“Olympische Spelen blijven toch het summum”: kersvers Sporza-hoofdredacteur Thomas Swannet (48) geniet van unieke sportzomer

Net als exact 100 jaar geleden is Parijs opnieuw dé plek waar de beste atleten ter wereld samenkomen om het op te nemen tegen elkaar. Ook op de redactie van Sporza werd halsreikend uitgekeken naar deze Olympische Spelen. Sinds kort ligt de leiding van Sporza in handen van Thomas Swannet (48), met roots in Roeselare.

Hoeveel medailles pakken we de komende twee weken op de Olympische Spelen in Parijs? En doen we nog beter dan de vorige keer met drie gouden, één zilveren en drie bronzen medailles? De zoektocht naar die antwoorden wordt als vanouds in goede banen geleid door Sporza, met Thomas Swannet als hoofdredacteur.

“Het moeilijkste tot nu toe was al die nieuwe vaktermen onder de knie krijgen, waardoor ik die vaak tijdens een meeting nog moest opzoeken”

Jarenlang was hij eindredacteur bij onder andere Vive le Vélo, maar sinds april is hij hoofdredacteur van de sportdienst van de VRT. “Het zijn al pittige maanden geweest, ja”, glimlacht Thomas. “Al die nieuwe zaken, van mensen tot begrippen, zijn als een tsunami over mij gerold. Of ik het onderschat heb? Nee. Ik had mij op voorhand heel goed geïnformeerd en ben er met flink wat gezonde goesting en misschien wat naïviteit aan begonnen. Het moeilijkste tot nu toe waren al die nieuwe vaktermen, zoals bila’s, trila’s, MJP, BHO en funnels, waardoor ik die vaak tijdens een meeting nog moest opzoeken. Het grote verschil met mijn vorige job is dat ik vroeger het programma inhoudelijk maakte en dat ik vandaag zorg voor het kader om die programma’s te maken. Dat inhoudelijke loslaten was wel wat wennen in het begin, maar ik wilde ook niet de man zijn die nog de hele tijd over de schouder van mijn opvolger zat mee te kijken. Daarvoor is er ook te veel ander werk.”

Gouden Fredje

Sport is allerminst onbekend terrein voor Thomas. Hij sleet zijn jeugd in Roeselare, waar hij voetbalde bij SK Roeselare en later FC Midsport en ook basketbal speelde bij Wytewa. Na zijn studies aan het Klein Seminarie in Roeselare en het Sint-Jozefsinstituut in Torhout, trok hij naar de universiteit van Gent waar hij communicatiewetenschappen studeerde volgde. Na zijn studies in 2001 kwam hij bij de VRT terecht, waar hij als losse medewerker aan de slag ging op de sportredactie. Toen Sporza in 2004 uit de grond werd gestampt, werd hij fulltime aan boord gehesen.

“Ik had dit toen niet kunnen denken, nee”, aldus Thomas. “Wat wel grappig was: toen het bekend raakte dat ik hoofdredacteur werd, postte het Klein Seminarie online dat ze trots waren op hun oud-leerling. Heel fijn, al moest ik wel lachen toen ik terugdacht aan die leerkracht die tijdens mijn herexamens in het vijfde middelbaar grijnsde dat het geen zin had, dat ze mij toch van die school wilden.”

“Als Roeselarenaar kijk ik ook uit naar Alexander Doom”

Thomas mocht er in elk geval meteen invliegen met de moeder van alle sportzomers, met onder meer het EK voetbal, de Tour en de Spelen. “Goh, in 2004 was er ook zo’n sportzomer en sindsdien om de vier jaar. Het is vooral heel fijn voor de sportliefhebber en dat zijn we bij Sporza toch allemaal. Ik heb het EK en de Tour gevolgd, maar ik kijk toch altijd net iets meer uit naar de Olympische Spelen. Dat is sport in zijn puurste vorm. Natuurlijk valt er veel te zeggen over het commerciële en heel het gebeuren errond, maar het blijft wel een evenement waar ook andere, soms minder bekende, sporten belicht worden. Het levert ook telkens fantastische en memorabele momenten op. Denk maar aan Nina Derwael en de Red Lions in Tokio, Justine Henin in Athene, de overwinningen van Tia Hellebaut, Greg Van Avermaet en Nafi Thiam… En gouden Fredje in 1996 natuurlijk! Enfin, te veel om op te noemen.”

“Al geniet ik even hard van de vreugde-uitbarsting bij sporters die we minder goed kennen, denk maar aan de medaille van Lionel Cox (in het karabijnschieten op de Spelen van 2012 in Londen, red.). Er is altijd wel een medaille die je niet had zien aankomen. Voor wie ik supporter deze zomer? Iedereen, natuurlijk, hoe meer we kunnen vieren, hoe beter natuurlijk.” (lacht)

“Maar ik ben heel benieuwd wat de Belgian Cats kunnen doen, en als Roeselarenaar kijk ik ook geweldig uit naar Alexander Doom, die al een indrukwekkend jaar achter de rug heeft.”

Al bezig met 2025

Het is duidelijk: Thomas blijft een sportliefhebber in hart en nieren. “In aanloop naar deze zomer heb ik het ook letterlijk uitgesproken op een redactievergadering: dat het keihard werken wordt, maar dat we niet mogen vergeten wat voor fantastische dingen we aan het doen zijn en daar ook moeten van genieten. Ik probeer die verwondering die ik al van in 2001 voel altijd vast te houden. De Spelen volg ik trouwens eerstdaags in het International Broadcast Center in Parijs, waar ik mee de eerste drukke dagen help coördineren. Als alles goed gaat, heb ik niet veel werk. Je moet evenwel altijd stand-by zijn voor als er iets onverwachts zou gebeuren. Ik hoop na dat openingsweekend nog wel eens een wedstrijd mee te pikken.”

