Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk

Het West-Vlaamse beeldtechnologiebedrijf Barco verliest zijn omgevingsvergunning voor een windmolen op zijn bedrijfsterrein in Kortrijk. Dat meldt de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Enkele nabijgelegen bedrijven en omwonenden hadden beroep aangetekend.

Barco wil een windmolen plaatsen op zijn bedrijfsterrein aan de zuidrand van het Beneluxpark in Kortrijk. Het gaat om een windmolen van 180 meter hoog met een vermogen van 4,5 megawatt. Het bedrijf verkreeg daarvoor in mei vorig jaar een omgevingsvergunning van de Vlaamse regering.

Maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die vergunning nu vernietigd. Die oordeelt dat de Vlaamse Regering niet voldoende verantwoordt waarom de windmolen op die locatie vergunbaar is. Een van de kritieken luidt dat de Vlaamse regering niet zorgvuldig heeft onderzocht of de windmolen wel past in de omgeving en de Raad treedt dat argument bij. Het is volgens de Raad ook niet duidelijk of de verplichte bufferzone volledig werd gerealiseerd.

Het dossier keert nu terug naar de Vlaamse regering die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunningsaanvraag te beslissen.

Ook geen zonnepanelen

Barco wilde oorspronkelijk een groot zonnepanelenpark bouwen op zijn terreinen, maar dat werd geweigerd wegens een te grote impact op het landschap. Daarom besloot de firma om een vergunning aan te vragen voor de bouw van een windturbine om zo in zijn eigen energie te kunnen voorzien.

The post Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We hebben hier een gezonde werking”: Hans Ocket staat aan het roer van Tievolley Tielt

Twee jaar geleden werd Hans Ocket de nieuwe voorzitter van volleybalclub Tievolley in Tielt. Intussen kan de voorzitter al terugblikken op heel wat fijne momenten met een goede bestuursploeg. “We werken hier met onze eigen opgeleide jeugd.”
The post “We hebben hier een gezonde werking”: Hans Ocket staat aan het roer van Tievolley Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »

Dertiger riskeert celstraf voor rondvoeren cocaïne: “Ik heb leukemie en moet 50.000 euro schulden betalen”

Een 35-jarige man uit Gistel hangt tien maanden cel boven het hoofd omdat hij voor een opdrachtgever in Oostende cocaïne rondvoerde. T.V. barstte in tranen uit bij de strafrechter in Veurne. “Ik heb leukemie en heb 50.000 euro schulden, daarom deed ik het. Hoelang ik nog te leven heb, weet ik niet.”
The post Dertiger riskeert celstraf voor rondvoeren

Lees meer »

“Hoe kan Studio 100 zo flateren?”: stem van Josje duikt op op heruitgave met enkel de originele K3’tjes

“Hoe kan een bedrijf als Studio 100 zo’n blunder begaan?” Op sociale media regent het reacties over ‘Oya Lélé’, de nieuwste K3-LP die vorige week uitkwam. Fans merkten al snel een bizarre fout op: hoewel alle nummers door de originele K3 – Karen, Kristel en Kathleen – gezongen hadden moeten worden, is er toch één liedje met Josje Huisman op

Lees meer »

“Ik verwijt hem wel iets, ja”: handbiker Van de Steene ziet medaille in rook opgaan na aanrijding en stevige crash

Handbiker Jonas Van de Steene heeft op de Paralympische Spelen in Parijs in de wegrit van de MH4-klasse moeten opgeven. De Oost-Vlaming crashte in de derde ronde stevig in de nadarhekken, nadat hij langs achter werd aangetikt door de Zwitser Fabian Recher. De handbike van Van de Steene raakte zwaar beschadigd. “Dit zal me 20.000 à 25.000 euro kosten.”

Lees meer »

Mathias Meulenyzer neemt het met Zwevegem Sport op tegen ex-club Wevelgem: “We hebben vertrouwen getankt op Varsenare”

Zwevegem Sport, vorig seizoen met vlag en wimpel de titel gepakt in eerste provinciale, gaat door op zijn elan. Op de eerste speeldag werd met 2-4 gewonnen op Varsenare. Komend weekend staat de topper tegen Wevelgem op het programma. Voor ex-Wevelgemnaar Mathias Meulenyzer wordt het iets speciaals.
The post Mathias Meulenyzer neemt het met Zwevegem Sport op tegen ex-club

Lees meer »

Jens Dendoncker blikt terug op gênant moment uit zijn carrière: “Ik zei ‘sorry’ en liep snel van het podium”

Jens Dendoncker (34) keert binnenkort terug als presentator van ‘The Masked Singer’. Vorig jaar wist hij het publiek al te charmeren, hoewel zijn optredens niet altijd vlekkeloos verliepen. In de podcast ‘Achter de Schermen’ blikt hij terug op een van de meest gênante momenten uit zijn carrière. “In de begin van mijn carrière ben ik meermaals keihard afgegaan.”

Lees meer »

Richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten wordt strenger

De Europese vereniging van cardiologen komt met een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk bij risicopatiënten. Nu beschouwen artsen een bloeddruk van 140 over 90 te hoog, maar bij patiënten met diabetes, overgewicht of mensen die een hartziekte hebben wordt de drempelwaarde om met medicatie te starten verlaagd naar 130 over 80.

Lees meer »