Zwaantjes Roller Club aan het feest na een geslaagd EK op de piste: “Echt genieten, met familie en vrienden om je heen”

Op de nationale feestdag, de slotdag van het pistetornooi op het EK skeeleren in Zandvoorde, won Bart Swings de Europese titel op de puntenkoers over vijf kilometer. Eerder al bezorgden Fran Vanhoutte bij de seniores en junior Lyssa Vansteenkiste Zwaantjes Roller Club als organisator een delirium met twee keer goud.

Een vol stadion, goed voor zo’n 2.500 toeschouwers en een druk bezochte livestream met meer dan 6.000 kijkers waren getuige van het meer dan geslaagd weekend op de Mundialpiste. Met 11 medailles, waarvan 4 gouden, prijkte ons land na het pistewerk op een 4de plaats in de medaillestand, na grootmachten Frankrijk (39), Italië (25) en Spanje (13).

Onder luid gejuich van het thuispubliek en zonder aan zichzelf te twijfelen reed Lyssa Vansteenkiste bij de junioren op zaterdag naar goud op de 1000 meter. Het dak ging er in de daaropvolgende twintig minuten helemaal af toen clubgenote Fran Vanhoutte op diezelfde afstand haar eerste Europese titel greep bij de senioren. Indra Médard maakte de cirkel rond. Op een boogscheut van zijn woning in Zandvoorde werd hij tweede, ook al op die 1000 meter.

Droom voor Fran

Fran voelde zich in de voorgaande buitenlandse wedstrijden heel goed en had als doel om voor eigen publiek, op die voor haar vertrouwde piste Europees kampioen te worden. “Het was iets waar ik echt van droomde”, vertelt ze. “Ik wist dat het zeer moeilijk zou worden. In 1000 meter ga je met acht de baan op en is het belangrijk je niet te ver te laten wegzakken. Voor we de laatste ronde ingingen, kwam ik voorbij de eerste twee dames. Die koppositie heb ik niet meer afgestaan.”

De Gistelse was op de piste tevens goed voor drie bronzen medailles: op de 200 meter tijdrit in duel, de aflossing en de 500 meter. “Eens je in de finale geraakt, ga je logisch voor het hoogst haalbare. In de halve finale van de 500 meter had ik de vierde startplek, maar ik wist die toch te winnen. Het gevoel zat dus goed en die motivatie nam ik mee naar de finale. In de 500 meter is de start superbelangrijk maar daarin kan ik nog verbeteren. Daarna wisten mijn tegenstanders de race goed te controleren. Ik kwam als derde over de meet en daar ben ik wel trots op.”

Stien neemt afscheid

Er was voor Fran nog brons in de aflossing, na een hectische race, samen met Jorun Geerts en haar oudere zus Stien Vanhoutte. “Twee jaar geleden behaalden we zilver in dit nummer. Nu werd het brons. Op zich wel mooi. Ook voor mijn zus. Zij is tot nu altijd mijn grootste steun geweest. Ze geeft steeds goede tips en emotionele steun.”

Indra Médard (ZRC) bezorgde ons land op de piste een zilveren medaille. (foto ACR)

Stien Vanhoutte (28) nam op het EK overigens afscheid van het skeeleren op hoog niveau. “Ik heb in deze sport reeds vele mooie jaren meegemaakt. Sinds twee jaar ben ik aan het werk als kinesitherapeut. In aanloop naar dit kampioenschap heb ik mij zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. De combinatie was niet gemakkelijk. Ik merkte vooral dat ik minder tijd had om te trainen en het moeilijk was om dat hoge niveau aan te houden. Het is mooi om dit hoofdstuk in schoonheid af te sluiten, met een EK op eigen piste waar het voor mij allemaal begon.” Stien behaalde vijf Europese titels bij de junioren en twee bij de senioren.

Ze hangt de skeelers nog niet definitief aan de haak. Als hobby of in de club wil ze nog verder doen. “Als trainingspartner bijvoorbeeld voor andere renners. Zodat ik kan meerijden met de groep en mij amuseren, waarvoor ik het altijd gedaan heb.”

