GAIA protesteert tegen schapenkoers in Bekegem: “Maar het is folklore en een diervriendelijk event”

GAIA heeft een brief gericht aan het Ichtegemse gemeentebestuur met de vraag om de schapenkoers in Bekegem zondag te annuleren. Volgens de dierenrechtenorganisatie is deze activiteit wettelijk verboden. “We hebben een vergunning toegekend aan de organisatoren van de 3-Daagse Bekegem en zullen deze niet intrekken”, zegt schepen van Dierenwelzijn Geert Vandaele (Team Burgemeester).

Van vrijdag 26 juli tot en met 28 juli is er een nieuwe editie van de 3-daagse Bekegem. Op zondag organiseert het Feestcomité opnieuw zijn traditionele schapenkoers. Het is tegen deze activiteit dat GAIA protesteert via een brief aan het gemeentebestuur. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de voltallige gemeenteraad kregen een kopie.

“Het is wettelijk verboden om een koers met schapen te organiseren” – GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch

“We kregen hierover verschillende meldingen van verontwaardigde en bezorgde burgers. Het is namelijk wettelijk verboden om een koers met schapen te organiseren. GAIA vraagt dan ook met aandrang om deze schapenkoers niet te laten doorgaan”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch.

Mag niet met schapen

In het koninklijk besluit van 23 september 1998 betreffende de bescherming van dieren bij wedstrijden staat onder meer te lezen dat “wedstrijden waarbij de kracht, de snelheid en de behendigheid van dieren op de proef worden gesteld, slechts georganiseerd mogen worden met paarden, honden, duiven en andere diersoorten aangeduid door de minister van Landbouw”.

GAIA wijst erop dat de minister van Landbouw sinds 1999 niet meer bevoegd is voor dierenwelzijn. “De bevoegdheid valt sinds 2014 onder de Vlaamse minister van Dierenwelzijn. De Dierenwelzijnswet moet nageleefd worden en aangezien het wettelijk verboden is een schapenkoers te organiseren, vraagt GAIA dit evenement niet te laten doorgaan.”

“Er wordt hier ook niet gegokt of geld ingezet om iets te winnen. In feite is het pure folklore” – schepen Geert Vandaele

Schepen Geert Vandaele, die zelf ook in het feestcomité zit, reageert: “Het gemeentebestuur heeft laten weten aan GAIA dat we de vergunning toegekend hebben aan het Feestcomité en dat dit ook zo zal blijven. Deze activiteit had al meermaals plaats en er zijn nooit problemen geweest. Die schapen worden hier niet mishandeld. Er wordt hier ook niet gegokt of geld ingezet om iets te winnen. In feite is het pure folklore. Er wordt een parcours met nadarhekkens gemaakt en in reeksen van tien laten we de schapen los. Er rijdt een herder achter op de fiets om te vermijden dat ze zouden terugkeren. Die schapen worden niet opgejaagd en ze worden ook niet geslagen. Vooraf en nadien bevinden de dieren zich in een stal waar ze eten en drinken krijgen.”

Diervriendelijk

De liberale politicus benadrukt dat er elk jaar een veearts en politiemensen aanwezig zijn om erop toe te zien dat alles correct verloopt. “Mocht er hier dierenmishandeling geweest zijn in het verleden, dan zou daar al veel eerder tegen opgetreden zijn. Tijdens de eerste editie konden de mensen hun eigen schaap meebrengen maar ondertussen doen we een beroep op twee fokkers die elk met een 40-tal schapen komen. Die beesten worden ook niet gekweekt om wedstrijden te lopen. Het is een diervriendelijk gebeuren.” (FVB)

The post GAIA protesteert tegen schapenkoers in Bekegem: “Maar het is folklore en een diervriendelijk event” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik doe iets volledig of ik doe het niet”: wie is zevenvoudig gouden amazone Michèle George (50)?

