De “X-factor” zal grote impact hebben op start van olympische week van Emma Plasschaert

De dag na haar vierde plaats op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio had Emma Plasschaert maar één doel: het beter doen op de volgende Olympische Spelen. Slechts 48 uur voor de start van haar olympische week in de ILCA 6 (ex-Laser Radial) voor de jachthaven van Roucas-Blanc in Marseille, sprak de 30-jarige Oostendse met de pers.

“Alles gaat goed”, stak een scherp ogende Plasschaert van wal. “We hebben onze boten gekregen en hebben er een paar dagen mee getraind. Het zeil is een beetje anders dan we hadden verwacht. Het is achteraan iets strakker dan de zeilen die we normaal gebruiken, maar dat is op zich geen probleem. We weten hoe we daarmee moeten omgaan. Wat echter niet zo makkelijk is, is dat we met het rustige weer van de afgelopen dagen en de uitgestelde races in de andere klassen, niet veel tijd hebben gehad om te trainen. Gisteren (maandag) konden we bijvoorbeeld niet het water op”, aldus de tweevoudige wereldkampioene in haar discipline.

De mannen en vrouwen in de 49er en 49er FX-klasse hebben al twee wedstrijddagen achter de rug. Plasschaert heeft hun vorderingen op de voet gevolgd. “We hebben de races gevolgd, maar als dit type wind aanhoudt, hebben we in ieder geval onze eigen strategie. Natuurlijk zijn er altijd onvoorspelbare factoren. En dat zien we hier in Marseille al heel lang. Onze mental coach noemt dat de X-factor, die je niet kunt voorzien. Er zijn momenten dat je ineens geholpen wordt en andere momenten dat je getroffen wordt door een hele slechte golf. Dat kan een grote impact hebben.”

Hoewel ze er niet te veel over wil praten, weet de winnares van de bronzen medaille op het laatste WK, begin 2024 in Argentinië, dat een olympisch podium het Belgische zeilen een echte boost zou geven. Net als na de zilveren medaille van Sébastien Godefroid op de Olympische Spelen van Atlanta en het brons van Evi Van Acker op de Olympische Spelen van Londen.

“Dat was een ander tijdperk. Net als veel andere sporten wordt zeilen steeds professioneler. Er wordt steeds meer geïnvesteerd. We zijn voltijdse atleten geworden, niet alleen op vakantie. Vergeleken met Tokio is onze staf groter en zijn we veel beter uitgerust. Het lijdt geen twijfel dat een medaille goed zou zijn voor onze sport. Net als bij elke andere sport, als ik zie welke impact Nina Derwael bijvoorbeeld heeft gehad op turnen en haar federatie. Dus ja, het zou geweldig zijn.”

The post De “X-factor” zal grote impact hebben op start van olympische week van Emma Plasschaert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zuster Martine is 70 jaar geprofest

Zuster Martine is 70 jaar geprofest en werd gefeliciteerd door burgemeester Alain Top, schepenen Lynn Callewaert, Kathleen Duchi, Francis Pattyn en Dominique Windels, algemeen directeur Hans Piepers en raadslid Rosanne Mestdagh.
The post Zuster Martine is 70 jaar geprofest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een bloembak in asbest: levensgevaarlijk, maar toch volop te koop, ondanks verbod

Er worden nog altijd producten verkocht met asbest erin. Nochtans is het al 25 jaar verboden om asbesthoudende producten te verkopen, omdat asbest kankerverwekkend is. En toch vind je makkelijk bloembakken, tuinzetels en zelfs hondenhokken in asbestcement te koop, zowel op tweedehandssites als in winkels. Er worden soms zelfs hoge prijzen voor betaald. De gezondheidsrisico’s krijg je er gratis bij.

Lees meer »

Antwerpen verbiedt het, hier doen schepenen zélf mee: 128 ploegen strijden in Lichtervelde voor Belgische titel beerpong

Wie gooit het best een pingpongballetje in een beker gevuld met bier? Het antwoord op die vraag kennen we zaterdag, want in Lichtervelde strijden 128 duo’s dan voor de Belgische titel beerpong. “Maar verwar ons kampioenschap zeker niet met overmatig drankgebruik”, beklemtonen de organisatoren. “Integendeel: wie goed wil beerpongen, moet vooral een heldere geest hebben.”
The post Antwerpen verbiedt

Lees meer »

Onderhandelaars nieuwe regering zijn het eens: gedaan met fiscaal cadeau tot 5.000 euro voor wie fors renoveert

De nieuwe Vlaamse regering dooft de vrijstelling op de onroerende voorheffing uit voor wie intensief renoveert. Enkele tienduizenden huiseigenaars betaalden dankzij die maatregel tot vijf jaar lang de helft of zelfs nul euro ‘grondlasten’, goed voor een belastingkorting van gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro. De reden voor de schrapping ligt voor de hand: heel wat Vlamingen renoveren sowieso al tot

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing”

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »