Femmy Otten, de beeldhouwster van ‘Moeder’: “Eerste afspraak met mijn man was in Oostende”

De Nederlandse Femmy Otten (42) maakte het monumentale beeld Moeder dat een plaats kreeg in de waterpartij aan het Kursaal. Ze praat met De Zeewacht over het meest besproken beeld van Beaufort. En wat blijkt: ze heeft een grote liefde voor de stad waar ze ooit haar eerste afspraak had met haar man. De Oostendenaar sloot inmiddels haar beeld in de armen.

“In 2009, toen ik Bram leerde kennen, nam hij me op onze eerste afspraak al meteen mee naar Oostende. Het maakte een overweldigende indruk op me. Oostende is nog steeds heel indrukwekkend. De Mercator had ik nog nooit bezocht, maar ik kom hier zeker terug met de kinderen”, bekent Femmy als we met haar de driemaster betreden.

Femmy Otten

* Privé

Geboren in Amsterdam op 10 november 1981. Partner van Bram De Jonghe, twee dochters van zeven en vijf jaar. Woont in Den Haag.

* Opleiding en loopbaan

Rietveld Academie Amsterdam, Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag, Hoger Instituut Schone Kunsten Gent. Exposeert al 20 jaar. Portretteerde in 2014 de Nederlandse koning Willem-Alexander. Maakte het beeld Moeder (te zien in waterpartij aan Marie-Joseplein).

* Vrije tijd

Dans.

Je hebt wel een band met Oostende. Hoe komt dat?

“Mijn schoonouders wonen in Middelkerke en we komen heel regelmatig met de kinderen naar de kust en dus ook naar Oostende. Sinds mijn eerste bezoeken is de Vistrap me bijgebleven. Je ziet er de verse vis in de kramen liggen. En uiteraard Hotel Du Parc. Er heerst hier zo’n totaal andere mentaliteit dan in Nederland. Dat komt door de taalverschillen en de eetcultuur. Het is hier minder druk. Ik heb een totaal ander gevoel in deze stad. Ik vind dat heel aantrekkelijk.”

In 2004 kwam je naar België. Waarom?

“Ik was 21. Na mijn studies in Den Haag voelde ik dat ik er nog niet was. Ik wou het uitdiepen en ging overdag aan de slag in de thuiszorg en als kaartjesverkoper in het theater. Ik ontdekte de reliëfs, maar voelde dat Nederland het niet zou zien. Daarom kwam ik naar Gent. Aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten werd ik aangenomen. Ik kreeg een atelier en studio-bezoeken van curatoren en andere kunstenaars. Dat was een heel verrijkende periode. Alles is daar begonnen.”

Je bent veelzijdig, maakt sculpturen, schildert en houdt performances.

“Ik hou ontzettend van choreografie en dansen. Dat doe ik wekelijks in mijn vrije tijd met een groepje vriendinnen in Den Haag, waar we wonen. Ik ben een slechte slaper en pieker veel. Het dansen houdt mijn geest gezond. Van daaruit zijn de performances ontstaan. Ik voelde me al vrij in het schilderen en beeldhouwen en wilde het nog levendiger maken met een performance, die je alleen op één moment kan zien. Maar de performances zijn occasioneel, hoor.”

Je maakte in 2014 het portret van Koning Willem-Alexander. Hoe kijk je daarop terug?

(lacht) “Ik had net mijn rijbewijs en herinner me dat ik er heen reed met klotsende oksels. Ik was uiteraard erg zenuwachtig voor de ontmoeting met de koning, maar ook omdat ik het portretschilderen heel moeilijk vind. Het heeft misschien wel wat deuren voor me geopend. Het lastige is dat mensen die van kunst houden, vaak niet van de koning houden. En dat koningsliefhebbers niet zo vaak van kunst houden. Maar het staatsieportret werkte ik af. Ik was niet bezig met de kansen of mogelijkheden en wilde gewoon een goed portret maken van de koning. Ik zou het graag nog eens terugzien. Ik vermoed dat het in Paleis Het Loo hangt.”

De Oostendenaars kennen u sinds vorige zomer als de kunstenares van het beeld ‘Moeder’. Wil je met ‘Moeder’ een boodschap geven?

“Al tijdens de zwangerschap van mijn eerste dochter realiseerde ik me hoe weinig beelden er zijn die de transitie naar het ouderschap tonen. Er zijn wel Maria-beelden, maar die tonen de zelfopoffering van de vrouw. We missen een ander perspectief en ik had zo’n behoefte om iets goed te maken. Vertrekkend vanuit de beleving van de vrouw en haar lichaam. De bevalling was het geweldigste wat ik ooit heb gedaan. Bij mijn tweede zwangerschap wist ik dat ik er een beeld van wilde maken. One tear at a time werd een klein houten beeld waaraan ik 9 maanden werkte. De titel verwijst naar de toekomst, één traan met een keer, en dat alles wel goed komt. Het beeld tooont een naakte vrouw in al haar schoonheid. Toen ik het maakte, wist ik dat het nog niet klaar was. Ik voelde dat het meer plaats moest innemen.”

