Buurtbewoners in verzet tegen woningbouw André Ampepark: “We zullen in een getto wonen”

Bewoners van de appartementen rondom het André Ampepark verzetten zich tegen de geplande bouw van vier woonblokken. “Desnoods gaan we naar de Raad Van State”, zegt Mary Stoffel, die een hele reeks argumenten aanbrengt. Woonsprong zegt dat er nood is aan woningen en dat er wel degelijk kan gebouwd worden.

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonsprong plant de bouw van 63 woningen in vier gebouwen van drie tot zeven verdiepingen langs de Karel Goetghebeurstraat, op een zone die nu bekend staat als het André Ampepark. Buurtbewoner Mary Stoffel woont in één van de aanpalende appartementsgebouwen en trekt fel van leer: “Dit zijn precies dezelfde gebouwen die ze in 2018 wilden optrekken. Ze werden toen buiten de rooilijn getekend. Ik startte een petitie waarbij 200 buurtbewoners me steunden. Vervolgens tekende ik bezwaar aan en de provincie gaf ons gelijk. De gebouwen kwamen er toen niet. Nu komen ze met precies dezelfde plannen en willen ze die toch realiseren. Onbegrijpelijk.”

Mary verwoordt de bezwaren: “Het parkje is een ontmoetingsplaats voor de buren en zal door de bouw verdwijnen. Bovendien verliezen de bestaande appartementen zicht en zon. Er zal ook parkeerdruk zijn in de straten. Er worden ondergrondse garages gepland, maar die zullen nauwelijks gebruikt worden. Huurders hebben vaak lagere inkomens en kunnen zich die niet veroorloven. Ook elders staan veel garages leeg. Er zal bovengronds geparkeerd worden in een al smalle straat. Er is ook niet gedacht aan de mobiliteit en het verkeer naar die extra woningen. Als de plannen doorgevoerd worden, zullen we in een getto leven.”

Buurtprotest

Ook enkele andere buren zien de plannen niet zitten. “Ik woon hier sinds 2017 en vind het geen goed idee hier te bouwen”, zegt Brigitte. Ook Sanne, die er al vijf jaar woont, steunt Mary in haar protest. Didier woont even verderop: “Ik kom mijn ongenoegen uiten namens mijn vriendin, die ook zal uitkijken op een woonblok.” Gina laat haar hond uit in het park en is verrast: “Ik woon hier 19 jaar en ben in shock over de plannen. Ze moeten een beetje redelijk blijven,hé.” Er is gemor en iemand laat vallen: “Al die buitenlanders zullen voor overlast zorgen.” Mary Stoffel nuanceert die laatste opmerking, maar verwijst wel naar de 200 handtekeningen van buurtbewoners die ze in 2018 ophaalde tegen de bouwplannen: “Als de mensen toen tegen waren, dan zijn ze dat nu ook. Ik heb alvast bezwaar ingediend bij de stad. Als er een vergunning komt, trek ik opnieuw naar de provincie en desnoods de Raad Van State.”

Woonsprong weerlegt

“Er is nood aan meer sociale woningen. Hier gaat het om flats met één of twee slaapkamers voor een vaak oudere bevolking. We hebben die nodig om huurders te herhuisvesten die in te renoveren woningen wonen”, zegt algemeen directeur Sara Casteur. “In het oude BPA konden we een muur van gebouwen zetten. We hebben dat nooit gewild en tekenden al in 2018 vier aparte gebouwen. We zorgden bij de inplanting dat de bestaande bewoners open zicht behouden. Trouwens, mensen in het centrum hebben toch ook gebouwen voor zich? Het nieuwe RUP bepaalt de ‘V over T’ of de vloer- tegenover de terreinoppervlakte. We blijven ver onder die verhouding en maximaliseren dat niet. We kiezen om de rest van de zone als park te behouden.”

Op de beweringen reageert Sara Casteur: “Er zijn ondergrondse garages voorzien, maar er staan op heel ons patrimonium 500 plaatsen leeg omdat onze huurders geen auto hebben.” Het protest wordt weinig gesmaakt: “Er is protest van één sociale huurder, die niet wenst dat er nog sociale woningen tegenover haar gebouw komen. Als iedereen zo zou reageren, dan had zij ook geen woning. Het gaat trouwens om gronden waarvan altijd gezegd werd dat er op termijn zou gebouwd worden. Het was bouwgrond en geen parkzone.” De plannen zijn om in 2025 te starten met de bouw van de woningen.

Stad reageert

“Er loopt een openbaar onderzoek tot 27 juli. Nadien neemt het schepencollege op basis van alle adviezen een beslissing over de bouwvergunning. Daarna is nog beroep mogelijk”, zegt schepen van Ruimtelijke Oordening Kurt Claeys (Open VLD). Hij wijst op een belangrijk verschil: “In 2018 was er nog een Bijzonder Plan van Aanleg, maar dat ging op in het nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Vernieuwde Stad’. Voor dat RUP was er een transparant traject, waarbij ook de buurt werd geïnformeerd en opmerkingen kon geven. In het oude BPA, dat dateert van de jaren ‘80 toen er nog andere visies waren op stedenbouw, was het mogelijk om één lange sliert gebouwen te plaatsen die het volledige park zouden ommuren. Nu kan dat niet meer. Het is volledig woongebied geworden met voorwaarden voor de verhouding tussen bebouwing en groen die gelden voor de hele zone, waaronder ook de hoge woontorens. In het nieuwe RUP werd ook geen groen omgezet in bouwgrond. De zone aan de Goetghebeurstraat is altijd al bouwgrond geweest.”

