Charie (75) was 4 maand geleden nog in levensgevaar, nu opent ze weer haar garage voor Festival Dranouter: “Dit had ik nooit durven denken”

In de week van Festival Dranouter gaat op de platse de garage van Charie Debruyne (75) open voor al wie een goeiedag of babbel wenst. Zo gaat het al een halve eeuw, maar nu mag het een wonder heten dat de dame er zit: vier maand terug was ze in levensgevaar door een zware aanrijding.

Charie Debruyne is geboren en getogen in Dranouter, een Heuvellandse dorpje bekend van het festival dat er nu precies vijftig jaar wordt georganiseerd. “Ik heb in mijn leven aan alle kanten van de kerk gewoond”, vertelt Charie. Ze vertoeft graag in haar vorige en huidige garage die een zicht biedt op het dorp. “Het is hier lekker fris en ik zie iedereen passeren. Vooral in de week van het festival is er veel passage. Iedereen is hier welkom voor een babbeltje.”

Hippies

Charie groeide uit tot een bekende Nouternoare, zoals inwoners van Dranouter zich noemen. “Toen het folkfestival begon was ik 25. Vanuit mijn garage zie ik veel. Vroeger waren er veel hippies en ze dansten hier op straat. Intussen is er heel wat veranderd en er is een pak meer volk. Ik had nooit durven denken dat ik hier nog in mijn garage zou zitten voor het 50ste festival.”

Wonder van Nouter

Op een woensdagnamiddag in maart reed Charie op de Dikkebusseweg tussen het Ieperse dorp Dikkebus en het Heuvellandse dorp De Klijte. Plots was er een zware klap: een lichte bestelwagen was uit een zijstraat tegen het portier van Charie beland. Door de impact werd de wagen gekatapulteerd tot in een veld langs de Dikkebusseweg. “Ik werd uit mijn auto geslingerd en belandde op het midden van de straat. Gelukkig werd ik daar niet overreden.”

Coma

De vrouw werd in kritieke toestand overgebracht naar AZ Delta in Rumbeke. “Ik lag dagenlang in coma en was ten dode opgeschreven. Ik onderging een ingreep aan mijn hoofd, van hier tot hier”, wijst de vrouw naar littekens die alweer verborgen zijn onder haar prille coupe. “Ze staken stents, of etwot, in mijn hoofd tegen vochtophoping. Voor velen lukt dat niet en dan zijn ze weg van de wereld. Ik ben er nog, maar voel me voorlopig niet de oude. Het is pas vier maand, zegt de dokter dan.”

Wonder

Charie is nu het wonder van Nouter. ?“Ik kreeg al veel bezoek van de mensen uit Nouter. Iedereen zegt dat ik indelijks chance had. In het begin was ik helemaal mijn kluts kwijt en ik kon niet wandelen. Lopen lukt nog niet. Ik krijg kine, heb veel hulp van mijn kinderen, en er staat een rolstoel bij de garagepoort. Ik moet vooruit, ik kan niet anders.”

Nouternoars blijken taai. Kathleen Comyn (56) is een vaste gast in de garage van Charie. Ze woont wat verderop en overwon de voorbije jaren een zware ziekte. “Ik heb toen veel gehad aan Charie”, zegt Kathleen. “Ik ben blij dat ze er nog is. Ze is mijn steun en toeverlaat. We zijn allebei door het oog van de naald gekropen en kunnen nu weer samen genieten in deze garage.” Een toast. Op de gezondheid, het leven en het volgende wonder in Nouter. (TP)

The post Charie (75) was 4 maand geleden nog in levensgevaar, nu opent ze weer haar garage voor Festival Dranouter: “Dit had ik nooit durven denken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Kind zich laten uitkleden op de stoep ‘omdat het kleren van mama draagt’, dat zijn Guantanamo Bay-toestanden”: experts over kind als speelbal in echtscheiding

Scheidende ouders moeten meer rekening houden met de gevolgen voor hun kinderen. Dat staat in de nota welzijn van de te vormen Vlaamse regering. Experts zijn geen fan van het ‘belerende vingertje’ dat uit de nota spreekt. Maar dat (v)echtscheidingen een verwoestende invloed kunnen hebben op het leven van de kinderen, dat staat buiten kijf.