“In Moeder heb ik al mijn liefde gelegd, ik hoop dat het dat ook uitstraalt”

Hoe is de samenwerking met Beaufort tot stand gekomen?

“Toen Els (Wuyts, curator van Beaufort, red.) me vroeg voor Beaufort, kwamen veel ideeën bij me op. Maar ik leerde om wat vaker terug te grijpen en eerdere ideeën te verscherpen. Telkens kwam dat beeld in marmer naar voor. Het was een bewuste keuze om het in wit marmer uit te voeren. We hebben al beelden uit de Griekse en Romeinse geschiedenis in wit marmer. Daar wilde ik een beeld naast over de vrouw. Vanuit haar perspectief, want die is in die hele geschiedenis gemist. Het productieproces begeleidde ik zelf en voerde een grote versie uit in gips. Daaraan werkte ik een half jaar. Dat is opnieuw uitvergroot in Italië waar de marmeren versie werd gemaakt en waar ik opnieuw maanden aan werkte. Het is voor mijn belangrijk dat ik het met de hand maakte. Ik vind het resultaat geweldig. Het is het grootste beeld dat ik in mijn leven maakte. Het kleine houten beeld en dit marmeren beeld zijn deel van hetzelfde proces en daarmee is het ook afgesloten. Beaufort liet me toe die stappen te zetten in mijn kunstenaarschap.”

Je hebt wellicht ook de controverse gevolgd over de plaats van het beeld dat aanvankelijk op de plaats van Dikke Mathille zou liggen. Hoe kijk je daarop terug? Ben je tevreden met de huidige ligplaats?

“Ik kende De Zee of Dikke Mathille uiteraard wel. Toen ze met de locatie afkwamen, wist ik meteen dat het een controversieel idee was. Maar ik moest het loslaten, want ik was intensief bezig met het maken. Ik maak het beeld en anderen beslissen waar het komt. Ik heb vanop afstand wel de commotie erover gevolgd, maar ben nu heel blij met de huidige locatie van Moeder in de waterpartij aan het Kursaal. Ik ben erg blij met de hartverwarmende positieve reacties die ik heb gekregen. Het blijft wel heel kwetsbaar om zo’n beeld in de publieke ruimte te plaatsen. Ik heb er al mijn liefde in gelegd en hoop dat het dat ook uitstraalt.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Het was een ontzettend druk jaar. Ik was aan het werk met het marmer en was zo vermoeid. Het bleek een dubbele longontsteking. Ik woonde de plaatsing van het beeld bij, maar door ziekte kon ik de inhuldiging niet meemaken. Nu neem ik even een rustpauze zonder grote opdrachten. En volgend jaar ga ik trouwen (lacht). En zeggen dat het allemaal is begonnen in Oostende.”

The post Femmy Otten, de beeldhouwster van ‘Moeder’: “Eerste afspraak met mijn man was in Oostende” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verouderde lokalen maken plaats voor gloednieuw complex voor voetbalclub City Pirates en scouts in Merksem

In het Bouckenborghpark in Merksem zijn de werken gestart voor de bouw van een gloednieuw complex dat onderdak zal bieden aan zowel voetbalclub City Pirates als scoutsgroep 4de Sint-Joris Meisjesgidsen. De verouderde lokalen maken plaats voor een duurzaam gebouw dat beide verenigingen zal huisvesten. De stad Antwerpen investeert meer dan 5,6 miljoen euro in dit project, dat naar verwachting eind

Lees meer »

Antiquair Paul De Grande zorgt voor ludieke stunt tijdens Open Monumentendag dat 14.000 belangstellenden lokte in Brugge

Voor de 36ste editie van Open Monumentendag organiseerde Stad Brugge op 7 en 8 september opnieuw een volwaardig Open Monumentenweekend. Brugge blijft de enige gemeente in Vlaanderen waar men een heel weekend lang kan genieten van een sterk erfgoedaanbod, met 21 opengestelde locaties en 13 activiteiten. Ze lokten in totaal meer dan 14.000 bezoekers. Ook de Brugse antiquair Paul De

Lees meer »

“Verkiezing helpt met het boosten van mijn zelfvertrouwen”: Axelle (17) uit Menen dingt naar het kroontje van Miss België

Menen zendt haar schonen uit! Axelle Sulis (17) dingt als tweede inwoner van de grensstad mee naar het kroontje van Miss België. De studente barst van de motivatie en zet alles op alles om het tot in de finale te kunnen schoppen. “Ik deed al mee aan een missverkiezing, maar koos resoluut voor Miss België!”