The post Buurtbewoners in verzet tegen woningbouw André Ampepark: “We zullen in een getto wonen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Proces rond grote cocaïnetrafiek verhuist om veiligheidsredenen van Brugge naar Brussel

Het proces rond een grootschalige cocaïnetrafiek zal om veiligheidsredenen in Brussel gehouden worden. Dat bevestigt de persrechter van de West-Vlaamse rechtbank van eerste aanleg. In totaal moeten dertig beklaagden zich verantwoorden, maar de vermoedelijke spilfiguren zijn Flor Bressers (37) en de Braziliaan Sergio Roberto de Carvalho (65).
The post Proces rond grote cocaïnetrafiek verhuist om veiligheidsredenen van Brugge naar

Lees meer »

China rolt rode loper uit voor Afrikaanse leiders

China rolt maandag de rode loper uit voor leiders uit heel Afrika, die hun opwachting maken op het vijfdaagse Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking (FOCAC). Bedoeling van de top is het verdiepen van de banden tussen China en het Afrikaanse continent, waar de aanzienlijke leningen van Peking de bouw van talloze infrastructuurprojecten mogelijk hebben gemaakt.

Lees meer »

Politieverhoren van Joost Klein en cameravrouw na Eurovisiesongfestival deels gepubliceerd: “Hij werd bozer en bozer”

De cameravrouw naar wie Joost Klein een dreigende beweging maakte, zou zich “bang en kwetsbaar” hebben gevoeld tijdens het veelbesproken incident op het Eurovisie Songfestival. Dat stelt de Zweedse krant Aftonbladet op basis van de verslagen van de politieverhoren van Klein en de vrouw. Die verhoren zette de krant maandagavond deels online.

Lees meer »

Roeselare krijgt unieke zorgsite met woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een gezondheidspunt

Stad Roeselare verkoopt de Prairie, een deel van de projectsite in de noordelijke stationsomgeving, aan een consortium dat er de komende jaren een unieke zorgsite zal realiseren met een nieuw woonzorgcentrum, maar ook assistentiewoningen en tal van aanpalende diensten. Tal van partners slaan hiervoor de handen in elkaar.
The post Roeselare krijgt unieke zorgsite met woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een

Lees meer »

Stijn Meuris over het beeld van de week: Test één twee

In Nederland heet het een oefenruimte – dat is toch net iets chiquer. Maar wij Vlamingen hebben het over een repetitiekot. En dat mocht je in de meeste gevallen vrij letterlijk nemen: een kot. Om in te repeteren. Gelukkig is er in de loop der decennia veel veranderd. Zoals bijvoorbeeld in Mechelen-Bovelingen, waar de Koninklijke Harmonie ‘Eendracht Maakt Macht’ zopas

Lees meer »

Waarom Kamala Harris voor het debat van komende dinsdag oefent met een Trump-imitator: “Zelfs de beledigingen moeten al vertrouwd klinken”

In de laatste rechte lijn naar het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten, aanstaande dinsdag, stomen de twee zich op een totaal andere manier klaar. Terwijl Republikein Donald Trump naar eigen zeggen niets speciaal hoeft te doen – “Ik heb me al mijn ganse leven voorbereid” – haalt zijn Democratische rivale Kamala Harris alles uit de kast. Tot verbale schijngevechten met

Lees meer »

Sofie Wyffels (47) is de nieuwe directeur van VBS ‘t Brugske in Dadizele: “Ik werd hier met open armen ontvangen”

Sofie Wyffels (47) uit Rumbeke startte het nieuwe schooljaar als nieuwe directrice van de Vrije Basisschool ’t Brugske in Dadizele. Sofie werkte 26 jaar in de Sint-Jozefsschool in Roeselare. “Ook als directeur heb je een connectie met de kinderen”, aldus Sofie, die samen met haar team op 2 september de kinderen via de Moorsledestraat ontving.
The post Sofie Wyffels

Lees meer »

Poetin en 30 jaar jongere turnster hebben samen twee zonen: “Ivan (9) en Vladimir (5) leven geïsoleerd in privévilla van president”

Het Russische onderzoeksbureau ‘The Dossier Center’ is erachter gekomen dat president Vladimir Poetin (71) twee jonge zonen heeft met zijn huidige vriendin, de gewezen turnkampioene Alina Kabajeva (41). De twee jongens, de 9-jarige Ivan en zijn 5-jarige broer Vladimir, wonen naar verluidt in afzondering in Poetins privévilla in het westen van Rusland. “Ze zijn altijd omringd door volwassenen en hebben

Lees meer »

CEO van Child Focus vindt het goed dat Sven Pichal publiek proces krijgt: “De problematiek moet uit het verdomhoekje”

Radiomaker Sven Pichal (45) moet zich op 18 november voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Het wordt een publiek proces, in tegenstelling tot wat zijn verdediging vroeg. Nel Broothaerts, CEO van Child Focus, ziet een groot maatschappelijk belang: “Het stigma moet uit het verdomhoekje.”

Lees meer »