Goud voor Lyssa

Lyssa Vansteenkiste uit Roksem nam als eerstejaarsjunior van alle Zwaantjes op het EK aan de meeste disciplines deel. Toch had ze 500 meter en 1000 meter met stip genoteerd. Op die laatste afstand schoof ze op haar wieltjes verrassend naar het goud.

“Het is fantastisch om zoiets te bereiken. Op je thuispiste, met iedereen om je heen. Vrienden en familie. Het was echt genieten. Al bleef het tot de allerlaatste seconde zeer spannend. Ik moest er vol voor gaan. Twee ronden voor het einde nam ik een versnelling en dat heeft mij goud opgeleverd. Er volgt nu wat rust. Daarna is er het WK in september. De selectie is nog niet bepaald. Wie weet wordt dat ook nog een doel dit jaar”, aldus Lyssa die achtste werd op de 500 meter.

Indra Médard wilde op het EK met minstens één medaille naar huis. Halfweg het kampioenschap had hij al zilver op zak, op de 1000 meter. “Jason Suttels eindigde met brons na mij. Het plan was eigenlijk om op kop de race te controleren. Ik was mee voorin, Jason zat verderop. Dat plan hebben we dan niet kunnen uitvoeren.”

“Zilver was voor mij het hoogst haalbare en daarmee was mijn pistetornooi geslaagd. Daarna volgde voor mij en voor het hele team een domper. In de aflossingsreeksen ging Bart Swings tegen de vlakte en stonden we helaas niet in de finale. We hadden daar sowieso voor de gouden plak meegedaan.”

(AC)

The post Zwaantjes Roller Club aan het feest na een geslaagd EK op de piste: “Echt genieten, met familie en vrienden om je heen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontslagen Lotte Vermeir van VRT had een klokkenluidersstatuut. Maar wat is dat? En kan je dan echt niet ontslagen worden?

Netmanager Lotte Vermeir , die door de VRT aan de deur werd gezet, had een klokkenluidersstatuut. Wat is dat eigenlijk? Betekent dit dat haar ontslag automatisch teruggedraaid wordt? Of kan ze een schadevergoeding eisen? “Een klokkenluider is beschermd door de wet”, zegt expert Miet Vanhegen van Acerta Consult. Maar is die bescherming absoluut?

Lees meer »

“Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera

Alexander Mandeville uit Kortemark is gebeten door fotografie. Hij maakte van zijn hobby zijn bijberoep en staat paraat voor eender welke fotoreportage. Sinds kort beschikt hij ook over een modern uitgeruste studio waar hij fotoreportages kan maken.
The post “Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schade aan bovenleiding in Beernem: tweede spoor tussen Aalter en Brugge weer in gebruik

Sinds 5.30 uur dinsdagochtend zijn twee van de drie sporen tussen Aalter en Brugge weer in gebruik. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. Alle treinen kunnen rechtstreeks rijden zonder omleiding. Het derde spoor wordt later opnieuw in gebruik genomen.
The post Schade aan bovenleiding in Beernem: tweede spoor tussen Aalter en Brugge weer in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De oorlog winnen lijkt almaar onwaarschijnlijker”: is regeringshervorming van Zelensky een wanhoopspoging?

Oekraïens president Volodimir Zelensky herschikt zijn regering, naar eigen zeggen “met het oog op het verderzetten van de oorlog in de herfst.” Vier ministers hebben hun ontslag al ingediend bij het parlement. Wat drijft Zelensky daarbij? En zal die herschikking de oorlog in de gewenste plooi leggen? Professor internationale politiek (UAntwerpen) Tom Sauer: “Dit is een wanhoopspoging, het wordt hoog

Lees meer »

De Lijn vernieuwt roltrappen in 2 Antwerpse premetrostations

Vervoersmaatschappij De Lijn vernieuwt de roltrappen in de Antwerpse premetrostations Sport en Meir. In station Sport zijn de werken al van start gegaan voor de plaatsing van 3 nieuwe roltrappen. In de nacht van 8 op 9 september beginnen de werken in station Meir en worden 15 nieuwe roltrappen geplaatst.

