De stedelijke adviesraad voor personen met een handicap heeft zaterdag 27 juli actie gevoerd bij het Cash-punt in de Albert I-laan 176 in Nieuwpoort-Bad. Dit gebouw blijkt ontoegankelijk voor mensen met een mobiliteitsprobleem en de adviesraad eist nu dringende aanpassingen om de toegankelijkheid te verbeteren.
In Nieuwpoort, net als elders in het land, zijn recentelijk diverse geldautomaten van verschillende banken gecentraliseerd in nieuwe gebouwen. Landelijk zijn er inmiddels 400 van de beoogde 900 Cash-punten actief. In Nieuwpoort bevindt zich het enige Cash-punt momenteel aan de Albert I-laan 176. Helaas is dit pand niet geschikt voor personen met een beperking of verminderde mobiliteit. De toegangsdrempel is maar liefst 9,2 cm hoog, met daarbovenop nog een dorpel van 2 cm. Volgens de norm mag een afwijking in hoogte maximaal 2 cm bedragen.
Herhaaldelijk aangekaart
De stedelijke adviesraad heeft dit probleem al herhaaldelijk aangekaart bij de stad Nieuwpoort, die op hun beurt de bouwheer Bantopin hebben benaderd om de toegankelijkheidsproblematiek op te lossen. Diverse oplossingen werden voorgesteld door de stad, waaronder door schepen voor toegankelijkheid Frans Lefevre, maar geen enkele werd geaccepteerd door Bantopin. De bouwheer weigert verdere aanpassingen uit te voeren en beschouwt de huidige situatie als definitief.
Voorzitter Luc Masschelein van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap noemt dit een non-beleid: “De toegang tot geldopname is een fundamenteel recht voor iedere persoon, inclusief mensen met een handicap of verminderde mobiliteit. Dit recht wordt hier geschonden door de bouwheer Bantopin. Toegang voor mensen met een handicap tot publieke plaatsen is bovendien al sinds 1991 vastgelegd door de Verenigde Naties, en België heeft deze wet geratificeerd. Wij dringen erop aan dat deze wet wordt nageleefd en dat er een toegankelijke plaats wordt geboden waar mensen met een beperking hun eigen geld kunnen opnemen.”
Met de protestactie bij het Cash-punt in de Albert I-laan wil de stedelijke adviesraad de mistoestand voor mensen met een handicap onder de aandacht brengen en dit probleem ook kenbaar maken aan de bevolking. De Belgische wetgeving stelt dat bij elke nieuwe bouwactiviteit het gelijkvloers toegankelijk moet zijn voor mensen met een mobiliteitsprobleem.
De stedelijke adviesraad voor personen met een handicap in Nieuwpoort hoopt met deze actie de nodige veranderingen te bewerkstelligen en roept op tot respect en naleving van de rechten van mensen met een beperking.
The post Nieuwpoortse adviesraad voor personen met een handicap klaagt ontoegankelijkheid van bankautomaat aan is provided by KW.be.