Na de Spelen zet Sporza ook nog in op de Tour de France Femmes, de Paralympische Spelen, de Vuelta en het EK Wielrennen. “Vakantie zit er nog niet meteen in, inderdaad”, glimlacht Thomas. “Dat is ook niet erg. Mijn gezin is het gewoon om op het ritme van sportieve evenementen te leven. In mijn nieuwe functie ben ik tijdens deze drukke sportzomer natuurlijk ook al bezig met de toekomst van Sporza. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Sporza het meest betrouwbare en meest relevante sportmerk is in ons land. Onze doelstelling is om dat te blijven in een steeds veranderend medialandschap.”

De openingsceremonie en de Olympische Spelen zijn integraal te volgen bij Sporza op VRT 1 en op Sporza.be

The post “Olympische Spelen blijven toch het summum”: kersvers Sporza-hoofdredacteur Thomas Swannet (48) geniet van unieke sportzomer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het weerzinwekkende dubbelleven van Dominique Pélicot: “Hij ordende de filmpjes waarin zijn vrouw verkracht werd netjes op datum”

Zorgzaam en attent. Zo omschreef de Franse Gisèle haar man met wie ze al vijftig jaar gelukkig samen was. Tot ze op een politiebureau te horen kreeg dat ze in de voorbije negen jaar door 82 verschillende mannen 92 keer werd verkracht. Onder hen haar eigen man, die haar voortdurend drogeerde. Dit is het waanzinnige verhaal van die man, het

Lees meer »

Man (44) bijt vriendin in kaak en gooit haar van balkon: “Een combinatie van alcohol en drugs is nooit goed”

De 44-jarige T.V. uit Aalst moest zich dinsdag in de Dendermondse rechtbank verantwoorden voor poging doodslag. Hij gooide vorig jaar zijn vriendin van het balkon van zijn appartement. Onder invloed van verdovende middelen beet hij haar eerder ook al in de kaak. “Een combinatie van alcohol en drugs is nooit goed”, sprak de procureur, die drie jaar cel eist.

Lees meer »

Expert duidt “uitzonderlijke” manier waarop Vlaams Belang aan eerste schepen komt: “Dit zal waarschijnlijk niet lang duren”

Vlaams Belang krijgt voor het eerst (onrechtstreeks) een zitje in een in een college van burgemeester en schepenen. Dat komt omdat Gerda Van Steenberge – schepen in Erpe-Mere – opstapt bij N-VA en als onafhankelijke gaat zetelen voor Vlaams Belang. “Ja, dit is uitzonderlijk” zegt politicoloog Herwig Reynaert, “men zal dit moeten uitzweten.”

Lees meer »

Pascal Kerkhove signeert boek over overleden mama: “Waregem blijft voor altijd in mijn hart zitten”

In juni bracht Pascal Kerkhove zijn debuutroman ‘Dag ma, blijf je nog even?’ uit, waarin hij het verhaal van zijn overleden moeder, Andrea Algoet, vertelt. Ze leed de laatste 2,5 jaar van haar leven aan dementie, en overleed anderhalf jaar geleden op 90-jarige leeftijd. Vorige zaterdag hield Pascal een signeersessie in de Standaard Boekhandel in Waregem.
The post Pascal

Lees meer »

Zeven nieuwkomers op de lijst van Vooruit Wervik: “Onze negen zetels behouden zou al mooi zijn”

In lokaal dienstencentrum De Spie in Geluwe vond de voorstelling van de lijst van Vooruit voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober plaats. Er zijn zeven nieuwkomers. Alle mandatarissen staan opnieuw op de lijst. De partij van burgemeester en lijsttrekker Youro Casier telt negen zetels en wil die in eerste instantie behouden.
The post Zeven nieuwkomers op de lijst

Lees meer »

20 bewoners in de buurt van Plopsa De Panne geëvacueerd na gaslek

In de De Pannelaan in Adinkerke, bij De Panne, zijn ongeveer 20 mensen geëvacueerd na een gaslek. Waarschijnlijk is het lek ontstaan in een leiding onder een voortuin. Fluvius heeft een deel van de leiding afgesloten, maar is nog op zoek naar de exacte locatie van het lek. De meeste mensen zijn ondertussen weer thuis.

Lees meer »

Biden: Netanyahu doet onvoldoende om deal rond te krijgen – 86.000 prikken gezet tegen polio op eerste dag vaccinatiecampagne Gaza

Een deal over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars door Hamas is volgens de Amerikaanse president Joe Biden “erg dichtbij”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou echter niet genoeg doen om de deal rond te krijgen, zegt Biden maandag. Washington werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een wapenbestand en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te

Lees meer »

“Het is een gewoonte”: Romelu Lukaku klopt zich op de borst na droomdebuut bij Napoli, maar weet ook dat er nog werk is

Het is geen zekerheid, maar wel een constante in zijn carrière. Romelu Lukaku (31) heeft een patent op een droomdebuut bij een nieuwe club. Was in het Stadio Diego Maradona in Napels niet anders. Amper 28 minuten had Lukaku nodig om zichzelf bij Napoli te lanceren. In blessuretijd bezorgde ‘Big Rom’ zijn club de drie punten tegen een moedig Parma.

Lees meer »

Duizenden protesteren in Israël na ontdekking van gedode gijzelaars

Een dag na de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars die in de bezette Gazastrook werden vastgehouden, is in Israël een grote staking van start gegaan. De actie van maandag is een initiatief van de machtige Israëlische vakbondscentrale Histadrut, en komt er uit protest tegen het onvermogen van de regering om een einde te maken aan het conflict.

Lees meer »