Lees meer »

Eén foto en ze kunnen je je hele leven herkennen: waarom onderneemt ons land geen stappen tegen Clearview AI?

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Clearview, een Amerikaans bedrijf dat heel erg nauwkeurige gezichtsherkenningssoftware maakt én databases aanlegt met onze foto’s, een boete opgelegd van 30,5 miljoen euro. Verschillende andere EU-landen gingen hen al voor. “Dit zijn flagrante inbreuken op de privacywetgeving”. Toch onderneemt ons land voorlopig geen stappen.

Lees meer »

Wisselvallig en warm

Vandaag, na wat ochtendnevel, wisselen wolken en zon elkaar af. Na de middag komen er buien, mogelijk plaatselijk ook onweer. Tussen de buien komen ook droge periodes voor met opklaringen; op sommige plaatsen blijft het doorlopend droog. Bij een tot matig aanspannende zuidwestenwind wordt nog warme lucht aangevoerd, die temperaturen tot 27 graden brengt. Vanavond vallen nog enkele buien, hier

Lees meer »

“Meer armoede, meer geweld en meer migratie.” Professor Holslag voorspelt de gevolgen van Chinese miljarden in Afrika

Hij zit nochtans zelf krap bij kas door de sputterende economie, maar toch strooit de Chinese president Xi Jinping met miljarden in Afrika. Welgeteld 45 miljard euro voor de de volgende 3 jaar. Een vergiftigd geschenk, zo beschrijft professor internationale politiek Jonathan Holslag de gulle hand van China. “Het is zoals de Europese kolonialen uit de vorige eeuwen. Alleen sturen

Lees meer »

China rolt rode loper uit voor Afrikaanse leiders

China rolt maandag de rode loper uit voor leiders uit heel Afrika, die hun opwachting maken op het vijfdaagse Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking (FOCAC). Bedoeling van de top is het verdiepen van de banden tussen China en het Afrikaanse continent, waar de aanzienlijke leningen van Peking de bouw van talloze infrastructuurprojecten mogelijk hebben gemaakt.

Lees meer »

Verdediging van ‘Eveline’ gaat in beroep tegen beslissing tot publiek proces: “In belang van elke partij om schade niet nog groter maken”

De man die zich uitgaf als ‘Eveline’ en andere vrouwen om naaktfoto’s en filmpjes van onder meer BV’s te bemachtigen, gaat in beroep tegen de beslissing van de Gentse correctionele rechtbank om de zaak niet achter gesloten deuren te behandelen. Dat bevestigen zijn advocaat Wahib El Hayouni en het parket Oost-Vlaanderen.

Lees meer »

“Die avond zou hij bob zijn, maar op het feest werd hij overtuigd om te drinken”: L.W. (36) neemt de schuld op zich na dodelijk ongeval in Koningshooikt

“Ik heb zoveel spijt. Spijt voor Joyce en Wim. Spijt voor hun kinderen, voor hun ouders.” Een emotionele L.W. (36), deze ochtend in de politierechtbank van Mechelen. Op een trouw in september 2022 had de man aan het koppel beloofd bob te zijn, maar op de terugweg reed hij met 138 km/u en 1,83 promille in zijn bloed recht op

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »

Melkboer Peter Scharlaken (63) heeft er zijn laatste ronde op zitten: “Vier generaties groot gebracht met onze melk”

Peter Scharlaken (63) baat samen met zijn steun en toeverlaat Bernadette Sanders (60) het landbouwbedrijf Nieuwenhove uit langs de Gistelsesteenweg. 30 jaar lang hadden ze ook een vaste melkronde, maar daar kwam vorige week zaterdag een einde aan. “Tijd om het wat rustiger aan te doen”, klinkt het.
The post Melkboer Peter Scharlaken (63) heeft er zijn laatste ronde

Lees meer »

Olieprijs op laagste niveau in anderhalf jaar

Een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, werd vrijdag opnieuw goedkoper en bereikte het laagste peil in anderhalf jaar. De prijs zakte vrijdag met 2,23 procent tot 71,07 dollar per vat. De Amerikaanse oliesoort WTI werd eveneens 2,26 procent goedkoper tot 67,59 dollar per vat.

Lees meer »