Harelbeekse burgerdochter Yasmine Top gaat in Kortrijkse politiek voor Vooruit: “Ben opgegroeid met politiek”

Yasmine Top (31), dochter van de Harelbeekse Vooruit-burgemeester Alain Top (57), zal de 32e plaats innemen op de Kortrijkse lijst bij de socialisten voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ze was eerder al actief in Harelbeke en Gent voor de partij. “Papa is heel tevreden met mijn keuze.”

De appel valt niet ver van de boom. Met Harelbeeks Vooruit-burgemeester Alain Top (57) als vader was Yasmine Top (31) haast voorbestemd voor een leven waarin politiek een rol zou spelen. “Vader betrok ons al van toen we heel jong waren in de politiek”, geeft ze toe. “Als kind gingen m’n zus en ik naar vele evenementen mee met onze vader. Thuis aan de keukentafel ging het ook vaak over politiek, eigenlijk elke dag.”

“Aan de keukentafel ging het als kind elke dag over politiek”

Jongsocialisten

Dat leidde ertoe dat ze al van jongs af aan een lidkaart had van de partij Vooruit. Ze was vanaf haar 21e ook bestuurslid van de Jongsocialisten. “Ik deed dat twee jaar”, blikt Top daarop terug. “Dat was leuk, maar ook heel intens. In die periode nam politiek wel het grootste deel van mijn vrije tijd in beslag.”

“Ook lokaal was ik nauw verbonden met de partij, zowel in Harelbeke als in Gent. Ik woonde na mijn studies zeven jaar in Gent en kwam er in 2018 op met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik was op zich tevreden met mijn persoonlijk resultaat (1.494 voorkeursstemmen, red.), maar de partij kreeg toen wel serieuze klappen. Iets later nam ik een politieke pauze doordat ik nieuwe carrièrekansen kreeg. Nu wil ik er in Kortrijk terug voor gaan.”

Terugkomst

Sinds december 2023 woont Yasmine Top immers in het Kortrijkse centrum. “Ik voel mij eigenlijk helemaal geen nieuwe inwoner”, aldus de politica. “Ik zou eerder zeggen dat ik ben teruggekeerd. Een groot deel van mijn leven heeft zich al in Kortrijk afgespeeld. Ik liep in het middelbaar school in het Atheneum Pottelberg (nu Athena, red.) en studeerde ook aan VIVES Hogeschool de HBO5-opleiding verpleegkunde. Ik trok toen ik jonger was bovendien vaak naar Kortrijk om wat cultuur te beleven. Als mensen mij vragen wat Kortrijk is, dan zeg ik dat het een kleine stad is die wel alles heeft wat een grootstad te bieden heeft.”

Net daarom wil Top graag mee timmeren aan de weg die de meerderheid de vorige legislatuur al is ingeslagen. “Ik ben tevreden met het huidige beleid (coalitie van Team Burgemeester, Vooruit en N-VA, red.), al mag het van mij nog iets roder. Ik wil een stad met kwalitatieve zorg en een rijk cultuuraanbod, waarbij iedereen bereikt wordt. De juiste stappen zijn gezet en nu moeten we in de volgende legislatuur kunnen beschermen wat verworven is.”

“Mijn grootste persoonlijke strijdpunt is de zorg. De zorgsector en socialisten gaan sowieso samen, maar aangezien ik psychiatrisch verpleegkundige ben, is dat bij mij misschien nog iets sterker. Wat ik aanvoel wanneer ik mijn job uitoefen, is een soort van thermometer van hoe het met de maatschappij gesteld is. Als ik zie dat er veel gedwongen opnames, eenzaamheid of verslaving optreden, dan kan het zijn dat er iets schort bij bepaalde instanties.”

Digitale campagne

Yasmine Top zal opkomen op de 32e plek, waarmee ze achteraan de lijst bengelt. “Toen Maxim (Veys, gemeenteraadslid Vooruit Kortrijk, red.) me vroeg welke plek ik wou, zei ik dat het me niet uit maakte. Ik heb geen eisen of verwachtingen en wil gewoon bijdragen aan de campagne. Ik hoop alleszins wat meer gewicht in de schaal te kunnen leggen tijdens de onderhandelingen.”

Hoe zal Yasmine Top campagne gaan voeren de komende maanden? “Toen ik opkwam met de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, was dat een heel drukke periode. Ik geloof echt in huisbezoeken en denk dat de papieren campagne meer en meer uitsterft. Ik zie mezelf dan eerder inzetten op een digitale campagne via sociale media.”

