IJverige stadsdichter van Torhout Marc Coulier (68) schrijft het ene gedicht na het andere: “Spelen met woorden is heerlijk”

Hij is zó graag stadsdichter, dat hij het tot in lengte van dagen zou willen blijven. Maar helaas voor Marc Coulier: begin januari eindigt zijn mandaat van twee jaar en wordt er een opvolger verkozen. “Ik heb me het voorbije anderhalf jaar enorm geamuseerd”, zegt hij. “Spelen met woorden is gewoonweg heerlijk.”

Zelfs in volle zomer, als een groot deel van de bevolking op reis is, zit Marc thuis te werken aan zijn gedichten. Puzzelen noemt hij het zelf. Uitdrukkingen en zinnen bij elkaar laten passen, synoniemen zoeken en nieuwe woorden uitvinden de dichterlijke vrijheid, weet je wel. “Bij zonnig weer ben ik graag in de tuin bezig, waar ik mijn bonsais verzorg. Maar als het voor de zoveelste keer regent, word ik er niet somber van. Dan sprint ik naar binnen om mijn gedichten vorm te geven.” (lacht)

Exposeren in januari

Marc (68) woont met zijn vrouw Greet Pype (67) in de Ourthestraat. Hij is ergotherapeut en heeft dat beroep van 1978 tot aan zijn pensioen in 2022 altijd in Tordale uitgeoefend. Het koppel heeft twee kinderen: Maarten (42) en Lieselot (41). Er zijn voorts vier kleinkinderen: Manon (14), Emiel (13), Yena (13) en Hasse (8). Ook Greet heeft een grote hobby, met name fotografie. Vaak neemt zij een foto waar Marc een passend gedicht bij schrijft. Of andersom: dan maakt zij een foto bij een van zijn gedichten. Ze vullen elkaar op die manier perfect aan.

“Op school heb ik destijds veel strafopstellen geschreven”

Marc is oorspronkelijk uit Ieper afkomstig, waar hij aan het college schoolliep. “Ik heb er destijds veel strafopstellen geschreven”, lacht hij. “Misschien is dat wel de basis geweest voor mijn hunker om met woorden en zinnen bezig te zijn. Mijn vader was tuinbouwer en we moesten vaak meehelpen, dus was er niet veel tijd om gedichtjes te schrijven. Maar intussen heb ik dat ruimschoots gecompenseerd. Vanaf het moment dat ik als ergotherapeut in Tordale met pensioen ben gegaan, heb ik elke week een haiku gemaakt. Je weet wel, zo’n gebald Japans gedicht dat maar uit drie regels bestaat die achtereenvolgens vijf, zeven en weer vijf lettergrepen bevatten. Telkens met een mooie foto van de hand van Greet eraan toegevoegd. In januari mag ik die microverhaaltjes exposeren in het stadskantoor. In het cultuurcentrum had ook gekund, maar in het stadskantoor komt Jan en alleman over de vloer.”

“Iedere dichter heeft zijn eigen stijl, zo wordt weleens gezegd. Dat klopt in mijn geval niet echt. Ik schrijf gedichten die van aanpak en vorm sterk van elkaar kunnen verschillen. Een grote verscheidenheid. Zolang ik maar kan spelen met woorden.”

“Ik fiets veel en graag, onder meer met mijn jongste kleinzoon mee op een zitje. Dan babbelen we onderweg en zingen soms ook. Ik heb tijdens die ritjes altijd een schriftje bij om ingevingen op te schrijven. De inspiratie komt soms op de meest onverwachte momenten. En als je het niet opschrijft, ben je het weer kwijt. Dat kan gaan om een sterke beginzin of mooie beeldspraak. Ooit ben ik als een wervelwind een winkel binnengestormd om een blaadje en een balpen te vragen.” (lacht)

Geen gesloten poëzie

“Als stadsdichter diende ik in twee jaar minstens twaalf gedichten te schrijven om aan mijn opdracht te voldoen. Welnu, ik heb er intussen 45. Ze worden allemaal gepubliceerd op de website van de stadsbibliotheek. Je kunt ze al scrollend lezen, er zit beweging in. Ik wil graag schwung in mijn gedichten. Zo heb ik er recent eentje geschreven voor het Wijnendaalse wereldfestival voor dans en muziek Kadans. Ik heb geprobeerd om de zwier en zwaai van de dansers weer te geven. Hopelijk is dat me ook gelukt.”

“Ik besef maar al te goed dat ik geen professionele dichter ben. Ik schrijf heel toegankelijke gedichten, niet voor mezelf, maar voor de mensen. Ik wil dat iedereen begrijpt wat ik te vertellen heb. Ik ben niet de man van de gesloten poëzie. Dat is mijn ding niet. Ik ben al doende wel gebalder beginnen schrijven. Vaak kun je met een kort gedicht evenveel vertellen als met een lang.”

“Ik krijg positieve reacties en dat doet deugd. Ook word ik soms gevraagd om gelegenheidsgedichten te maken. Dan ben ik content als ze de mensen aangrijpen.”

