’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen hier de zevende generatie”

Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je zelfgemaakte hoeveproducten kan aankopen. Deze week: ’t Geluws Zuivelhof bij Wouter Denturck en Sigrid Franco, helemaal op het einde van de Dadizelestraat in Geluwe. Hun specialiteit is hoeve-ijs, gemaakt van melk van de eigen koeien.

Wouter Denturck en Sigrid Franco leerden elkaar kennen tijdens het uitgaansleven. “Op een KLJ-fuif”, klinkt het in koor. Sinds april 2022 wonen ze op de ouderlijke boerderij van Wouter, die er ondertussen al de zevende generatie is. “Mijn ouders verhuisden naar Dadizele en komen nog helpen”, zegt Wouter. “Ik heb een tweelingzus, maar ze zag het niet zitten om het familiebedrijf verder te zetten.”

Richting Westhoek

Hij combineert de hoeve met zijn job als installateur centrale verwarming en sanitair. “Ondertussen werk ik al elf jaar in loondienst”, vertelt Wouter. Met mijn ouders heb ik altijd graag meegeholpen. We hebben ruim dertig melkkoeien en er staan hier aardappelen, maïs en spruitjes. Door het aanhoudend regenweer is er vooral achterstand met de spruitjes.” De landbouw kent een hele evolutie en de sector kwam al vaak in het nieuws. “We hebben het zien veranderen”, zegt Wouter. “Er is een heel groot verschil tussen wat onze ouders mochten en konden en nu.”

Sigrid groeide op in Blankenberge, vlakbij de grens met Lissewege. “Ik heb nog een broer en zus”, vertelt ze. “Mijn broer treedt in de voetsporen van onze ouders. Daar ben ik begonnen met het maken van hoeve-ijs. In november vorig jaar ben ik dan hier gestart. In Blankenberge staat er nu een automaat en ga ik die wanneer nodig aanvullen.”

Voor haar was het uiteraard wennen: van de kust naar de Westhoek. “Maar het is hier ook niet slecht”, lacht Sigrid terwijl ze zich ontfermt over de kleine Lionel (14 maanden). In september wordt er een tweede baby verwacht. Haar druk beroeps- en gezinsleven combineert ze dan ook nog eens met gaan helpen bij een marktkramer. “Op dinsdag help ik in het fruit- en groentekraam op de markt in Roeselare en zaterdag in Ieper. Dat deed ik vroeger al vijf jaar aan de kust.”

Automaat

De verkoop van hoeve-ijs loopt voornamelijk vanaf april-mei tot het eindejaar. “In september is het dan weer wat minder”, zegt Sigrid. Ze kijkt alvast uit naar de komst van een diepvriesautomaat die begin augustus wordt geleverd. “De automaat komt vooraan aan de straatkant met daarin hoeve-ijs per liter en éénpersoonspotjes”, vertelt ze. “We gaan in die automaat ook hoevefrisco’s verkopen.”

IJstaarten op bestelling kan er ook, ideaal bijvoorbeeld voor een verjaardag, geboorte, huwelijk, communie of als kerstdessert. “Daarnaast maken we ook ambachtelijke chocoladetruffels”, vertelt Sigrid. “We verkopen ook producten uit de korte keten van collega-landbouwers zoals chocomousse en -pasta, hoeveboter, advocaat, jonge kaas en honing.”

Avon(d)toeren

“Wat ook leuk meegenomen is, is dat we gelegen zijn langs de Pompeschitterswandelroute”, geeft Sigrid aan. Donderdag 20 juni was de Dienst Toerisme Wervik te gast in ‘t Geluws Zuivelhof in het kader van ‘Avon(d)toeren bij de Boeren 2024’. Dit project focust op avondwandelingen gecombineerd met een bezoek aan een agrarisch bedrijf uit de regio. “De bezoekers zijn een mix van stadsmensen en ook landbouwers”, zegt Sigrid. “Eerst gaan ze wandelen en vervolgens krijgen ze een rondleiding op het hof.”

Met ’t Geluws Zuivelhof heeft de hofstede meteen ook een naam. “Die was er nog niet toen we hier kwamen wonen. Mijn oma zaliger heeft gezocht, maar ze vond geen gepaste naam”, vertelt Wouter. “Nu hebben we die onverwacht wel. (lacht) Hopelijk een naam die bij iedereen bekend zal zijn en die mag doorgroeien.”

De winkel is drie namiddagen per week open. “De reacties zijn positief”, vertelt Wouter. “Er komen veel klanten terug.”

De winkel is open woensdag en vrijdag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 13.30 tot 17 uur.

