“De rookontwikkeling was enorm”: Dino (62) breekt deur open om buurvrouw (82) te redden uit brand in Wervik

Paniek dinsdagavond in centrum Wervik: toen brand werd opgemerkt, verlieten mensen in allerijl hun rijhuis, behalve de 82-jarige vrouw uit wiens woning de rook kwam. Buurman Dino Malfait (62) twijfelde niet en forceerde de deur. “We mogen van geluk spreken dat we thuis waren”, klinkt het. Intussen liet het parket weten dat de vrouw buiten levensgevaar is.

De brand begon dinsdagavond in een van de rijhuizen van het Koning Albertfonds, een straatje in het centrum van Wervik. Bewoner Dino Malfait (62) was net klaar met zijn avondeten toen de bel ging. “En dan werd op het raam geklopt. Ik snelde naar buiten en zag dat iedereen in paniek was”, getuigt de man. “Ze zeiden dat ik twee rijhuizen verder meteen moest gaan helpen. Ik liep er naar boven om mee kindjes uit het huis te halen. Pas dan werd duidelijk dat de brand zich wellicht situeerde in de woning net naast mijn huis.”

Koevoet

In het betrokken rijhuis woont een vrouw op leeftijd. “We wisten dat ze niet meer goed te been was en konden een rookmelder horen”, aldus Dino. “Langs de voordeur raakten we niet binnen, waarop we snel langs de achterkant probeerden om het huis te betreden, maar ook dat lukte niet. We haalden dan maar een koevoet boven om de voordeur te forceren. Nadat we binnen waren, openden we een tweede deur en kregen er te maken met een enorme rookontwikkeling. Nog verdergaan, was onmogelijk. We besloten om die deur tijdelijk dicht te doen om de brand geen extra zuurstof te geven. Niet veel later was de brandweer er.”

De vrouw werd gevonden door de brandweer en naar buiten bracht. “Ze zag helemaal zwart en gezwollen”, vertelt Dino. “Intussen was een venster stuk gesprongen en kwam rook naar buiten. De dame werd op het voetpad gelegd voor reanimatie en de eerste zorgen.”

Onbewoonbaar

“Het slachtoffer was er ernstig aan toe, maar kon gelukkig bij bewustzijn worden overgebracht naar het ziekenhuis”, zegt brandweerkapitein Johan Bonnier van Brandweer Westhoek. “De snelle buren hebben er mee voor gezorgd dat wij snel konden handelen. Het huis is onbewoonbaar, onder meer door de grote rookschade, de naburige rijhuizen werden gevrijwaard. De brandhaard situeerde zich ter hoogte van een matras. Het parket van West-Vlaanderen stelt een branddeskundige aan om de omstandigheden van de brand in de woning te onderzoeken.”

Het slachtoffer bleek alleen te wonen in het rijhuis. Dat bevestigt burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit). “Het gaat om een dame van 82 jaar, een alleenstaande weduwe.”

“We mogen van geluk spreken dat we thuis waren”, stelt Dino. “We hopen dat het goedkomt met haar. Iedereen kent iedereen in deze straat en we helpen elkaar waar het kan.”

Buiten levensgevaar

“Het slachtoffer is buiten levensgevaar”, klinkt het bij het parket. “Er is geen sprake van kwaad opzet.”

(TP)

The post “De rookontwikkeling was enorm”: Dino (62) breekt deur open om buurvrouw (82) te redden uit brand in Wervik is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het groot lijsttrekkersdebat: “Hoe houdt Brugge het aantal toeristen onder controle?”

Een toeristenparking aan het station, een selectievere hotelstop en de creatie van een platform om het draagvlak voor toerisme te verhogen. Deze ideetjes kruiden het eerste luik van ons lijsttrekkersdebat bij D’s Deldycke Traiteurs in de aanloop naar de kiesstrijd in Brugge.
The post Het groot lijsttrekkersdebat: “Hoe houdt Brugge het aantal toeristen onder controle?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ontslagen Lotte Vermeir had binnen VRT statuut van klokkenluider

VRT-ceo Frederik Delaplace ontkende bij zijn toelichting aan de raad van bestuur over de ontslagen van Ricus Jansegers en Lotte Vermeir formeel dat één van hen het statuut van klokkenluider had. Dat klopt alvast niet, want de gewezen netmanager van Eén en Canvas stapte in de lente zelf met gevoelige info naar de adviseur integriteit en verkreeg een beschermd statuut,

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. Anderlecht wil jonge winger van Southampton huren

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

KIJK. 10.37! Mondo Duplantis kan het ook op de 100m: polsstokspringer klopt hordeloper Karsten Warholm

Mondo boven. In een fel gehypete tweestrijd op 100 meter met de Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, heeft de Zweedse polsstokspringer Duplantis (24) nogmaals zijn uitzonderlijke klasse getoond. De wereldrecordhouder in het polsstokspringen haalde het in een straffe tijd van 10.37. De aanleiding van het duel in Zürich, aan de vooravond van de Diamond League-meeting,

Lees meer »

Karmelieten laten je drie maanden proeven van het kloosterleven in Brugge

Vanaf december kan iedereen die geïnteresseerd is in het kloosterleven het een tot drie maanden komen ‘uitproberen’ in het karmelietenklooster in Brugge. Voor de derde keer biedt het Vlaamse karmelietenklooster het programma “Come & See” aan. Deelnemers volgen het dagelijkse ritme van de broeders en krijgen ook een eigen initiatieprogramma. Omdat de belangstelling voor de karmelieten in het buitenland toeneemt,

Lees meer »

LIVESTREAM. Pakt Remco Evenepoel z’n eerste ritzege? – Kijk als HLN-abonnee naar de Ronde van Groot-Brittannië!

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië (3-8 september). Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig commentaar

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Zelfs in combi deed hij verder”

Een 50-jarige man uit Oekraïne is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een effectieve boete van 800 euro voor exhibitionisme. Tussen de slachtoffers een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Voorwaardelijke celstraf en boete voor eenzame man na exhibitionisme aan Vetexsite

Lees meer »