The post IJverige stadsdichter van Torhout Marc Coulier (68) schrijft het ene gedicht na het andere: “Spelen met woorden is heerlijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Flor Velle vestigt zich als fietshersteller: “Ik ben een echte fietsfanaat”

Sedert kort woont Flor Velle samen met zijn vriendin Amber Kemel in de Reigerstraat 8, de voormalige woning van Flors grootouders. En daar heeft hij nu de garage ingericht als atelier, want Flor is in bijberoep gestart als fietshersteller. “Niet alleen de fiets zelf, maar ook de techniek is mijn passie”, vertelt Flor.
The post Flor Velle vestigt zich

Lees meer »

Dorpscomité Hoegaarden bouwt kerk uit bierbakken

Een kerk gebouwd uit bierbakken. Neen, u heeft niet te veel gedronken als u in Hoegaarden passeert, langs de kerk van deelgemeente Outgaarden. Daar hebben buurtbewoners een replica gemaakt van de orginele kerk. Alleen is deze kleiner én uit bierbakken gemaakt. Geleverd door brouwerij Hoegaarden die daar ook thuis is.

Lees meer »

Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal

Na de zware regenval in de eerste helft van augustus, registreert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in meer dan 9 op de 10 meetplaatsen normale, hoge tot zelfs zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daagse gemiddelde debieten bleven wel gelijk

Lees meer »

“Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld”: Japanse professor voor vijfde keer op bezoek in de Westhoek

Hij is professor aan het instituut voor internationale mode, maar met mode heeft Masakazu Tanaka (69) uit het Japanse Osaka weinig of niets te maken. Waar hij wel interesse voor heeft, is de manier waarop wij ons oorlogsverleden herdenken, iets wat in zijn thuisland niet gebeurt. “Ieper is een fijne stad, maar nog te weinig bekend in de wereld.”

Lees meer »

KIJK. 10.37! Mondo Duplantis kan het ook op de 100m: polsstokspringer klopt hordeloper Karsten Warholm

Mondo boven. In een fel gehypete tweestrijd op 100 meter met de Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, heeft de Zweedse polsstokspringer Duplantis (24) nogmaals zijn uitzonderlijke klasse getoond. De wereldrecordhouder in het polsstokspringen haalde het in een straffe tijd van 10.37. De aanleiding van het duel in Zürich, aan de vooravond van de Diamond League-meeting,

Lees meer »

Hamas bereidde zich jarenlang voor op ondergrondse oorlog tegen Israël: handleiding beschrijft hoe je door pikdonkere tunnels navigeert en zo veel mogelijk doden maakt in kleine ruimte

Het Israëlische leger heeft in de Gazastrook documenten gevonden die laten zien dat Hamas zich jarenlang voorbereidde op een ondergrondse oorlog tegen Israël. Ze omvatten onder meer een gevechtshandleiding die beschrijft hoe je je razendsnel door de pikdonkere tunnels onder Gaza verplaatst en zo veel mogelijk doden maakt in een kleine ruimte. Het zou mee verklaren waarom Israël de grootste

Lees meer »

Huidig gemeenteraadslid Dirk Hebben trekt de lijst Groen Poperinge

Huidig gemeenteraadslid Dirk Hebben (64) trekt de lijst Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge. De lijst wordt geduwd door voormalig gemeenteraadslid Alex Colpaert (74). De lijst telt 23 namen, en is dus onvolledig, er zijn 25 zitjes te begeven. Momenteel heeft Groen één zetel in de gemeenteraad.
The post Huidig gemeenteraadslid Dirk Hebben trekt de lijst Groen Poperinge appeared

Lees meer »

Verpleegkundige (36) voor rechter na dood van rusthuisbewoonster (77): “Eenmalige vergissing die menselijk is”

Een 36-jarige verpleegkundige riskeert te worden veroordeeld voor onopzettelijke doodslag nadat ze een medicatiefiche onjuist had overgeschreven. Een 77-jarige bewoonster kreeg wekenlang een verhoogde dosis Ledertrexate en stierf aan acute complicaties. “Mijn cliënte heeft een vergissing gemaakt, maar het is wel de arts die de voorschriften ondertekende en de medicatie liet toedienen”, klinkt het bij de verdediging.

Lees meer »

Gedetineerde probeert verpleegster te wurgen

Een 25-jarige vrouwelijke gedetineerde uit de gevangenis van Brugge probeerde tijdens een doktersconsultatie vorige week zonder aanleiding een verpleegster te wurgen met een schoenveter. Het slachtoffer raakte niet zwaargewond, maar is wel in shock. “Het was al de derde keer op rij dat de gedetineerde geweld gebruikte tegen het personeel”, zegt ACOD-vakbondsafgevaardigde Sandra Droissart. “Dat gebeurde telkens zonder aanleiding. Het

Lees meer »

Veurne La Fête is traditionele opener van het najaar: “Gegroeid naar een van de hoogtepunten van ons evenementenseizoen”

Na de jubileumeditie van vorig jaar gaat Veurne La Fête op hetzelfde elan verder: Belgische toppers in een mix met sterk lokaal talent op een van de mooiste markten van Vlaanderen en vooral een meer dan enthousiast publiek. Op vrijdag 6 september staat de Grote Markt van Veurne garant voor muzikaal vuurwerk.
The post Veurne La Fête is traditionele

Lees meer »