“Er moet een schepen komen voor tradities en monumenten”: Vooruit wil meer aandacht Oostendse authenticiteit

Met enkele concrete voorstellen vraagt Vooruit Plus aandacht voor Oostendse tradities en monumenten. “We willen ze bewaken en sommige tradities terugbrengen”, klinkt het bij John Crombez en Niko Geldhof. Ze willen een aparte schepen voor toerisme die ook waakt over de authenticiteit.

“Toerisme is nu toegevoegd aan de bevoegdheden van de burgemeester. Het is best dat er een aparte schepen komt voor deze belangrijke materie in onze stad”, zeggen John Crombez en Niko Geldhof (Vooruit). Eén van de blikvangers bevindt zich op het Hazegras. “Op de Graaf de Smet de Naeyerbruggen stonden vroeger vrouwenbeelden met ontblote borst. Die zijn in de Eerste Wereldoorlog weggehaald om het koper te smelten. Na 100 jaar spreken we nog altijd van de Tettebrugge. We moeten de bruggen in ere herstellen en de beelden terugbrengen. Er is voldoende fotomateriaal beschikbaar”, zegt Niko Geldhof. John Crombez : “Het Pauluspleintje is een voorbeeld van de ziel van Oostende. De Paulusfeesten zijn er gestart. Voor de twee gevels van ’t Kroegske op het Pauluspleintje kan de stad meer doen om de vorm te behouden. Het is een risico om te wachten op de bescherming. De stad moet pro-actief kijken wat de mogelijkheden zijn om te behouden wat er is.”

Evenementen

“Evenementen die al jaren door Oostendse verenigingen worden georganiseerd verdienen een verankerde steun van de stad. Zoals het maatjesfestival, Rainbouwfestival of Christmas Village”, luidt het. “Die authenticiteit en eigenheid moet ook zichtbaar zijn in evenementen. Stuutn in den Hof, de kerstboomverbranding en de visserijfeesten mogen terugkeren. We denken ook aan het jazzfestival en Oostende in the Mood. Er zijn in het verleden tal van evenementen geweest. De stad moet een lijst maken en beslissen welke terugkeren.” Er is enige nostalgie maar Vooruit is formeel : “Daarmee haal je wel de ziel van de stad terug naar boven.”

Boulevards

“De Leopold II laan, Alfons Pieterslaan, Van Iseghemlaan en Vindictivelaan zouden een stuk aantrekkelijker en authentieker moeten zijn als ‘boulevards’, geïnspireerd op oude postkaarten. Er staan nog pareltjes van huizen en de gevels moeten beter worden. Er zijn in andere steden tal van voorbeelden waarbij je dat als stad kan stimuleren met bijvoorbeeld toelages. In bepaalde delen, zoals de Belle Epoquewijk lukt dat en toon je wat mogelijk is. Al moeten ook daar en in Mariakerke overgebleven traditionele panden beter bewaakt en bewaard worden.”

The post “Er moet een schepen komen voor tradities en monumenten”: Vooruit wil meer aandacht Oostendse authenticiteit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dure wensen en heilige huisjes: is de Arizona-coalitie haar momentum kwijt?

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de regeringspuzzel die Bart De Wever moet leggen vele malen complexer is dan tijdens zijn eerste poging. “Zoals in de finale van ‘De slimste mens’ komt het er

Lees meer »

Gilkinet vraagt NMBS om terugschroeven extra treinen te herzien: “Nooit eerder kreeg het spoorbedrijf zoveel middelen”

Ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet tevreden met de beslissing van de NMBS om de invoering van extra treinverbindingen uit te stellen. Hij waarschuwt dat het spoorbedrijf nu de kans moet grijpen die het recente beheerscontract biedt. Zoniet zou de volgende regering de contracten wel eens kunnen terugschroeven, aldus Gilkinet.

