Grote stappen gezet in drie Nieuwpoortse infrastructuurdossiers

In Nieuwpoort werden de afgelopen weken en maanden bij een aantal openbare werken grote vorderingen gemaakt. Concreet gaat het om de Pieter Deswartelaan, de Langestraat en het Nieuwlandplein. Deze grootschalige vernieuwingsprojecten naderen nu hun voltooiing.

Tussen 2019 en het einde van 2024 focuste Stad Nieuwpoort op de heraanleg van een aantal belangrijke locaties in de publieke ruimte. Twee van die projecten in Nieuwpoort-Stad zijn de Pieter Deswartelaan en de Langestraat. In Nieuwpoort-Bad wordt sinds de paasvakantie van 2024 het Nieuwlandplein in een nieuw jasje gestoken. Allemaal ingrijpende maar noodzakelijke investeringen, klinkt het bij Stad Nieuwpoort: “De infrastructuuringrepen geven het aangezicht van de stad een eigentijds uitzicht, zorgen voor een verhoogd comfort voor de verschillende weggebruikers en dragen bij tot de verkeersveiligheid. Het omvormen van deze stukken publieke ruimte kadert in het streven om van Nieuwpoort een plek te maken waar het aangename wonen én vertoeven is,” zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Pieter Deswartelaan

Tijdens deze legislatuur werd de Pieter Deswartelaan van de Langestraat tot de Oude Veurnevaart aangepakt. De heraanleg startte in 2019 en verliep in drie fases. Stad Nieuwpoort werkte hiervoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg. De straat aan de rand van de historische binnenstad werd omgevormd tot een aantrekkelijke belevingsas waar fietsers en voetgangers de nodige ruimte krijgen.

Absolute blikvanger is dan ook een gloednieuw dubbelrichtingsfietspad langs het volledige tracé van de Pieter Deswartelaan. Het laatste stukje van dit fietspad werd afgewerkt begin juni 2024. Het fietspad maak integraal deel uit van de Kustfietssnelweg F34 die Knokke-Heist met Nieuwpoort verbindt. Tussen de Frontzate en de Nijverheidsstraat is gekozen voor optimaal ruimtegebruik en doet het fietspad ook dienst als voetgangerszone. Om het gemotoriseerde, passieve verkeer in de Pieter Deswartelaan zo beperkt mogelijk te houden, is een versmalling van de verharde zones gerealiseerd ter hoogte van het kruispunt met de Pieter Braeckelaan. De straat kreeg bij de vernieuwing een uitgesproken groen karakter mee, door de aanleg van een bufferhaag tussen de rijbaan en het fietspad. In het najaar van 2024 worden er nog extra groenvoorzieningen aangeplant.

Langestraat

In Nieuwpoort-Stad krijgt de Langestraat een grondige make-over. De hoofdas in het stadscentrum moet leefbaarder, aangenamer en veiliger worden voor inwoners en ondernemers.

De rijweg wordt aangelegd in lichtgrijze asfalt, voetpaden en parkeerstroken krijgen een uitvoering in grijze natuursteen. Bomen langs beide straatkanten geven het geheel een frisse en groene uitstraling. Daarnaast wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast en verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater. Intussen werd het stuk tussen de Pieter Deswartelaan tot en met het kruispunt met de Valkestraat/Recollettenstraat afgewerkt. Ook de zone tussen de Astridlaan en het Astridpark is klaar. Ter hoogte van het Astridpark kreeg de Langestraat een uitgesproken klimaatbestendige inrichting. Daarbij werd ingezet op het ontharden van de straat, het aanleggen van opritten in betongrasdallen voor een maximale hemelwaterinfiltratie en de implementatie van brede groenzones met bomen. Zo vormt dit stukje een waardevolle groene prelude op het Astridpark. Het gevoel dat dit stukje Langestraat dienstdoet als toegang tot het park wordt nog versterkt door het feit dat het asfalt een zandgele kleur kreeg aangemeten, naar analogie met de gele klinker waarin de parkpaden zullen worden uitgevoerd. Vanaf maandag 19 augustus 2024 starten in het stuk tussen de Kokstraat en Recollettenstraat rioleringswerken. Tegelijkertijd wordt het bovendeel tussen de Astridlaan en Kokstraat heraangelegd. Het einde van alle werken in de Langestraat is voorzien tegen eind 2024.

Nieuwlandplein

Op maandag 15 april 2024 begon Stad Nieuwpoort aan de ingrijpende vernieuwing van het Nieuwlandplein, tussen de Elisalaan en de residentiële Simli-wijk. De voorbije jaren werd reeds een nieuwe parkeerkelder onder het Nieuwlandplein aangelegd. De aanleg van de bovenbouw vormt het sluitstuk van de herontwikkeling van de site. Concreet maakt het asfalt plaats voor een glooiende duinenconstructie, compleet met zand en helmgras. Door deze groene, natuurlijke invulling zal het plein een visueel verlengstuk vormen van de aanpalende Simli-duinen. De aanwezigheid van comfortabele zitbanken en fietsparkeerplaatsen maakt van het Nieuwlandplein aangenaam rustpunt voor wandelaars en fietsers. Samen met het plein worden ook de straatovergangen naar de naburige Edmond Kamplaan en Georges Rodenbachlaan aangepakt. Op vandaag zijn de rijwegen al opnieuw aangelegd, waardoor de ondergrondse parking terug toegankelijk is vanaf de Elisalaan. Vanaf maandag 19 augustus 2024 staat de aanleg van de betonverharding van het plein en de duinenconstructie op het programma. Behoudens onvoorziene omstandigheden én indien het plantseizoen dit toelaat, is de vernieuwing van het Nieuwlandplein afgerond tegen het najaar van 2024.