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst allemaal tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »

Na meer dan acht maanden staan woningen uit ‘Huis gemaakt’ eindelijk te koop: “Het resultaat mag er écht zijn”

Het heeft ruim acht maanden geduurd, maar de panden van de twee verliezende koppels uit het VTM-programma ‘Huis gemaakt’ staan eindelijk te koop. Vanaf vandaag kan iedereen een bod uitbrengen en op 14 september wordt er een exclusieve kijkdag georganiseerd voor alle geïnteresseerden. Wij kregen nu al een rondleiding in beide woningen en vroegen de makelaar waarom het zó lang

Lees meer »

Lassers, koks, boekhouders: het leger heeft je nodig. Defensie wil net als onderwijs inzetten op zij-instromers

Steeds meer Belgen vinden de weg naar Defensie. Dit jaar klopt de organisatie af op een recordaantal kandidaat-militairen. Nu al schreven 9.800 mensen zich in om deel te nemen aan de selectieprocedure. “Tegen het einde van het jaar verwachten we 11.000 inschrijvingen”, vertelt driesterrengeneraal en personeelsbaas van Defensie Thierry Esser. Hij pleit voor een hervorming van het statuut van militairen

Lees meer »

ESA lanceert nieuwe satelliet die waterkwaliteit, natuurrampen en methaanuitstoot beter in kaart kan brengen

Komende nacht wordt een nieuwe Europese satelliet gelanceerd die meer en betere data zal verzamelen over onze planeet. De Sentinel-2C, ontwikkeld en beheerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gaat onder meer beter de methaanuitstoot en de waterkwaliteit in kaart kunnen brengen. De lancering is gepland voor 3.50 uur Belgische tijd en wordt toch nog een beetje spannend wegens de voorgeschiedenis

Lees meer »

Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum

Noël Coysman (73) is geboren in Tielt en ontmoette zijn toekomstige, Magda Vanwynsberghe (76), in Ingelmunster. Daar gaven ze elkaar 50 jaar geleden ook het jawoord en na het huwelijk gingen ze in Meulebeke wonen.
The post Noël en Magda uit De Panne vieren hun gouden jubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zij staan aan de start van Izegem Koers: de winnaar van vorig jaar, de zoon van De Leeuw en een Olympiër

Door de concurrentie van onder meer de Rondes van Spanje en Groot-Brittannië zijn al heel wat topcoureurs in de WorldTour aan de slag. Voor wedstrijdverantwoordelijke Pieter-Jan Debackere is het dan ook geen sinecure om een kwaliteitsvol peloton samen te stellen. Niettemin komen er zeker al minstens 160 renners aan de start in Izegem, onder meer ook Dries De Bondt, de

Lees meer »

De Barkentijn, de plek die hele generaties de zee liet ontdekken, viert 100ste verjaardag: “Met renovatie en nieuwbouw kan het nog jaren mee”

De Barkentijn viert dit weekend zijn honderdste verjaardag. De villa op de dijk van Nieuwpoort zorgt er al decennia voor dat kinderen, families en gepensioneerden – waarvan velen het financieel lastig hebben – een unieke vakantie beleven. Wij blikken terug én vooruit met de voormalige en de huidige directeur: Jo Rousseau en Nicolas Vermote.
The post De Barkentijn, de

Lees meer »

Een memorabel einde van de vakantie voor 25 kansarme kinderen dankzij JCI4kids

JCI Kortrijk en JCI Waregem (Junior Chamber International) startten begin 2024 het project JCI4kids op, met als doel om dit jaar 100 kansarme kinderen via vier leuke activiteiten te bereiken en hen zo ook een netwerk te bieden. Na een succesvolle paaseierenraap en een race op de Leie tijdens de Sinksenregatta, vond de derde activiteit van dit jaar het voorbije

Lees meer »

129 doden bij ontsnappingspoging in grootste gevangenis van Congo

In de Democratische Republiek Congo zijn bij een poging tot uitbraak in de grootste gevangenis van het land 129 gedetineerden omgekomen. Dat melden de Congolese autoriteiten dinsdag in een officiële balans. Er raakten naar verluidt ook 59 mensen gewond. Verschillende gebouwen, waaronder de griffie, ziekenboeg en voedseldepots, zouden verwoest zijn door een brand.

Lees meer »

Vernieuwde kiss-and-ride en blauwe zone moet verkeersdrukte in Avelgem milderen: “Effect zal na tijdje merkbaar zijn”

Net wanneer het nieuwe schooljaar startte, op maandag 2 september, wijzigde de blauwe zone in het centrum. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de drukte tijdens de spits in het centrum van Avelgem verminderd kan worden. De Kasteelstraat wordt opgenomen in de blauwe zone, wat zorgt voor een snellere rotatie op de parkeerplaatsen in functie van de school. Tegelijk zal

Lees meer »