Herbestemming Roterij Sabbe in Kuurne is rond

De herbestemming van Roterij Sabbe in Kuurne is rond. Zo kan het vlaspark verder ontwikkeld worden. Dat was een van de 40 projecten die het gemeentebestuur deze legislatuur wou gaan uitwerken.

Het gemeentebestuur van Kuurne gaf aan het begin van de legislatuur aan dat ze 40 projecten wilden realiseren tegen het einde van 2025. De verdere ontwikkeling van het vlaspark, met een herbestemming voor de site Sabbe, was er daar een van. Met de definitieve vaststelling daarvan op de laatste gemeenteraad lijkt die alvast rond te zijn.

Sabbe en zonen

Roterij Sabbe is een van de best bewaarde vlasroterijen langs de Leie. In haar bloeiperiode werkten een vijftigtal werknemers er voor Sabbe en zonen, naast eigenwerkers die de rootputten huurden voor hun eigen vlas. Na het plotse overlijden van Gerard Sabbe in 1973, stopte de werking van de roterij.

Sinds 2005 is de site beschermd als monument, met inbegrip van de stoommachine en schoorsteen. In 2018 kocht Gemeentebestuur Kuurne samen met intercommunale Leiedal de site op. Het beschermd monument moet zijn plaats als monument krijgen in het Vlaspark, een open gebied met ruimte voor recreatie, cultuur en erfgoed.

Daarvoor was er echter een herbestemming van de grond nodig via het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het gemeentebestuur en intercommunale Leiedal maakten daar deze legislatuur dus werk van. Zo vond er op 5 juli 2021 een participatiemoment plaats, waarna er een voorontwerp en later ontwerp werd opgemaakt. Dat ontwerp werd op de gemeenteraad van 28 maart 2024 al voorgelegd.

Definitief

Op de laatste gemeenteraad in Kuurne werd de herbestemming definitief vastgelegd. Schepen van Patrimonium Willem Vanwynsberghe (Burg+) ging door de analyse van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro). “Er zijn in totaal drie bezwaren ingediend”, aldus Vanwynsberghe. “De Gecoro heeft die behandeld en stelde een analyse op.”

“Het gevoeligste punt zijn het aantal parkeerplaatsen op de site. Er zijn er 80 voorzien en dat vinden de bezwaarschrijvers te weinig. Wij zijn ervan overtuigd dat er geen extra parkeerplekken moeten worden voorzien. Verder is er in het midden van de site is een autoluw plein voorzien. We willen daar een verbinding voor fietsers en wandelaars voorzien tussen Kuurne en de Leie. De kritiek luidt dat er geen conflicten zouden zijn tussen gemotoriseerd verkeer en voetgangers en dat we dat stuk dus niet autoluw zouden moeten maken.”

De volledige gemeenteraad keurde de definitieve vaststelling goed voor de site.

The post Herbestemming Roterij Sabbe in Kuurne is rond is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Alweer een nieuwe directeur voor basisschool De Zessprong

Voor de leraren en de leerlingen van basisschool De Zessprong in Sint-Andries wordt het de eerste maanden van het nieuwe schooljaar opnieuw wat wennen. Voor het tweede jaar op rij staat immers een nieuwe directeur aan het hoofd van de school.
The post Alweer een nieuwe directeur voor basisschool De Zessprong appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leiderschapscrisis bij de VRT: CEO Delaplace om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Na break-up bezingt Laura Tesoro haar (woelige) datingleven: “Liever naïef, dan nooit een risico te nemen”

De zomer van 2024 is er eentje om in te kaderen voor zangeres Laura Tesoro (28). Niet alleen mocht ze elke zondag schitteren als presentatrice van ‘Tien om te zien’ bij VTM, met meer dan 20 live-concerten doorheen Vlaanderen gaat ook haar eigen muziekcarrière enorm hard. Dat heeft ze te danken aan haar topprestaties in het laatste seizoen van ‘Liefde

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Zelfs in combi deed hij verder”

Een 50-jarige man uit Oekraïne is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een effectieve boete van 800 euro voor exhibitionisme. Tussen de slachtoffers een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite

Lees meer »

Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel

Het gemeentebestuur zette Ignace Claeys en Bernadette Hespeel in de bloemetjes. Het koppel verhuisde vorig jaar naar de gemeente en vierde recent hun gouden huwelijksverjaardag.
The post Goud voor Ignace Claeys en Bernadette Hespeel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vaste rechtbankklant (23) ontkent verkoop van drie gram coke

Een 23-jarige man uit Veurne ontkent dat hij drie gram cocaïne verkocht aan een andere jongeman, die nadien betrapt werd. B.V. is een vaste rechtbankklant en riskeert er zes maanden cel voor. “Maar het slachtoffer liegt en is ook goed gekend bij de politie. Waarom geloven ze hem en niet B.V.?” zegt zijn advocaat.
The post Vaste rechtbankklant (23)

Lees meer »

Zaak drugsinfiltrant uitgesteld, hof wil herverhoor van Zwevegemnaar

Het hof van beroep in Gent heeft de zaak van drugssmokkelaar Franky D. uit Zwevegem uitgesteld naar 18 december. Franky D. wordt vervolgd voor de invoer van grote hoeveelheden cocaïne naar België, maar beweerde dat hij werkte als burgerinfiltrant voor de Amerikaanse overheid.
The post Zaak drugsinfiltrant uitgesteld, hof wil herverhoor van Zwevegemnaar appeared first on KW.be.

Lees meer »