The post Grote stappen gezet in drie Nieuwpoortse infrastructuurdossiers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow

Zes jaar na de opening van de vernieuwde Leieboorden bij de Broeltorens, is de tweede verlaagde zone ook klaar. Op zaterdag 14 september vindt vanaf 16 uur het openingsfeest plaats met animatie, muziek, buitenbars en terrasjes.
The post Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon

De negende editie van de Veurnse stratenloop ‘Laat Mie Moar Lopen’ op vrijdag 13 september wordt een bijzondere editie, want de vereniging bestaat tien jaar. Daarom staat er een bijkomende discipline op het programma: de halve marathon.
The post Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Aan de bal is Anderlecht huilen met de pet op”: voor Marc Degryse is het “een raadsel” hoe paars-wit 11 op 15 haalde

Anderlecht mocht uitermate tevreden zijn met een 0-0-gelijkspelletje op het veld van Union. Dat zag ook onze analist Marc Degryse, die zich vragen stelt bij de aanpak van Riemer. “Dreyer is bezig aan een zwakke seizoensstart, maar heeft dat niet te maken met de opstelling?” Voorts heeft Union Degryse “aangenaam verrast” en genoot onze analist van Skov Olsen. “Hij is

Lees meer »

Tweedejaarsbelofte Lucas Scherrens weet waar zijn ambities liggen: “Podiumplek op een kermiskoers”

Lucas Scherrens begon als eerstejaarsjunior te koersen. Hij sloot zijn U19-periode af met een overwinning in Lendelede. In z’n tweede seizoen bij de beloften is de negentienjarige kerel nog op zoek naar een eerste zege. Lukt het niet als renner, dan gaat hij voor een carrière bij de politie.
The post Tweedejaarsbelofte Lucas Scherrens weet waar zijn ambities liggen:

Lees meer »

VS klagen verantwoordelijken van Russische televisiezender aan voor verkiezingsinmenging

De Verenigde Staten hebben woensdag aangekondigd dat ze twee verantwoordelijken van de Russische televisiezender RT zullen vervolgen voor verkiezingsinmenging. Het gaat onder meer om hoofdredactrice Margarita Simonian. Daarnaast worden sancties ingevoerd tegen enkele hackers en een ngo die gelinkt kan worden aan het Kremlin. De sancties zijn een reactie op pogingen tot inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van later dit

Lees meer »

Roma vertellen zelf over hun vaak gecontesteerde manier van leven: “Moeders vinden het vernederend om hun kinderen ‘uit te besteden’ aan school”

Sinds Conner Rousseau racistische uitspraken over hen deed, weet heel Vlaanderen dat er ook bij ons een Romagemeenschap bestaat. Maar wie ze zijn en hoe ze leven: slechts weinigen kunnen er iets zinnigs over zeggen. Een nieuw boek geeft nu een zeldzame, soms ontluisterende blik op die gesloten wereld. “Mensen zeggen dat we bedelaars en dieven zijn, dat we onze

Lees meer »

KIJK LIVE. Williams wint weer, kijk hier als HLN-abonnee naar de nabeschouwing van rit 3 in de Ronde van Groot-Brittannië

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

EXCLUSIEF. De man achter het interne onderzoek dat de VRT op zijn grondves­ten doet daveren: “Geen sprake van slachtoffer en dader tussen die twee”

“Ik ben gevraagd om bruggen te bouwen”, zegt Rob van Eijbergen, de bemiddelaar die in april werd aangesteld door VRT. Maar de machtsstrijd tussen twee afdelingen bleek een brug te ver. De professor zag bij Ricus Jansegers (58) en Lotte Vermeir (39) “te weinig zelfreflectie” en geeft bij HLN voor het eerst inzicht in het onderzoek dat leidde tot de

Lees meer »

Vliegschool Wevelgem viert 100ste verjaardag: “Nog steeds broedkast van talent”

Reeds 100 jaar worden piloten opgeleid op de Wevelgemse luchthaven. De militaire vliegschool werd opgericht in 1924, en Flanders Aviation Society (FAS) nodigt uit om die verjaardag mee te vieren. Op en rond het vliegveld met onder meer een static show van oude en nieuwe toestellen. De publiekstrekker wordt ongetwijfeld Cercle Leopold waar na 40 jaar opnieuw publiek wordt toegelaten.<br

Lees meer »

AZ Delta bant alcohol uit bistro en shop: “Lekkere alcoholvrije alternatieven, maar bubbels op materniteit wel nog toegestaan”

Bij AZ Delta (Roeselare-Torhout-Menen) is er voortaan geen alcolhol meer te verkrijgen. Een maatregel die van hogerhand sowieso op 1 april 2025 werd opgelegd, maar bij AZ Delta bant men alcohol dus al zeven maanden eerder. Om de geboorte van een kindje te vieren, is het wel nog toegestaan om een glas te serveren op de materniteit. Het ziekenhuis was

Lees meer »

Eeuwige vrijgezel Mark Rutte voor het eerst openhartig over zijn relatiestatus in nieuwe documentaire: “Ik ben happy”

De relatiestatus van Mark Rutte (57), premier tot dit voorjaar, was het best bewaarde geheim van Nederland. Ongetrouwd, dat was zeker. Maar alle vragen over zijn liefdesleven, of hij op vrouwen viel of misschien een vriend had, waren taboe. Tot nu. In een nieuwe tv-documentaire die vandaag in première gaat, spreekt de eeuwige vrijgezel voor het eerst open over zijn

Lees meer »