Opnieuw vergunningsaanvraag voor project ‘De Gedeelde Tuin’ in Stasegem, buurtbewoners reageren: “Verbaasd dat dossier nog eens wordt opgestart”

Er is opnieuw een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het project ‘De Gedeelde Tuin’ van Groep Huyzentruyt. Het buurtcomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ geeft aan verbaasd te zijn. Ook nu zal het advies van de Dienst Waterlopen cruciaal zijn, want het gebied ligt in overstromingsgevoelig gebied. De deadline voor het openbaar onderzoek ligt vast op 8 augustus.

‘De Gedeelde Tuin’, het project dat de Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt in Stasegem wil uitwerken, heeft procedureel al heel wat voeten in de aarde gehad. Eind 2020 werd de eerste omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een nieuwe wijk in een stuk groen tussen de Stasegemse Vaartstraat, Stasegemdorp, Bosdreef en Boskant. Ondanks vier bezwaarschriften kende het Harelbeekse schepencollege de omgevingsvergunning onder een aantal beperkte voorwaarden toe.

Overstromingsgebied

Alleen werd later duidelijk dat een deel ervan in overstromingsgebied ligt. Dat ontdekte Leander Schietgat, een getogen Harelbekenaar en vooral een alerte verhuurder van een aanpalend appartement. Hij is actievoerder van het comité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ en verzette zich aanvankelijk tegen de plannen om een van de laatste stukjes groen in Stasegem te beschermen.

Het actiecomité ging dus in beroep bij de provincie en kreeg in april 2022 gelijk. Op grond van procedurefouten trok de projectontwikkelaar naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Opnieuw werd dat in het voordeel van het actiecomité beslecht, maar Groep Huyzentruyt ging nog een trapje hoger aankloppen, bij de Raad van State. In februari van dit jaar vernietigde de Raad van State de vergunning uiteindelijk definitief.

Groep Huyzentruyt diende daarna prompt een nieuw dossier in met enkele kleine wijzigingen. Daarvoor leverde de Dienst Waterlopen een negatief advies aan, waarop schepen van Ruimtelijke Ordening David Vandekerckhove reageerde dat de kans heel groot was dat het schepencollege niet zou vergunnen. In totaal werden er 24 bezwaarschriften ingediend voor dit nieuwe dossier. Stad Harelbeke had tot 19 juli tijd om de knoop door te hakken in dit dossier.

Nog een nieuw dossier

Dat bleek echter niet nodig. Op 10 juli werd er namelijk een nieuw openbaar onderzoek voor dezelfde omgevingsvergunningsaanvraag opgestart. De projectontwikkelaar deed hiervoor een aantal aanpassingen op vlak van waterhuishouding. Er is aan vijf instanties om advies gevraagd en opnieuw is die van de Dienst Waterlopen cruciaal.

“Of dit voldoende zal zijn voor de Dienst Waterlopen is ook voor ons voorlopig onduidelijk”, reageert schepen Vandekerckhove. “Ik blijf erbij dat het schepencollege van de Stad Harelbeke niet zal vergunnen als het advies van de Dienst Waterlopen niet positief is. Als het advies wel positief is, zal dit dossier sowieso uitgebreid besproken worden op het schepencollege alvorens er een beslissing genomen wordt.”

“Bij een negatief advies van de Dienst Waterlopen, zullen we geen vergunning geven” -David Vandekerkchove

Op het moment van schrijven had de Dienst Waterlopen nog geen advies verleend. Daarvoor is er nog tijd tot en met 8 augustus. Betrokkenen hebben ook nog tot dan de tijd om bezwaarschriften in te dienen.

“Verbaasd”

Leander Schietgat van buurtcomité ‘Voor een leefbaar Stasegem’ is verbaasd dat er een nieuwe procedure is gestart, maar blijft wel strijdvaardig: “Het verbaast ons dat er voor de vierde keer een openbaar onderzoek rond dit dossier georganiseerd wordt, terwijl de Provinciale Dienst Waterlopen in maart nogmaals bevestigd had dat er problemen zijn met de waterhuishouding.”

Leander Schietgat geeft aan verbaasd te zijn (gf)

“Omdat we er zelf rotsvast van overtuigd blijven dat het onverantwoord is om zo’n groot project te vergunnen in overstromingsgebied, proberen we opnieuw de buurtbewoners te mobiliseren om bezwaren in te dienen. Het feit dat dit openbaar onderzoek in het midden van de zomer valt, wanneer veel mensen op vakantie zijn, maakt dat er niet makkelijker op.”

Groep Huyzentruyt kon niet reageren voor de publicatie van dit artikel.

The post Opnieuw vergunningsaanvraag voor project ‘De Gedeelde Tuin’ in Stasegem, buurtbewoners reageren: “Verbaasd dat dossier nog eens wordt opgestart” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tienduizenden betogers op straat in Tel Aviv: sfeer raakt verhit – Erdogan roept op tot islamitische alliantie tegen Israël

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”

Lees meer »

Waarom Kamala Harris een Trump-imitator inschakelt, mét buitenmaats kostuum, rode stropdas en hakschoenen

In de laatste rechte lijn naar het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten, aanstaande dinsdag, stomen de twee zich op een totaal andere manier klaar. Terwijl Republikein Donald Trump naar eigen zeggen niets speciaal hoeft te doen – “Ik heb me al mijn ganse leven voorbereid” – haalt zijn Democratische rivale Kamala Harris alles uit de kast. Tot verbale schijngevechten met

Lees meer »

Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en moeder belden zelf de politie”

Niettegenstaande hij al sinds zijn zestiende verslaafd is aan ketamine, was het toch voor het eerst dat een 22-jarige jongeman uit Roeselare zich voor de rechtbank moest verantwoorden voor bezit en verkoop. Op bepaalde ogenblikken kwamen de meldingen van zijn overdadig gebruik uit onverwachte hoeken…
The post Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en

Lees meer »