Fort Lapin uit Brugge: 100 procent West-Vlaams bieren

Zes bieren van brouwerij Fort Lapin uit Brugge mogen voortaan het label ‘100 procent West-Vlaams’ dragen. Brouwer Kristof Vandenbussche reageert tevreden: “Een logische keuze, omdat we al onze ingrediënten bij lokale landbouwers aankopen.”

Sedert 2011 runnen Bruggeling Kristof Vandenbussche en zijn vrouw Charlotte Thibaut brouwerij Fort Lapin. Aanvankelijk langs de Koolkerkse Steenweg, sinds vorig jaar in Dreef ter Panne omdat de eerste locatie te klein werd. “En dat zonder personeel, ik heb niet eens een boekhouder in dienst”, glundert de zaakvoerder.

Shop

Het echtpaar houdt zijn brouwerij doelbewust kleinschalig en brouwt niet meer dan 2500 hectoliter bier per jaar. “We kunnen het met ons tweetjes doen, dank zij de automatisatie op onze nieuwe stek, waar bezoekers ook onze brouwerij kunnen bezichtigen. Maar we werken dag en nacht, te meer daar onze shop een café en tearoom geworden is. Echt uitbreiden wensen we niet, omdat we het dan niet meer met ons twee aankunnen”, vervolgt Kristof Vandenbussche.

De brouwer noemt het een hele eer dat zes bieren van Fort Lapin het label ‘100 procent West-Vlaams’ mogen dragen: “Als boerenzoon haal ik al mijn ingrediënten rechtstreeks van bij de landbouwers of koop ze in de streek aan. We gebruiken vooralsnog dit label nog niet als troef in onze marketing campagne.”

Echte bierproducent

“De klanten kopen ons bier om andere redenen. Zij appreciëren dat wij een van de weinige lokale brouwers zijn, er zijn niet zoveel echte bierproducenten in de regio. Wel veel biermerken. Maar het label is voor ons iets extra’s, je hebt er een mooi verhaal bij voor je klanten. En het is één van de weinige labels die jaarlijks echt gecontroleerd worden.”

“Onze tripel, ons meest succesvolle bier, had al het label ‘100 procent West-Vlaams’, het verheugt mij dat vijf andere van onze bieren dat nu ook krijgen. In feite richt ik mij qua verkoop ook op de ‘korte keten’. We verkopen het liefst lokaal, ik zou dat voor 100 procent willen doen. We verdelen ons bier in enkele regionale warenhuizen en lokale bierwinkels. De export is zeer beperkt”, aldus Kristof Vandenbussche.

The post Fort Lapin uit Brugge: 100 procent West-Vlaams bieren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. 9 insiders zijn keihard voor VRT-topman Delaplace: “Hij is niét geschikt voor deze job”

In augustus 2020 werd hij nog binnengehaald als ‘veelbelovende bruggenbouwer’, vier jaar later zien vele VRT-medewerkers CEO Frederik Delaplace (54) als een ‘genadeloze brokkenpiloot’. Wij spraken met negen insiders, onder wie ook mensen uit de top van het bedrijf. Ze geven hun ongezouten mening over hun grote baas en de ontslagen die voor hem weleens de misstap te veel zouden

Lees meer »

20 bewoners in de buurt van Plopsa De Panne geëvacueerd na gaslek

In de De Pannelaan in Adinkerke, bij De Panne, zijn ongeveer 20 mensen geëvacueerd na een gaslek. Waarschijnlijk is het lek ontstaan in een leiding onder een voortuin. Fluvius heeft een deel van de leiding afgesloten, maar is nog op zoek naar de exacte locatie van het lek. De meeste mensen zijn ondertussen weer thuis.

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Chantal (61) gaat met pensioen na bijna 44 jaar bij één en dezelfde werkgever: “Mijn geheim? Je werk graag doen”

Het is een zeldzaamheid geworden: mensen die hun hele leven lang bij één en dezelfde werkgever actief zijn. En toch. Chantal Sinnesael trekt na 43 jaar en elf maanden de deur achter zich dicht bij De Waal Solid Foundations, een firma gevestigd in Oostende en Lokeren, en gespecialiseerd in funderingen. Speciaal voor haar afscheid mocht ze voor het eerst (!)

Lees meer »

“Nooit hang ik nog de held uit”: Vive la Fête-drummer Gino (50) betrapt sluikstortster (70), maar ligt nu zwaargewond in ziekenhuis

“Vrienden zeggen me dat ik het juiste heb gedaan. Maar volgende keer rijd ik gewoon door.” Gino Geudens (50) uit Herentals ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij ’s nachts een sluikstorter betrapte. De drummer bij onder meer rockband Metal Molly wilde de 70-jarige vrouw tegenhouden in afwachting van de politie. Maar daar dacht de vrouw duidelijk anders over.

Lees meer »

Barry Callebaut sluit fabriek in Italië

Chocoladereus Barry Callebaut, die een grote aanwezigheid heeft in België, sluit zijn fabriek in het Italiaanse Intra, aan het Lago Maggiore. Dat heeft het bedrijf gemeld in een brief aan het personeel. Barry Callebaut verwijst voor de beslissing naar de beperkte toekomstige rendabiliteit en de logistieke complexiteit van de site.

Lees meer »