En hoe reageerde vader Alain Top ten slotte? “Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik politiek actief ben en we hadden wat overlegd vooraleer ik definitief besliste. Papa zou me sowieso niet zeggen wat ik moet doen. We hebben gewoon alle voor- en nadelen op een rij gezet. Hij is alleszins heel tevreden met mijn keuze.”

The post Harelbeekse burgerdochter Yasmine Top gaat in Kortrijkse politiek voor Vooruit: “Ben opgegroeid met politiek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Extra petanquepleinen aan Kloosterhof ingehuldigd

Aan domein Kloosterhof, dat onder andere assistentiewoningen en een dienstencentrum omvat, zijn enkele extra petanquepleinen officieel ingehuldigd. “Sinds de opening van ons dienstencentrum in 2016 hadden we twee petanquevelden”, zegt Veerle Holsbeke. “Onze club De Hofpetanquers is zodanig groot geworden dat die twee pleinen niet langer voldoende waren. De vraag naar twee extra pleinen was
The post Extra petanquepleinen

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

HERBEKIJK. Evenepoel en Alaphilippe helpen Magnier aan winst: bekijk hier de volledige eerste uitzending van de Tour of Britain

Zin om de uitzending van de openingsetappe in de Ronde van Groot-Brittannië te herbekijken? Dat kan op deze pagina! Kijk hieronder als HLN-abonnee naar rit 1, waarin tweevoudig olympisch kampioen Remco Evenepoel zijn terugkeer in competitie vierde na de Spelen. En onze landgenoot liet zich ook meteen gelden, onder meer in dienst van ploegmakker Paul Magnier. De talentvolle sprinter, amper

Lees meer »

“Hopelijk een plaatsje in veel boekenkasten”: Spar Ieper lanceert uniek verzamelalbum met foto’s over de Kattenstad

Sinds kort kan je bij de Spar in Ieper sparen voor het unieke verzamelalbum ‘Her-Ontdek Ieper, het verhaal van Ieper in 175 illustraties’. De 175 fotostickers bieden een overzicht van de Ieperse geschiedenis. De eerste 100 klanten met een vol album, krijgen vier gratis gidsbeurten door het historische stadscentrum van de Kattenstad.
The post “Hopelijk een plaatsje in veel

Lees meer »

Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde

BMW Meet&Drive Lichtervelde bestaat intussen acht jaar. Het event werd opgestart in 2016 en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de oldtimerkalender. Zo’n 140 BMW’s rijden op zondag 15 september in de voor- en namiddag een toer.
The post Jaarlijkse hoogdag voor de BMW-liefhebbers in Lichtervelde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wordt oudste boom van de Westhoek de Boom van het Jaar? “Hij is geselecteerd als kandidaat voor West-Vlaanderen”

De oudste boom van de Westhoek zat lang verscholen in een afgesloten bos van nonkel Henri, maar is sinds kort toegankelijk voor het publiek en wordt nu de West-Vlaamse kandidaat voor de titel Belgische Boom van het Jaar.
The post Wordt oudste boom van de Westhoek de Boom van het Jaar? “Hij is geselecteerd als kandidaat voor West-Vlaanderen” appeared

Lees meer »

Defensiespecialist na pleidooi van Bart De Wever voor luchtafweer: “Op dit moment heeft België géén verdediging tegen inkomende raketten”

In een interview in onze krant naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen pleitte burgemeester én formateur Bart De Wever (N-VA) voor investeringen in luchtafweersystemen om onze haven te beschermen tegen vijandelijke raketten. “Ons land blijft onder de lat van wat de NAVO vraagt”, bevestigt defensiespecialist Sven Biscop.

Lees meer »

Tom (40) kan ogen niet geloven wanneer school grienden zijn roeiboot omsingelen en urenlang achtervolgen: “Erg cool, maar ook heel eng”

Tom Waddington (40) begon op 5 juli aan een epische roeitocht van Canada naar het Verenigd Koninkrijk, een reis van meer dan 3.000 kilometer. Op dag twee begon de Brit zich een beetje down te voelen door het slechte weer, maar plots kreeg hij een opkikkertje toen hij vergezeld werd door een school grienden. Tientallen exemplaren omsingelden zijn boot en

Lees meer »