Nieuwpoortse adviesraad voor personen met een handicap klaagt ontoegankelijkheid van bankautomaat aan

De stedelijke adviesraad voor personen met een handicap heeft zaterdag 27 juli actie gevoerd bij het Cash-punt in de Albert I-laan 176 in Nieuwpoort-Bad. Dit gebouw blijkt ontoegankelijk voor mensen met een mobiliteitsprobleem en de adviesraad eist nu dringende aanpassingen om de toegankelijkheid te verbeteren.

In Nieuwpoort, net als elders in het land, zijn recentelijk diverse geldautomaten van verschillende banken gecentraliseerd in nieuwe gebouwen. Landelijk zijn er inmiddels 400 van de beoogde 900 Cash-punten actief. In Nieuwpoort bevindt zich het enige Cash-punt momenteel aan de Albert I-laan 176. Helaas is dit pand niet geschikt voor personen met een beperking of verminderde mobiliteit. De toegangsdrempel is maar liefst 9,2 cm hoog, met daarbovenop nog een dorpel van 2 cm. Volgens de norm mag een afwijking in hoogte maximaal 2 cm bedragen.

Herhaaldelijk aangekaart

De stedelijke adviesraad heeft dit probleem al herhaaldelijk aangekaart bij de stad Nieuwpoort, die op hun beurt de bouwheer Bantopin hebben benaderd om de toegankelijkheidsproblematiek op te lossen. Diverse oplossingen werden voorgesteld door de stad, waaronder door schepen voor toegankelijkheid Frans Lefevre, maar geen enkele werd geaccepteerd door Bantopin. De bouwheer weigert verdere aanpassingen uit te voeren en beschouwt de huidige situatie als definitief.

Voorzitter Luc Masschelein van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap noemt dit een non-beleid: “De toegang tot geldopname is een fundamenteel recht voor iedere persoon, inclusief mensen met een handicap of verminderde mobiliteit. Dit recht wordt hier geschonden door de bouwheer Bantopin. Toegang voor mensen met een handicap tot publieke plaatsen is bovendien al sinds 1991 vastgelegd door de Verenigde Naties, en België heeft deze wet geratificeerd. Wij dringen erop aan dat deze wet wordt nageleefd en dat er een toegankelijke plaats wordt geboden waar mensen met een beperking hun eigen geld kunnen opnemen.”

Met de protestactie bij het Cash-punt in de Albert I-laan wil de stedelijke adviesraad de mistoestand voor mensen met een handicap onder de aandacht brengen en dit probleem ook kenbaar maken aan de bevolking. De Belgische wetgeving stelt dat bij elke nieuwe bouwactiviteit het gelijkvloers toegankelijk moet zijn voor mensen met een mobiliteitsprobleem.

De stedelijke adviesraad voor personen met een handicap in Nieuwpoort hoopt met deze actie de nodige veranderingen te bewerkstelligen en roept op tot respect en naleving van de rechten van mensen met een beperking.

The post Nieuwpoortse adviesraad voor personen met een handicap klaagt ontoegankelijkheid van bankautomaat aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vaartstraat krijgt nieuw wegdek

Op maandag 9 september wordt gestart met de heraanleg van het wegdek van de Vaartstraat in Bredene, tussen de Prinses Elisabethlaan en de Henri Zwaenepoelstraat.
The post Vaartstraat krijgt nieuw wegdek appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Wat een prestatie! Dressuurrijdster Michèle George pakt zevende gouden paralympische medaille en evenaart record

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd

Op zondag 25 augustus werden André Brugghe en Bernice Vandenbroucke uit de Driepikkelstraat in Ledegem gehuldigd op het gemeentehuis. Het koppel stapte op 16 augustus 1974 in het huwelijksbootje en is inmiddels vijftig jaar getrouwd.
The post André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Huurprijzen sterkst gestegen in landelijke gemeenten, maar West-Vlaanderen blijft goedkoopste provincie om te huren

Niet enkel de vastgoedprijzen, ook de huurprijzen zijn in 2024 opnieuw gestegen. Momenteel kost het gemiddeld 826 euro per maand om in West-Vlaanderen een woning te huren, dan is zo’n 30 euro meer dan in 2023. Toch blijven we de goedkoopste provincie om te huren, dat blijkt uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB).
The post Huurprijzen

Lees meer »

24.000 euro gestolen uit politiekluis in Zeebrugge

Uit een kluis in een kantoor van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge is 24.000 euro verdwenen. De Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge onderzoeken de zaak, waarbij vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemensen die er werken wordt gekeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Lees meer »

KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw veld maandag gekeurd wordt”

KVK Westhoek speelt dit seizoen op kunstgras. De werken liepen echter wat vertraging op en zo spelen de Ieperlingen hun vooruitgeschoven eerste thuismatch nog elders. De ploeg van Bram Lucker gaat naar Boezinge, de ploeg met wie KVK Westhoek bijna ging fusioneren vorig jaar.
The post KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw

Lees meer »