Dokters Combes en Declerk zetten zich in voor twee goede doelen: “Bekende veilingmeester leidt kunstveiling voor Oeganda”

De Knokse huisarts Laurence Combes organiseert in augustus een online kunstveiling voor twee liefdadigheidsprojecten in Oeganda. Ze krijgt daarvoor de hulp van Rob Michiels Auctions, het bekende Brugse veilinghuis.

De Brugse Laurence Combes (49) is al 22 jaar lang huisarts in Knokke-Heist, waar ze samen met haar partner Kristof Declerck (56) een praktijk runt. Beide geneesheren zijn heel sociaal bewogen en hebben ‘iets’ met Afrika, waar ze zich al enkele jaren inzetten voor twee goede doelen: Together We’re Strong en Mercy Child Samaritan Care.

Weeskinderen

“In 2019 was mijn dochtertje Amélie tien jaar oud, ik wou haar voor het eerst meenemen naar Afrika. In feite was ze al eens meegereisd, toen ze nog in mijn buik zat”, vertelt Laurence Combes.

“Omdat mijn zus als studente geneeskunde zes maanden Erasmus had gedaan in Oeganda zijn we, samen met mijn partner, in dat Afrikaanse land beland.”

“Ik ben geen lid van een serviceclub en zocht een alternatief om geld in te zamelen”

“Ik wou graag een lokaal project steunen en dat koppelen aan onze reis. Via couchsurfing, een groots internationaal op internet gebaseerd gastvrijheidsnetwerk, kwam ik in contact met Doreen uit Kampala. Zij bracht mij bij de priester Johnson Aggrey Kagabo, die in 2017 Mercy Child Samaritan Care gesticht heeft. Dat is een organisatie die zich inzet voor weeskinderen.”

Overtuigd

“Vier dagen logeerden we bij Johnson thuis en hebben we de kinderen gevolgd. We namen deel aan de lessen, we speelden met hen en aten samen. We organiseerden een beperkt medisch (school)onderzoek en onderzochten alle kinderen. Kortom, we beleefden van heel dichtbij het project mee en stelden vast dat het goed was. We raakten ervan overtuigd dat onze centen goed gebruikt zouden worden.”

“Er werd grond gekocht, want de ruimte achter de kerk was maar tijdelijk. Nadien bleven we van op afstand het project sponsoren. Via Whatsapp, verslagen via mail en door filmpjes werden we op de hoogte gehouden. Ondanks de zware coronaperiode is het project blijven bestaan én groeien.”

“Vijf jaar later hadden we de kans om terug te reizen naar Oeganda. Het aangekochte stuk grond is intussen een klein domein geworden. Er staat een huis voor 44 weeskinderen, met ernaast een schooltje met zeven klaslokaaltjes.”

Medische hulp

“Binnenkort wil het project op een nieuw stuk grond een technisch schooltje bouwen, om de kinderen vaardigheden aan te leren zodat ze later zelfstandig door het leven kunnen gaan.”

Daarnaast maken Laurence Combes en Kristof Declerck deel uit van een groep vrijwilligers bij Together we’re strong, dat officieel in 2016 opgestart was. Voordien was de Brugse apotheker Jan Cordonnier, de grondlegger van het project, al actief bezig om medische hulp te leveren in streken met veel armoede.

“Binnenkort wil het project op een nieuw stuk grond een technisch schooltje bouwen”

“Om de twee jaar begeven 70 vrijwilligers (huisartsen, specialisten, apothekers, kinesisten, verpleegkundigen ….) zich gedurende twee weken vanuit een centraal punt naar diverse moeilijk te bereiken gebieden om de plaatselijke bevolking de medische verzorging en hulp te bieden. Een ziekenhuisteam staat in voor de operaties van kwetsbaren”, legt Laurence Combes uit.

Online veiling

“Het probleem is dat er voor die projecten geen financiering door de overheid is. Het bestaan is gebaseerd op fundraising , donaties. Omdat ik geen lid ben van een service club, zocht ik alternatieve manieren om sponsoring te bekomen.”

“Enkele gemotiveerde collega’s en vrienden zijn meegegaan in het idee om een ‘Kunstveiling ten voordele van Oeganda’ te organiseren. De bekende Brugse veilingmeester Rob Michiels leidt onze veiling die vanaf 14 augustus zal online staan”, besluit de huisarts.

Verschillende kunstenaars, onder wie Ronny Paesbrugghe, Martine Bossuyt, Ghislain Verstraete, Patrick Steen, Peter Simoen, maar ook Chocolatier M maken een kunstwerk voor het project of bieden een bestaand werk aan. Info: www.rm-auctions.com/nl/charity-auction-art-for-uganda.

The post Dokters Combes en Declerk zetten zich in voor twee goede doelen: “Bekende veilingmeester leidt kunstveiling voor Oeganda” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trio veroordeeld voor diefstallen bij sanitairgroothandel Van Marcke

Drie mannen zijn veroordeeld voor een reeks diefstallen in winkels van sanitairgroothandel Van Marcke. Ze krijgen celstraffen tot negen maanden effectief. In de winkels namen ze stiekem dure producten mee terwijl ze slechts iets goedkoop afrekenden aan de kassa.
The post Trio veroordeeld voor diefstallen bij sanitairgroothandel Van Marcke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wichelen daagt De Lijn voor de rechter om betere busverbindingen te krijgen

De gemeente Wichelen trekt naar de rechter om De Lijn te verplichten een betere busdienst te organiseren. Sinds begin dit jaar is het aantal busdiensten naar Gent, Aalst en Dendermonde meer dan gehalveerd en is er geen bus meer in het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Ook in de nieuwe dienstregeling van De Lijn, die vandaag ingaat, is er

Lees meer »

AZ Delta bant alcohol uit bistro en shop: “Lekkere alcoholvrije alternatieven, maar bubbels op materniteit wel nog toegestaan”

Bij AZ Delta (Roeselare-Torhout-Menen) is er voortaan geen alcolhol meer te verkrijgen. Een maatregel die van hogerhand sowieso op 1 april 2025 werd opgelegd, maar bij AZ Delta bant men alcohol dus al zeven maanden eerder. Om de geboorte van een kindje te vieren, is het wel nog toegestaan om een glas te serveren op de materniteit. Het ziekenhuis was

Lees meer »

Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow

Zes jaar na de opening van de vernieuwde Leieboorden bij de Broeltorens, is de tweede verlaagde zone ook klaar. Op zaterdag 14 september vindt vanaf 16 uur het openingsfeest plaats met animatie, muziek, buitenbars en terrasjes.
The post Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow appeared first on KW.be.

Lees meer »

Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark

Opent een McDonalds weldra de deuren in Menen? Verschillende aanplakborden lijken alvast de voorbode van dit nieuws. Goed nieuws, voor zowel de inwoners als de stad zelf want hiermee wordt een nieuw startsein gegeven voor de site Tyber.
The post Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark appeared first

Lees meer »

Brits openbaar ministerie laat aanklacht tegen Harvey Weinstein vallen: “Geen realistisch vooruitzicht op veroordeling”

Het Britse gerecht staakt de strafzaak tegen de voormalige Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein. Het Britse openbaar ministerie (CPS) diende in juni 2022 een aanklacht in tegen Weinstein voor een vermoedelijke aanranding in 1996. De procedure wordt nu echter stopgezet: “We hebben besloten dat er niet langer een realistisch vooruitzicht is op een veroordeling”, luidt het.

Lees meer »