The post ’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen hier de zevende generatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tien minuten-regel helpt Ian Thomas bij spectaculaire gewichtsverlies: “Bij 105 kilo besefte ik dat het anders moest”

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »

Buschauffeur van De Lijn rijdt tegen gevel in Bazel bij Kruibeke

In Bazel bij Kruibeke heeft een chauffeur van een gelede bus (of harmonicabus) van De Lijn zich klem gereden tegen een gevel van een woning. Bij het nemen van een bocht op het kruispunt van de Barbierstraat met de Bazelstraat week de chauffeur te ver uit. Niemand raakte gewond en ook de schade bleef erg beperkt.

Lees meer »

Koppel dat hoteldrama in Duitsland overleefde, beleeft tweede wonder: “Vijf minuten voor instorting vertelde ik Mark dat ik zwanger was”

Het waren beelden die exact een maand geleden zo naar de keel grepen: een Nederlands peutertje (2) en zijn jonge mama (23) die na 10 uur levend van onder het puin van een ingestort hotel in Duitsland werden gehaald. Ze hadden het wonderwel gered dankzij een deur die op hen was gevallen. Later werd ook vader Mark (26) vanonder het

Lees meer »

Astrid Depuydt legt eed af als gemeenteraadslid na eerbetoon aan schepen Benoot

De gemeenteraad startte maandag met een pakkend eerbetoon van voorzitter Ann-Sophie Himpe voor schepen Patrick Benoot, die op 13 juli overleed. Na een ingetogen minuut stilte mocht zijn opvolgster Astrid Depuydt (Open Ieper) de eed afleggen. Met haar 27 jaar volgt ze Sam Vancayseele (Groen) op als jongste gemeenteraadslid.
The post Astrid Depuydt legt eed af als gemeenteraadslid na

Lees meer »

“Belg is Europees kampioen pendelen”

De Belgen zijn Europees kampioen als het op pendelen aankomt. Zowel qua kilometers heen-en-terug als de pendeltijd staat ons land helemaal bovenaan in een groep van achttien Europese landen. Dat becijferde hr-bedrijf SD Worx na een onderzoek bij 18.000 werknemers, onder wie meer dan duizend Belgen.

Lees meer »

Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow

Zes jaar na de opening van de vernieuwde Leieboorden bij de Broeltorens, is de tweede verlaagde zone ook klaar. Op zaterdag 14 september vindt vanaf 16 uur het openingsfeest plaats met animatie, muziek, buitenbars en terrasjes.
The post Opening Leietuin met spectaculaire fonteinshow appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wel choco, geen dierlijke producten: Ferrero lanceert veganistische Nutella in België

Ferrero lanceert morgen een veganistische versie van Nutella in België, Frankrijk en Italië. Zo wil de Italiaanse producent van chocolade en zoetwaren de groeiende vraag naar plantaardige producten beantwoorden. “Al 60 jaar beginnen miljoenen mensen over de hele wereld hun dag met een ontbijt met Nutella. We zijn verheugd om nog meer mensen te verwelkomen met Nutella Plant-Based”, zegt de

Lees meer »

Niet langer Maksim van ‘#LikeMe’, wel van dé Zomerhit van 2024: “Ik zocht langer m’n weg dan Camille en Pommelien”

Hij wil dat je liegt. Maar de hitlijsten spreken eerlijk: na vijf weken op nummer één werd dit dé zomer van de doorbraak voor Maksim Stojanac (26). Zijn duet met de Nederlandse Hannah Mae (25) dat intussen goed is voor vijf miljoen streams én de trofee van ‘Zomerhit’. “Ik heb wat langer mijn eigen weg gezocht na ‘#LikeMe’”, vertelt hij

Lees meer »

Van “Professorenpartei” tot de geheime dienst die hen in de gaten houdt voor extremisme: waar staat de AfD voor?

Na een duidelijke overwinning tijdens de deelstaatverkiezingen afgelopen weekend heeft Alternative für Deutschland, afgekort AfD, zich sterker verankerd in het Duitse politieke veld. Binnen en buiten Duitsland kent de partij sterke aanhangers, maar ook tegenstanders. Controverse is de partij niet onbekend, maar wie zit achter de partij? En waar staat de partij voor?

Lees meer »

Centrum van Kessenich is heringericht, met middeleeuwse motte als blikvanger

In Kinrooi is het centrum van de deelgemeente Kessenich heringericht. De motte, een middeleeuwse versterking op een heuvel, is nu nog meer de blikvanger van het dorp geworden. De Vlaamse Landmaatschappij is verschillende Maaslandse dorpen aan het herinrichten, Kessenich is het eerste dorp dat klaar is. De officiële opening is zondag 8 september, op Open Monumentendag.

Lees meer »