Percussionist Tom De Cock met ensemble Irini op MA Festival: “Ik zal een hele batterij slagwerk meebrengen”

Van 2 tot en met 11 augustus gaat het MA Festival op zoek naar mooie beelden en kleuren in muziek. De Brugse percussionist Tom De Cock neemt je met het ensemble Irini in de O.L.V.-Bezoekingskerk van Lissewege mee naar de antieke Griekse wereld en laat het orakel spreken.

Het thema van de editie 2024 voor het tiendaags MA Festival in het Concertgebouw en diverse Brugse kerken is de mooiste beelden en kleuren in de muziek. Welke kleur hebben de sonates van Brahms? Tot welke beweging nodigen Monteverdi en Mozart ons uit? Welke beelden zien we bij de muziek van Du Fay?

Bertrand Cuiller en zijn Le Caravansérail brengen een ode aan de muziek tijdens de opening van MA Festival op 2 augustus in het Concertgebouw. In de dagen daarop zorgen artiesten als La Fonte Musica, B’Rock Orchestra, Reginald Mobley, Angelo Tijssens en Lucile Boulanger voor een festival vol kleur en beweging.

Kindervoorstelling

Dit jaar presenteert Het MA Festival ook een kindervoorstelling: Tom Goossens bewerkte Händels bekende opera Semele voor de allerkleinste bezoekers van MA Festival. Daarnaast is er de internationale competitie voor pianoforte. De geselecteerde kandidaten mogen de uitzonderlijke collectie van Chris Maene op 6 en 8 augustus bespelen.

Onder de musici die deelnemen aan het MA Festival detecteerden we de Brugse percussionist Tom De Cock (42), die vorig jaar nog met ‘woodblocks’ de geboorte van het Concertgebouwbos inluidde. Hij is deeltijds docent aan KASK/Conservatorium Gent en deeltijds programmator klassieke muziek bij het Wilde Westen in Kortrijk.

Voor het MA Festival gaat de Bruggeling samen met het vocaal ensemble Irini op zaterdag 10 augustus om 17 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk in Lissewege op zoek naar de grenzen van taal. “We vertolken onder meer Byzantijns-Griekse polyfone liederen en 20ste-eeuws werk van de Griekse componist en architect Iannis Xenakis, waarin stemmen worden gecombineerd met atypische instrumenten als de simantras, de voorlopers van de woodblocks.”

Klankwolken

“Het wordt een luid concert, ik zal een hele batterij slagwerk meebrengen naar die kerk. Componist Iannis Xenakis baseerde zich op de oude Griekse mythe van de waarzegster Cassandra, haar voorspellingen werden niet geloofd, waardoor er zich rampen voordeden. In feite is het een feministisch manifest over een onbegrepen vrouw. De muziek van Iannis Xenakis is klankbeweging in de ruimte, hij baseert zich hiervoor op de wiskunde en de architectuur. Hij maakt klankwolken, het muzikaal verhaal ontvouwt zich als in een droom en weeft een ritueel tussen publiek en musici”, aldus Tom De Cock.

“We baseren ons op de Griekse mythe van waarzegster Cassandra”

Info: www.mafestival.be

The post Percussionist Tom De Cock met ensemble Irini op MA Festival: “Ik zal een hele batterij slagwerk meebrengen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We willen vaste waarde worden in de linkerkolom”: Basket Blankenberge opent competitie in De Sportdoze

Het zal raar aanvoelen, geen basketbal meer in d’Hoogploate in Blankenberge, maar in De Sportdoze. Voor One-coach Pieter De Rycker primeert echter het sportieve. Na het seizoen van de omschakeling naar de jeugd volgt nu het seizoen van de bevestiging. Starten doen ze meteen met een derby: promovendus Avanti Brugge Two komt op bezoek.
The post “We willen vaste

Lees meer »

“Meer armoede, meer geweld en meer migratie.” Professor Holslag voorspelt de gevolgen van Chinese miljarden in Afrika

Hij zit nochtans zelf krap bij kas door de sputterende economie, maar toch strooit de Chinese president Xi Jinping met miljarden in Afrika. Welgeteld 45 miljard euro voor de de volgende 3 jaar. Een vergiftigd geschenk, zo beschrijft professor internationale politiek Jonathan Holslag de gulle hand van China. “Het is zoals de Europese kolonialen uit de vorige eeuwen. Alleen sturen

Lees meer »

WESTAON Staden maakt enquêteresultaten bekend

De partij WESTAON lanceerde eind 2023 een online bevraging bij de inwoners van Groot-Staden. WESTAON presenteerde nu de resultaten van de enquête.
The post WESTAON Staden maakt enquêteresultaten bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sanapolis opent jeugdverblijf

De site Sanapolis blijft in volle ontwikkeling. Naast een brasserie, een kinderboerderij en toeristische en sportieve functies komt er nu ook nog een jeugdverblijf bij. “Het is bovendien een volledig inclusief jeugdverblijf, zodat ook jongeren met een beperking er terechtkunnen”, zegt CEO Luc Verhulst.
The post Sanapolis opent jeugdverblijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Justitie wil vertrouwen van de burger terugwinnen: “Nog te veel het beeld van rechter op zijn troon”

Justitie wil werken aan de vertrouwenskloof tussen burger en Justitie. Dat was de boodschap in de openingsredes van de procureurs-generaal, die traditioneel gehouden worden bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar. "Als burgers de werking van Justitie niet begrijpen, zal er altijd een reden tot wantrouwen en argwaan zijn", zegt Guido Vermeiren, procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep.

Lees meer »

Bosbrand in vervreemdingszone rond kerncentrale van Tsjernobyl

In de vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl is een bosbrand uitgebroken. Dat hebben Oekraïense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Ongeveer twintig hectare in de radioactieve zone staat in vuur, aldus de gouverneur van de regio Kiev, Ruslan Kravchenko. De brand is ondertussen onder controle en de stralingsniveaus zijn normaal, klinkt het nog.

Lees meer »

Joppe Dekoker uit Heestert speelt mee in de musicalproducties ‘Lelies’ in Antwerpen: “Een tweestrijd van liefde en haat”

Op zondagnamiddag 8 september heeft de première plaats van ‘Lelies’ in het Fakkeltheater in Antwerpen. De rol van de jonge Bilodeau wordt gespeeld door de 24-jarige Joppe Dekoker uit Heestert.
The post Joppe Dekoker uit Heestert speelt mee in de musicalproducties ‘Lelies’ in Antwerpen: “Een tweestrijd van liefde en haat” appeared first on KW.be.

Lees meer »