Hubert Rubbens leidt mee opening Olympische Spelen in goede banen

De openingsceremonie van de Olympische Spelen, vrijdagavond 26 juli in Parijs, belooft bijzonder spectaculair te worden. Geen klassieke opvoering in een stadion, maar wel een grote bootshow op de Seine zal het grootse sportevent opluisteren. Daarbij mag één Belg – een Oostendenaar dan nog – de handen uit de mouwen steken: Hubert Rubbens (60), bekend als bezieler van Oostende voor Anker. “Dit is een kans uit de duizend”, zegt hij vanuit de Franse hoofdstad.

Toegegeven: de Olympische Spelen zijn eigenlijk eerder deze week al gestart met onder meer voetbal, rugby en boogschieten. Maar het startschot krijgt altijd een officieel tintje en dat staat dus op vrijdag 26 juli om 19.30 uur gepland. Voor het eerst vindt de openingsceremonie niet in het centrale sportstadion plaats, maar op de iconische Seine die Parijs doorklieft. Een botenparade met zowat 10.500 atleten zal ongetwijfeld zorgen voor schitterende beelden. Hubert Rubbens, die dit jaar voor de laatste keer de grote roerganger was van het maritieme topevent Oostende Voor Anker, mag mee de ceremonie in goeie banen leiden. “Naast Oostende voor Anker werk ik al sinds 2010 mee aan enkele van de Tall Ships Races in Antwerpen – in 2026 wordt het mijn vierde deelname, trouwens – waarbij ik schepen overtuig om mee te doen en het maritieme luik voor mijn rekening neem. Volgend jaar zou het evenement in het Noord-Franse Duinkerke plaatsvinden onder de naam ‘Voile des Légendes’. Eén van de organisatoren daar neemt de openingsceremonie in Parijs onder handen en vroeg me in januari al om mee te werken. Na deelname aan de Tall Ships Races in Finland eerder in juli mocht ik meteen doorreizen naar Parijs.”

30 boten begeleiden

De openingsshow kan rekenen op de inzet van zo’n 500 medewerkers. “Mijn hoofdtaak bestaat erin om de eerste van vier vloten met atleten te begeleiden. Het gaat dus om zo’n 30 boten in allerlei kleuren, met aan boord 3.000 atleten van allerlei naties, die gemillimeterd op de Seine varen. Alles start omstreeks 19.45 uur en wordt georkestreerd, de apotheose vindt plaats rond 23.30 uur met een droneshow nabij de Eiffeltoren.”

“Dit is een ‘once in a lifetime’ en ik ben heel blij dit te mogen meemaken”

“Het wordt beslist de moeite: president Emmanuel Macron wil met een spectaculaire show Frankrijk wederom op de internationale kaart zetten. Het leuke in mijn geval is dat ik als begeleider van de eerste vloot meteen na aankomst kan plaatsnemen in de tribune in Île de la Cité om de rest van de show te volgen (lacht). De organisatie stelde me voor om alles in het coördinatiecentrum te volgen, maar ik wil liever op het terrein zijn dan aan schermpjes te zitten. Ik ben de enige Belg hier tussen heel wat Fransen, maar ik word hier als le petit belge zeker geaccepteerd.”

Geen kat te zien

Rubbens zit dus al enkele dagen in Parijs en verblijft er ook bij enkele vrienden. Wanneer we hem spreken, luncht de Oostendenaar op de normaal gezien drukke Rue de Rivoli in het hartje van de hoofdstad. “Maar omwille van de veiligheidsmaatregelen en perimeters is hier amper volk. Er valt hier geen kat te bespeuren. Sterker nog: de helft van de restaurants zijn gewoonweg gesloten. Parijs lijkt wel een versterkte burcht met militairen, speciale eenheden en gendarmes. Hoeveel veiligheidspersoneel er precies wordt ingezet, mogen we niet weten, hoewel sommige kranten spreken over 14.000 manschappen”, zegt Hubert Rubbens, zelf een gewezen militair.

Niet voor gewone man

“Ik begrijp het wel, hoor: Frankrijk en Parijs hebben de voorbije tijd verschillende terreurdreigingen gekend en de veiligheid tijdens de Spelen moet op punt staan. Alleen wie in bepaalde zones moet zijn, mag binnen. Ik kan met mijn QR-code bijvoorbeeld louter en alleen binnen in de zone waar ik moet werken, maar verder niks. Er gelden ook strenge perimeters rond bekende monumenten. Daar kan je op een gewone dag als toerist bij, maar nu is dat uitgesloten. Place de la Concorde en het Louvre, bijvoorbeeld, zijn niet toegankelijk tenzij je een pasje hebt of ticket om een sportwedstrijd bij te wonen. 80 procent van de musea zijn gesloten. Het Olympisch parcours is onderverdeeld in zones, waar je als gewone sterveling 200, 500, 1.000 tot zelfs 7.500 euro voor dient te betalen. Om de beroemde Place de Trocadero binnen te kunnen, het plein tegenover de Eiffeltoren, moet je al snel 7.500 euro ophoesten. Om maar te zeggen: de gewone Parijzenaar zal het de Olympische Spelen niet veel merken. Het voelt allemaal een beetje raar, maar iedereen is hier ontzettend vriendelijk. Dit is een ‘once in a lifetime’ en ik ben heel blij dit te mogen meemaken (knipoogt). Maar Oostende Voor Anker draag ik toch nog het meest in m’n hart.”

