14 klachten ingediend tegen ongepast gedrag van directeur Koninklijk Atheneum in Komen: “Ik weet dat ik strikt ben, maar dit had ik niet verwacht”

Met ondertussen ook de schoolvakantie die in Wallonië op gang is getrokken, sluit het Koninklijk Atheneum in Komen het jaar af met een zwarte bladzijde. Niet minder dan veertien klachten werden ingediend tegen de schooldirecteur. Van toxisch leiderschap tot stalking? De lijst schetst een weinig fraai beeld van het schoolbeleid. “Ik weet dat ik strikt ben, maar dit? Dit had ik niet zien aankomen.”

Een donderslag bij heldere hemel. Binnen de muren van het Koninklijk Atheneum komen de beschuldigingen hard aan, al niet in het minst bij directeur Quentin Bouttique. Al sinds 2017 staat hij aan het hoofd van de secundaire school, met een vlekkeloos parcours. Maar daar komt nu misschien een einde aan, met veertien klachten die bij het ministerie werden ingediend.

Psychologische druk

Het is Philippe Sutherland die de kat de bel aanbond. De leerkracht Frans kon de voortdurende, naar eigen zeggen psychologische druk, niet meer aan en stapte naar de overheid. “Een agressief gedrag, beledigend taalgebruik in het bijzijn van de leerlingen of vernederingen in het bijzijn van de ouders? Het is maar een greep uit wat we dagelijks moeten doorstaan. Wie het aandurft te spreken, mag er zeker van zijn dat het enkel maar erger zal worden. De leerkrachten van het atheneum worden ook voortdurend belaagd door de man. Weekends, avonden, ziek of in zwangerschapsverlof? Je wordt getrakteerd op een waterval aan telefoontjes. Wie het aandurft de directeur te negeren of niet te antwoorden, zal het geweten hebben. Meer dan eens zat ik ‘s avonds verstijfd in mijn wagen, nadat ik weer eens het slachtoffer was geworden van een woede uitbarsting van de man. Dit moet gestopt worden.”

Geschrokken

De leerkracht kreeg in zijn kracht de steun van dertien andere mensen, zowel collega’s als leerlingen. Allen vertellen ze eenzelfde verhaal, waarbij de directeur een sleutelrol speelt. Zelf schrikt de man ook van de aantijgingen. “Ik herken me helemaal niet in deze beschuldigingen”, klonk het in een reactie. “Als directeur van een school sta ik aan het hoofd van een onderneming en dien ik een voorbeeldrol te hebben. Daarnaast werk ik ook dagelijks aan de vooruitgang van dit instituut. Dat ik daarom soms erg rechtlijnig kan zijn in mijn uitdrukkingen? Het is iets wat je me niet zult horen ontkennen. Maar er is nog steeds een aanzienlijk verschil tussen strikt en rechtlijnig zijn, en hetgeen waarvan men mij beschuldigt. Nooit werd ik hierover aangesproken, om dan uiteindelijk te moeten vernemen dat er veertien klachten werden ingediend. Ik ben geshockeerd door dit alles.”

Sereen onderzoek

Het Ministerie van Onderwijs bevestigt dat de klachten werden ontvangen, al wijzen ze op het belang van een sereen onderzoek. “Onze diensten hebben de klachten, met bijhorende bewijsstukken in ontvangst genomen”, klonk het in een reactie. “Het gaat om zwaarwichtige feiten, waar we zwaar aan tillen. Een onderzoek zal worden uitgevoerd, in een poging duidelijkheid te scheppen. Woorden zoals ‘psychologische terreur’ werden gebruikt, dewelke niet lichtzinnig mogen worden bekeken. We zullen met alle betrokken partijen rond tafel zitten, om zo te bepalen welke grenzen al dan niet zijn overschreden geweest.”

The post 14 klachten ingediend tegen ongepast gedrag van directeur Koninklijk Atheneum in Komen: “Ik weet dat ik strikt ben, maar dit had ik niet verwacht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kermis met volleybal, livemuziek en Radio Omroep Sijsele

Volley Team Damme en Radio Omroep Sijsele (ROS) organiseren opnieuw ‘Siesele 4t Kermis’ van 13 tot en met 22 september. Verwacht je onder meer aan muzikale animatie en een politiek debat op ROS. Naar jaarlijkse traditie heeft op 8 september ook de Remember Volley Day Nathalie Depickere plaats.
The post Kermis met volleybal, livemuziek en Radio Omroep Sijsele appeared

Lees meer »

Proces tegen Sven Pichal zal niet achter gesloten deuren plaatsvinden

Het proces tegen ex-radiopresentator Sven Pichal zal niet plaatsvinden achter gesloten deuren. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen vandaag beslist. De advocaten van Pichal, die terechtstaat voor het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik, hadden een proces achter gesloten deuren gevraagd door de grote media-aandacht. De verdediging vraagt ook dat Pichal opnieuw wordt onderzocht door deskundigen, omdat het

Lees meer »

“Geheim plan voor terugkeer naar Verenigd Koninkrijk”: oude vrienden krijgen verrassende berichten van prins Harry

“Verrassende berichtjes” van prins Harry (39) uit de Verenigde Staten doen vermoeden dat hij zint op een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk. Althans, dat stellen vrienden van de prins waar hij sinds kort weer contact mee heeft. Zij hopen vurig dat de hertog van Sussex na vier jaar in Californië een comeback maakt, maar vrezen dat dat makkelijker is gezegd

Lees meer »

Personeel Brouwerij De Brabandere verrast zaakvoerder met ludieke actie: “Hier werken is een passie”

Brouwerij De Brabandere viert op 5 september haar 130-jarig bestaan, dus een cadeautje voor de familie De Brabandere was volgens het personeel wel op zijn plaats. Als alternatief voor het traditionele kaartje of een bos bloemen, kozen ze echter voor bedankingsaffiches in bushokjes, op ronde punten en andere drukbezette plaatsen waar zaakvoerder Albert De Brabandere langskomt.
The post Personeel

Lees meer »

Jarenlang vocht Maxime (52) tegen overlast door transportbedrijf, nu kondigt hij verhuizing aan: “Hier gaan we nooit rust vinden”

Komt er een einde aan de saga tussen Maxime Ceragioli (52) en transportfirma Livlina uit Sint-Niklaas? Na jaren van juridisch getouwtrek over geluidsoverlast heeft de buurman van het bedrijf inmiddels recht op zo’n 250.000 euro aan dwangsommen, maar hij wil naar eigen zeggen een punt zetten achter de strijd: “Ik trek naar het buitenland: op deze plek gaan we nooit

Lees meer »