Lees meer »

Gedetineerde probeert verpleegster te wurgen

Een 25-jarige vrouwelijke gedetineerde uit de gevangenis van Brugge probeerde tijdens een doktersconsultatie vorige week zonder aanleiding een verpleegster te wurgen met een schoenveter. Het slachtoffer raakte niet zwaargewond, maar is wel in shock. “Het was al de derde keer op rij dat de gedetineerde geweld gebruikte tegen het personeel”, zegt ACOD-vakbondsafgevaardigde Sandra Droissart. “Dat gebeurde telkens zonder aanleiding. Het

Lees meer »

Hamas bereidde zich jarenlang voor op ondergrondse oorlog: handleiding beschrijft hoe je door pikdonkere tunnels navigeert en zo veel mogelijk doden maakt

Het Israëlische leger heeft in de Gazastrook documenten gevonden die laten zien dat Hamas zich jarenlang voorbereidde op een ondergrondse oorlog tegen Israël. Ze omvatten onder meer een gevechtshandleiding die beschrijft hoe je je razendsnel door de pikdonkere tunnels onder Gaza verplaatst en zo veel mogelijk doden maakt in een kleine ruimte. Het zou mee verklaren waarom Israël de grootste

Lees meer »

“Ik was écht goed ziek”: Remco Evenepoel praat met HLN en VTM NIEUWS over decompressie en ambities in Tour of Britain

Remco Evenepoel (24) begint in Groot-Brittannië aan het laatste deel van zijn seizoen. Tijdens zijn hoogtestage in aanloop naar de Tour of Britain is hij wel flink ziek geworden. “Daardoor besliste ik om niet mee te doen aan het EK tijdrijden.” Evenepoel spreekt verder geen grote ambities uit voor de Tour of Britain. “De eerste drie dagen zal het vollebak

Lees meer »

“Zelfs verpleegsters onuitsprekelijk verminkt.” Dit is de gruwel die de Russen begingen bij hun vorige verovering van Pokrovsk

Het zal wellicht niet lang meer duren vooraleer de Russen binnentrekken in Pokrovsk, de grootste Oekraïense stad die ze dan veroveren sinds de val van Bachmoet. De vorige keer dat ze dat deden — in de Tweede Wereldoorlog — begingen de Russen daar een vreselijke slachtpartij. En niet alleen tegen Duitse soldaten. De eenheid die dat deed, bestaat nog steeds.

Lees meer »

Bricky Builds verhuurt alternatieve LEGO-sets: “Bouwen en weer afbreken”

Ben je graag bezig met LEGO en op zoek naar net die nog iets alternatievere set? Dan is Bricky Builds van Merijn Coudeville (38) in Rumbeke de ideale oplossing. Met zijn nieuwe onderneming verhuurt hij sinds juni alternatieve LEGO-sets. “Als kind deed ik niets liever dan bouwen met LEGO.”
The post Bricky Builds verhuurt alternatieve LEGO-sets: “Bouwen en weer

Lees meer »

Geen fiscaal cadeau van 3.000 tot 5.000 euro meer voor wie fors renoveert: “Slachtoffer van zijn eigen succes”

De nieuwe Vlaamse regering dooft de vrijstelling op de onroerende voorheffing uit voor wie intensief renoveert. Enkele tienduizenden huiseigenaars betaalden dankzij die maatregel tot vijf jaar lang de helft of zelfs nul euro ‘grondlasten’, goed voor een belastingkorting van gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro. De reden voor de schrapping ligt voor de hand: heel wat Vlamingen renoveren sowieso al tot

Lees meer »

Avanti Brugge One debuteert in tweede klasse

ASSEBROEK Alleen in het verdoemde coronajaar speelde Avanti Brugge geen kampioen, wat betekent dat de ploeg in negen jaar van vierde provinciale naar tweede klasse promoveerde. Het op één na hoogste niveau is ook het (voorlopige?) eindstation, hoewel in de bestuurskamer tegelijkertijd van eerste klasse gedroomd wordt. Dit seizoen moet er echter bevestigd worden.
The post Avanti Brugge One

Lees meer »

Arne Willem is al negen seizoenen titularis tussen de palen bij KSV Jabbeke A: “Ik geniet hier van grenzeloos vertrouwen”

KFC Lichtervelde is een team dat KSV Jabbeke nooit mag onderschatten. Een gelijk opgaande partij werd met het kleinste verschil verloren. Nu maken de jongens van de gedreven coach Bart Van Hecke zich op voor de thuisderby tegen Dosko Sint-Kruis.
The post Arne Willem is al negen seizoenen titularis tussen de palen bij KSV Jabbeke A: “Ik geniet hier

Lees meer »