The post Hubert Rubbens leidt mee opening Olympische Spelen in goede banen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De IJzeren troon, het zwaard van Jon Snow of het harnas van Jaime Lannister? Honderden stukken uit HBO-hitserie te koop in ‘Game of thrones’-veiling

In samenwerking met Heritage Auctions biedt HBO meer dan 2.000 stukken uit de populaire televisieserie ‘Game of thrones’ aan in een veiling. Vanaf vandaag kunnen fans onder meer bieden op een replica van de IJzeren troon, maar ook op kostuums en wapens die de acteurs echt gedragen en gehanteerd hebben in de populaire reeks.

Lees meer »

WONDER Creativity Festival onthult de eerste hoogtepunten van de 2024 editie

Het stadsfestival WONDER brengt creatief talent uit heel België samen in een uniek ontdekkingsparcours doorheen Kortrijk, van 17 oktober tot 3 november. De organisatie deelt alvast vijf niet te missen hoogtepunten uit het programma. Van digitale elementen in een textielpaviljoen tot een groepstentoonstelling in een oud koetshuis.
The post WONDER Creativity Festival onthult de eerste hoogtepunten van de 2024

Lees meer »

Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare

De partij het Vlaams Belang kondigt op het laatste moment aan dat ze deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober in Koekelare. Dit nieuws werd bevestigd aan onze redactie en komt dus als een verrassing.
The post Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

VV Emelgem-Kachtem (3C) tevreden over transfers

VV Emelgem-Kachtem uit derde provinciale C zag enkele sterkhouders vertrekken of stoppen en ging op zoek naar nieuwe spelers om het seizoen aan te vangen. T1 Geoffrey Barre is tevreden met de nieuwe spelers en de uitstekende voorbereiding.
The post VV Emelgem-Kachtem (3C) tevreden over transfers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leven tussen de deadlines: “Ik zie mijn meubels na mijn dood op het stort belanden… en dat is niet erg”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.<br

Lees meer »

“In zeven jaar heeft ze nooit gehuild, zelfs niet toen ze stierf”: Franse Kamilya (7) komt om nadat jonge motard (19) haar aanrijdt

Frankrijk is onder de indruk na het overlijden van een 7-jarig meisje in de badplaats Vallauris, in de buurt van Cannes. De kleine Kamilya werd afgelopen donderdag aangereden door een 19-jarige motorrijder toen ze met haar oudere broer aan het wandelen was. Het slachtoffertje werd nog in een kunstmatige coma gebracht, maar overleed zondag in het ziekenhuis. “In zeven jaar

Lees meer »

Leiderschapscrisis bij de VRT: CEO Delaplace om tekst en uitleg gevraagd in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad hoc commissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal CEO Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen, uitgenodigd. Dat heeft

Lees meer »

Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen”

Met Hussain Khan Shafqat heeft het Vlaams Belang een opmerkelijk figuur op zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge staan: een Pakistaan, die zelf zijn land ontvluchtte, en in de Refuge uitgeprocedeerde asielzoekers overtuigt om terug te keren.
The post Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste schooldag voor 200.000 West-Vlaamse kinderen en jongeren

Op 1 september kregen ze nog even respijt, maar vandaag is het dan toch zo ver: de eerste schooldag na de zomervakantie. Alle West-Vlaamse basis- en middelbare scholen ontvangen vandaag samen zo’n 200.000 leerlingen. Een spannende dag, en niet enkel voor de kinderen zelf…
The post Eerste schooldag voor 200.000 West-Vlaamse kinderen en jongeren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mini Cooper van uitbaatster krantenwinkel De Courant in Geluwe gestolen

Dinsdagnacht werd de Mini Cooper van Romina Deschamps gestolen aan haar huis in de Ieperstraat in Geluwe. Romina is de uitbaatster van krantenwinkel De Courant op de hoek van de Derde Lansiersstraat en Beselarestraat in Geluwe, in combinatie met een job als zelfstandige thuisverpleegkundige.
The post Mini Cooper van uitbaatster krantenwinkel De Courant in Geluwe gestolen appeared first on

Lees meer »