The post “Verkiezing helpt met

Lees meer »

Duitslandkenner over triomftocht van AfD: “Zoals het er nu voorstaat, ziet het er niet goed uit”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een extreemrechtse partij de grootste geworden in een Duitse deelstaat. Alternative für Deutschland (AfD) haalt in Thüringen liefst een derde van de stemmen. Duitsland­expert Geert Van Istendael maakt zich zorgen: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn nu wel zorgwekkende parallellen te trekken.”

Lees meer »

Passagiers zien vlak voor het opstijgen dat vliegtuig liters brandstof verliest

Er was even paniek op een vlucht van die van Jakarta naar Sumatra vloog toen passagiers bij het opstijgen merkten dat er liters brandstof uit de vleugel van het toestel lekte. De piloot werd snel verwittigd door grondpersoneel van de luchthaven en keerde onmiddellijk terug naar de gate. De 135 passagiers konden ongedeerd afstappen en vertrokken met enkele uren vertraging

Lees meer »

KIJK LIVE. Bedrijvige Evenepoel toont zich, Govekar wint slotrit – Kijk hier naar de nabeschouwing van Tour of Britain!

Zonder een onfortuinlijke Magnier, zag Evenepoel in de slotetappe van de Tour of Britain zijn kans. Maar ondanks veelvuldige pogingen raakte de olympische kampioen niet weg. In de onvermijdelijke massasprint was de Sloveen Govekar de snelste. Kijk hieronder naar de nabeschouwing van de Britse rittenkoers, met deskundig commentaar van Michel Wuyts. Nog geen abonnee? Via deze link kan u daar

Lees meer »

Zone 30 in Oostende: houden zoals het is of aanpassen? Lijsttrekkers over veelbesproken discussiepunt

Met de invoering van ‘zone 30’ over het hele grondgebied (met uitzondering van invalswegen) realiseerde de coalitie in september 2022 een belangrijk punt rond verkeersveiligheid. Velen vonden het een goede zaak, maar kritiek was nooit ver weg omdat 30 km per uur op bepaalde plaatsen als overbodig werd ervaren. Het inzetten van flitsradars vergrootte de ergernis bij sommigen, waardoor nu

Lees meer »

Dieter Boone verkozen tot nieuwe wijkburgemeester van de Leiehoek na spannende strijd

Dieter Boone (48) is zaterdagavond tijdens een spannende strijd verkozen tot de nieuwe wijkburgemeester van de Leiehoek in Kuurne. Het werd echter een korte nacht voor Dieter, aangezien hij zondagmorgen al om 9.30 uur verwacht werd voor de traditionele rondgang in de wijk, waarbij de nieuwe wijkburgemeester wordt voorgesteld aan de inwoners van de Leiehoek. Dat Dieter populair is in

Lees meer »

Bijzonder nieuw personeelslid op eerste schooldag in Linter

In basisschool de Regenboog in Drieslinter-Neerlinter heeft zich op de eerste schooldag een bijzondere medewerker aangemeld. Geen leerkracht maar wel een jonge hond. Die blijft een heel jaar op school om het kinderen aangenamer te maken. "Pablo is een echte aanwinst voor onze school," zegt een enthousiaste directeur.

Lees meer »

“Het is precies een sport om zo snel mogelijk tussen de blokken door te laveren”: bewoners kritisch over snelheidsremmers in Egem

Er is onenigheid over een nieuwe testopstelling in de Kasteeldreef en de Kolonel Naessensstraat in Egem bij Pittem in functie van het nieuwe mobiliteitsplan. Daar werden sinds kort snelheidsremmende blokken geplaatst, maar dat is volgens oppositiepartij NPE niet naar de zin van de bewoners. Volgens burgemeester Denis Fraeyman (CD&V) gaat het echter om een proefopstelling en zijn er ook nog

Lees meer »

Gered dankzij briefje in McDonald’s: ouders proberen eigen dochter te ontvoeren naar Turkije

Een briefje met een noodkreet dat ze ontvoerd was, tijdens een tussenstop in de handen geduwd van een verkoopster bij McDonalds in Hongarije. Dat bracht de gevangenhouding van een meisje door haar eigen ouders ten einde voor ze helemaal in Turkije waren. Haar ouders uit Hamme, en enkele familieleden die hielpen bij de ontvoering, werden door de Dendermondse rechtbank veroordeeld.

Lees meer »

Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal

Na de zware regenval in de eerste helft van augustus, registreert de Vlaamse Milieumaatschappij in meer dan 9 op de 10 meetplaatsen normale, hoge tot zelfs zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daagse gemiddelde debieten bleven wel gelijk of

Lees meer »