7 keer goud en 1 keer zilver over een periode van 4 olympiades: amazone Michèle George (50) is de beste Belgische vrouwelijke paralympiër aller tijden en evenaart het record van rolstoelatleet Paul van Winkel. Maar wie is de West-Vlaamse George eigenlijk, de meest ervaren atlete van Team Belgium die pas sinds 2008 meedoet in G-competities? “Op een paard zagen de

Lees meer »

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

“Geen signalen dat schutter München gevaar vormde”

De 18-jarige Oostenrijker die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in de Duitse stad München, vertoonde geen signalen dat hij een gevaar vormde hoewel er vermoedens van radicalisering waren. Dat stellen de Oostenrijkse autoriteiten.

Lees meer »

Stadenaar Thijs (36) helpt bosbranden bestrijden in Portugal: “Een droom voor elke pompier”

Stadenaar Thijs Degryse zit sinds maandag in het Portugese dorp Castro Daire, waar hij samen met z’n lokale collega’s dagelijks uitrukt om bosbranden onder controle te krijgen. Niet voor doetjes. “De wagens kunnen niet overal komen, dus vaak maken we tochten door de heuvels, in onze brandweerkledij en met zowat 20 liter water op onze rug.”
The post Stadenaar

Lees meer »

Juliaan Laverge op zijn gemak bij FC Gullegem: “Ik speel weer in mijn achtertuin”

FC Gullegem opende het nieuwe seizoen met een 0-0-gelijkspel op Dikkelvenne. Zondag aan huis tegen het Oost-Vlaamse Voorde-Appelterre hopen de rood-witten hun trouwe supporters op een eerste overwinning te vergasten. “Dat moet kunnen”, kruist doelman Juliaan Laverge de vingers.
The post Juliaan Laverge op zijn gemak bij FC Gullegem: “Ik speel weer in mijn achtertuin” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Medewerkers pakken zwerfvuil aan in Port of Antwerp-Bruges

In de havens van Antwerpen en Zeebrugge werd de aftrap gegeven voor de derde editie van de #portcleanup24. Tijdens deze jaarlijkse opruimactie gaan medewerkers van Port of Antwerp-Bruges en heel wat havenbedrijven, met afvalgrijper en vuilniszak in de aanslag, de strijd aan tegen zwerfvuil in de haven.
The post Medewerkers pakken zwerfvuil aan in Port of Antwerp-Bruges appeared first

Lees meer »

Levert Iran ballistische raketten aan Rusland? “Gevaar voor hele wereld als ze militair samenwerken”

Oekraïne heeft Iran met aandrang opgeroepen om geen ballistische raketten te leveren aan Rusland. “Dit dreigt ernstige gevolgen te hebben voor de bilaterale betrekkingen tussen beide landen”, klinkt het. Als Iran en Rusland hun militaire samenwerking versterken, wordt de veiligheid in heel Europa en zelfs de wereld bedreigd, waarschuwt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog

Lees meer »

Extreemrechtse partij AfD haalt in Thüringen en Saksen 30 procent

Bij de belangrijke verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen zegeviert de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, waarmee niemand wil regeren. De CDU –nationaal in de peilingen de sterkste partij – is de enige klassieke partij die standhoudt en mogelijk twee ministers-presidenten zal leveren.

Lees meer »

De rise and fall van Didier Reynders

13:29 Didier Reynders is aan de kant gezet, schrijft Quentin Joris, chef politiek bij L’Echo. Is dit het einde van een tijdperk voor de Franstalige liberalen? Sommigen zeggen volmondig ‘ja’, anderen zijn da…

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”
The post Vrouw (62)

Lees meer »

“Geen schot gelost bij de bevrijding van Brugge”

“Het is fout te denken dat de Canadezen bij de bevrijding Brugge enkel via de Buffelbrug binnenkwamen”, zegt Kurt Ravyts, die samen met Jos Rondas vijf boeken schreef over Brugge tijdens WO II.
The post “Geen schot gelost bij de bevrijding van Brugge” appeared first on KW.be.

Lees meer »