ben ik een gelukkig man.” Daar spreekt opnieuw de bohémien. Welk advies geeft hij dan ten slotte mee aan andere zielsgenoten die dezelfde wens hebben? “Doe gewoon je ding, maar hou rekening met kritiek, en ga ervoor! Durf gewoon. Denk er niet te veel bij na.” Een advies dat kan tellen.

De expo loopt nog tot en met 20 oktober in Huys 15 in de Reningelststraat 15 in Kemmel. Op vrijdag is de koffiebar en exporuimte open van 14 tot 19 uur, in het weekend is dat van 9 tot 19 uur. Wil je zelf contact opnemen voor een kunstwerk, dan dat via Instagram of [email protected]. GePpetto kan je op 27 september aan het werk zien op ‘t Heuvelhof (Dranouter).

The post Kunstenaar Jarne Debue exposeert in Huys 15 in Kemmel: “Ik ben eigenlijk een autodidact” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

14-jarige scholier schiet twee leerlingen en twee leerkrachten dood op school in VS: verdachte werd vorig jaar ondervraagd over dreigen met schietpartij

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia zijn woensdag vier doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke schutter is opgepakt en is een 14-jarige leerling van de school. De tiener werd vorig jaar al verhoord door lokale agenten omdat hij op internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op school, maar ontkende. De autoriteiten zagen

Lees meer »

Gisele (72) werd jarenlang gedrogeerd door haar echtgenoot en verkracht door 70 mannen: “Ze wil alle daders in de ogen kijken”

“Ik dacht dat zijn vrouw het wist, dat het een kinky rollenspel was”, aldus één van de 51 mannen die vanaf deze week tijdens een monsterproces in Frankrijk terechtstaat. De feiten zijn pure horror: een man drogeerde jarenlang zijn echtgenote, waarna hij haar door tientallen onbekenden liet verkrachten. Ze riskeren nu allemaal 20 jaar cel.

Lees meer »

KLJ bracht Luc en Christina samen in Meulebeke

Luc Vanrenterghem en Christina Delmotte vierden hun gouden bruiloft. Het koppel werd samen met hun kinderen, kleinkinderen en familieleden in het kasteel Ter Borcht ontvangen voor de officiële receptie.
The post KLJ bracht Luc en Christina samen in Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu ook groene groep op recyclagepark Gullegem Rijksweg

Sinds deze week zijn op het recyclagepark van Gullegem Rijksweg ook enkele afvalsoorten van de groene groep toegelaten. Het gaat om officiële groene restafvalzakken, PMD-zakken, papier en karton, glazen flessen en bokalen en kurk.
The post Nu ook groene groep op recyclagepark Gullegem Rijksweg appeared first on KW.be.

Lees meer »

De familie Ver Eecke blies verzamelen voor tweejaarlijkse reünie

Naar tweejaarlijkse gewoonte kwam onlangs de Egemse familie Ver Eecke samen voor een familiereünie. Dat dit nu gebeurde, had onder andere te maken met het feit dat zuster Camilla Ver Eecke, die als lid van de Tieltse Zusters van het Geloof sinds 1969 als missionaris in Congo werkzaam is, tijdelijk in het land was. Haar
The post De familie

Lees meer »

Politiekorps kijkt naar elkaar nadat 24.000 euro uit politiekluis is gestolen: “Alles wijst op inside job”

Wanneer de boekhouder terugkeert uit ziekteverlof, blijkt er 24.000 gestolen te zijn uit de politiekluis van de Brugse scheepvaartpolitie. Wie is de dader? Op die vraag proberen de Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge een antwoord te vinden. En daarvoor wordt vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemannen en -vrouwen die er werken gekeken.

Lees meer »

Vanaf vrijdag week lang kermis in Westkerke

Het jaarlijkse kermisgebeuren start op vrijdag 6 september met Friday Night Fever. Zaterdag 7 september kan je in de kermistent smullen van ribbetjes of een vegetarisch alternatief. Daarna start de kermisfuif. Zondag 8 september is er van 8 uur tot 18 uur rommelmarkt in de wijk rond de markt. Op kermismaandag 9 september organiseert seniorenvereniging
The post Vanaf vrijdag

Lees meer »

Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel voor eventuele belagers”

Marleen Achtergaele (63) uit Bissegem is coördinator van de zelfhulpvereniging IMLandelijk. “We zijn een groep vrijwilligers die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag ondersteunen. Onze gratis alarmsysteemgadgets kunnen een veiligheidsgevoel creëren bij slachtoffers, lotgenoten, de burger in het algemeen. Kortom: voor wie het nodig acht om zichzelf een geruststelling te geven.”
The post Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Nieuwe lijst met twee namen: Alain Stratsaert komt op met SVD in Ieper

In Ieper zal je op 13 oktober niet alleen kunnen stemmen voor Vooruit, Team Ieper, Vlaams Belang en Groen. Met Samen Voor Democratie (SVD) komt er wellicht nog een vijfde partij op het stembiljet te staan. Lijsttrekker is de 58-jarige Alain Stratsaert uit Voormezele. “Onze partij groeide uit het verzet tegen de coronamaatregelen”, vertelt hij.
The post Nieuwe lijst

Lees meer »

Vriendje in beroep tóch mee veroordeeld voor dood Athena (18) in Zandvoorde: “Hij mocht niet met die opgefokte bromfiets op het fietspad rijden”

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. Ze zat achteraan de opgefokte bromfiets van haar vriendje A.P. (21), die het afdraaiende voertuig niet meer kon ontwijken. Volgens de politierechter was alleen de trucker aansprakelijk, maar in beroep werd ook het vriendje mee veroordeeld. “Een meer evenwichtige uitspraak”, zegt

Lees meer »

“Ik was écht goed ziek”: Remco Evenepoel praat met HLN en VTM NIEUWS over decompressie én opvallend detail op shirt

Remco Evenepoel (24) begint in Groot-Brittannië aan het laatste deel van zijn seizoen. Tijdens zijn hoogtestage in aanloop naar de Tour of Britain is hij wel flink ziek geworden. “Daardoor besliste ik om niet mee te doen aan het EK tijdrijden.” Evenepoel spreekt verder geen grote ambities uit voor de Tour of Britain, maar hij zal er alleszins starten met

Lees meer »

Politie ontdekt cannabisplantage tijdens drugsonderzoek in Kuurne

Na een grondige voorbereiding voerde de politiezone VLAS op donderdag 5 september een gerichte actie uit in het kader van een drugsonderzoek in Kuurne. Daarbij vond een huiszoeking plaats in een woning. Dit gebeurde in samenwerking met het parket.
The post Politie ontdekt cannabisplantage tijdens drugsonderzoek in Kuurne appeared first on KW.be.

Lees meer »