Pop-upbar Hinnik serveert lekkere ijsjes van paardenmelk in Lo: “Wij vormen een heel hechte paardenfamilie”

Wie eens een ijsje op basis van paardenmelk wil proeven, kan nog tot eind september elke dag terecht in pop-upbar Hinnik aan de Hazewind in Lo. De zomerbar ligt middenin de natuur. De ideale stop tijdens een wandel- of fietstocht.

De kinderen Jana (19), Arne (17) en Nina (14) van Kris Vanderfaeillie (47) en Mieke Deruytter (45) liggen aan de basis van pop-up bar Hinnik. “Ze wilden tijdens de zomervakantie iets ondernemen”, vertelt Mieke. “We hebben veel veulens en Arne kwam op het idee om de paarden te melken. Maar wat doe je dan met die paardenmelk? IJsjes maken leek ons wel een leuk idee.”

Ze voegden de daad bij het woord en namen contact op met een ijsbereider. “Om de ijsjes aan de man te brengen, kozen we voor het concept van een pop-up bar”, zegt Mieke. “De ideale combinatie van ondernemen en onze ijsjes verkopen. De naam Hinnik verwijst uiteraard naar de paarden. Naast smullen van lekkere ijsjes, kan je bij ons uiteraard ook iets drinken. We serveren onder meer de Tripel Paix Dieux.”

600 potjes ijs

Jana Vanderfaeillie is de zaakvoerster van de Hinnik. Ze baat die samen met haar broer Arne en zus Nina uit. “We zijn waarschijnlijk een van de jongste ondernemers van de streek”, zegt Jana. “Het valt heel goed mee. Mama en papa steken uiteraard een handje toe als het nodig is. We leerden al veel nieuwe mensen kennen, ook verre buren. Iedereen is altijd vriendelijk.”

“We zijn gestart met zeshonderd potjes ijs”, vertelt Kris. “De smaken zijn chocolade, vanille, dame blanche, mokka, aardbei, banaan, speculaas en stracciatella. Veel mensen komen speciaal voor de ijsjes. Ondertussen lieten we er al bijmaken. We hebben veel veulens, dus is er nog wat paardenmelk op voorraad voor extra porties.”

“We rijden ook allemaal paard en stappen regelmatig mee in optochten” – Mieke Deruytter

Nina, Arne en Mieke vinden het speculoosijs het lekkerst. Chocolade is dan weer de favoriet van Jana en Kris houdt het meest van mokka. Smaken verschillen, ook bij de familie Vanderfaillie.

“Er is een subtiel smaakverschil in vergelijking met ijs, gemaakt op basis van koeienmelk”, zegt Mieke. “De reacties van de bezoekers zijn alvast unaniem positief. Iemand vergeleek het verschil in smaak met een biefstuk, gebakken in margarine en eentje gebakken in echte boter. Ik vond dat een mooi compliment.”

Paardenmelk is gezond

Frank Lauwaet en Mia Decrock uit Oudenaarde bevestigen alvast Mieke haar woorden. “We komen een dagje fietsen Bachten de Kupe en passeerden per toeval langs deze pop-up”, zegt Frank. Hij smulde van een ijsje met chocoladesmaak, Mia koos voor vanille. “Het ijs is superlekker”, klinkt Frank vol lof.

“Het vetgehalte van paardenmelk is de helft lager ten opzichte van koeienmelk en de melk bevat veel vitaminen”, somt Mieke enkele voordelen op. “Het is ook goed voor de darmflora en de huid. Het bevat wel meer lactose. Je kan paardenmelk naar verluidt het best vergelijken met moedermelk.”

Het is niet de bedoeling dat het ijs wordt gecommercialiseerd. “Het melken van paarden is heel arbeidsintensief”, legt Mieke uit. “Een melkbeurt levert maar één liter melk op, veel minder dan bij een koe. De paarden worden de eerste twee maanden sowieso niet gemolken. Dan is de melk voor de veulens. De dieren komen altijd op de eerste plaats. De paarden zijn onze extra kindjes. Het verzorgen ervan is een echte gezinsbeleving. We rijden ook allemaal paard en stappen regelmatig mee in optochten zoals de Boetprocessie in Veurne. We vormen een hechte paardenfamilie.”

Natuurbeleving

Het terras van Hinnik biedt plaats aan een vijftigtal personen. Voor de kinderen is er een trampoline en zandbak. In de weide naast het terras lopen een twintigtal paarden. “Die komen regelmatig goeiedag zeggen aan de mensen”, zegt Mieke. “Het zijn allemaal brave dieren. Een bezoek aan de pop-upbar is een echte natuurbeleving. Dat is wat we ook voor ogen hadden.”

Hinnik is elke dag open vanaf 14 uur, behalve bij slecht weer. Meer info op de Facebookpagina van Stal De Hazewind.

The post Pop-upbar Hinnik serveert lekkere ijsjes van paardenmelk in Lo: “Wij vormen een heel hechte paardenfamilie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Een stapel nieuwe boeken, papieren, mappen, extra gerief… Zeker op de eerste schooldagen is het sleuren en zwoegen met die boekentas!
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark

Opent een McDonalds weldra de deuren in Menen? Verschillende aanplakborden lijken alvast de voorbode van dit nieuws. Goed nieuws, voor zowel de inwoners als de stad zelf want hiermee wordt een nieuw startsein gegeven voor de site Tyber.
The post Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark appeared first

Lees meer »

Politie Kortrijk hoopt met mobiele commandopost veiligheid te verhogen aan station

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) pakt bij het begin van het schooljaar uit met een mobiele commandopost aan het station. Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) is een zichtbare politieaanwezigheid erg belangrijk. “Ook al dalen de criminaliteitscijfers in onze stad al jaren, toch heerst bij velen een onveiligheidsgevoel in de stationsbuurt.”
The post Politie Kortrijk hoopt met

Lees meer »

TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor

Nadat eerder al zestien namen bekendgemaakt werden, kondigt TEAM8710 haar laatste vijf kandidaten aan. Vier van de vijf zijn politieke nieuwkomers. “Volgende week maken we de lijstvolgorde en de speerpunten van ons programma bekend”, zegt lijsttrekker Frédéric Depypere.
The post TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koningin bezoekt Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende

Koningin Mathilde heeft dinsdag het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) bezocht in Oostende. Daar kreeg de koningin onder meer uitleg over de negatieve effecten van klimaatverandering op zeewater. Mathilde kon ook meevaren met het onderzoeksschip Simon Stevin.
The post Koningin bezoekt Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »