Feest met vredesduif-monument: Ruiselede viert 80 jaar bevrijding

J. Nowicki. F. Stawiarski. L. Trusilo. I. Walasek. Die namen zeggen u wellicht weinig, maar het zijn de Poolse soldaten die op 8 september 1944 sneuvelden tijdens de bevrijding van Ruiselede. Als 80-jarige herdenking houden het gemeentebestuur, de heemkundige kring ‘Oud Ruysselede’ en de NSB-afdeling op zaterdag 7 september een Bevrijdingsfeest. Bij die gelegenheid wordt een vredesduif-monument onthuld aan de Vredeskapel in de Aalterstraat.

Marnik Breat (63) en Frank Gelaude (71) van de heemkundige kring ‘Oud Ruysselede’ weten zowat alles over de 1ste Poolse Pantserdivisie, die Ruiselede – onder leiding van generaal Maczek – heeft bevrijd. Marnik onderzocht elk historisch detail, Frank verzamelde een volledige kast boeken uit binnen- en buitenland over deze legereenheid. “We willen de bevrijding levendig houden”, vertelt het ervaren tweetal. Samen runnen ze een ruime bibliotheek en een archief met tal van historische boeken, documenten en foto’s in een zaal boven het Sociaal Huis. De heemkundige kring is overigens toegankelijk voor het publiek elke tweede zondag van de maand, van 10 tot 11.30 uur.

Oorlogsfoto’s

Wat hen over die periode het meest is bijgebleven? “Het markante feit, dat we eigenlijk bevrijd zijn door ‘vreemde’ soldaten, die voor uw en onze vrijheid gevochten en zelfs hun leven gegeven hebben”, vertelt Marnik.

“Ze hebben bovendien nauwelijks de tijd gehad om van de enorme dankbaarheid van onze inwoners te genieten. Want ze moesten meteen doortrekken naar Antwerpen en Nederland. We hebben een Vredeskapel in de Aalterstraat opgericht in 1946, maar het duurde toch tot 1954 voor we de vriendschapsbanden met Polen écht konden aanhalen. In de Vredeskapel – inmiddels erkend als oorlogsmonument hangen alvast de namen van de gesneuvelde Poolse soldaten.”

Oorlogsfoto’s

Vanaf einde augustus komen er vijf oorlogsfoto’s van fotograaf Paul De Clerck op grote canvasdoeken in een metalen frame, verspreid in het dorpscentrum.

Op zaterdag 7 september start het Bevrijdingsfeest met een misdienst (9.30 uur), waarna er een optocht volgt naar de Vredeskapel onder muzikale begeleiding van drumband Staccato en de Silver Thistle Pipes & Drums uit Maldegem. Daar volgt – in aanwezigheid van de vzw 1ste Poolse Pantserdivisie België – een bloemneerlegging en de onthulling van een kunststenen vredesduif-monument aan de kapel. Speciale gast daarbij is Astrid Christiaens, kleindochter van Edmond Mauws, die als verzetsman van het Belgische Geheim Leger omgekomen is in het Oostenrijkse kamp Graz-Liebenau.

Het is de familie Christiaens – van het natuursteenbedrijf Christiaens uit Doomkerke – die de steen voor de gelegenheid gratis ter beschikking stelt.

Vandaar gaat de optocht rond 11 uur naar de zaal Sport en Spel in de Tieltstraat, waar burgemeester Greet De Roo zal herinneren aan een van de belangrijkste historische dagen van Ruiselede. Bijzonder interessant wordt de lezing van Paul Desmet van de Nationale Strijdersbond (NSB) Ruiselede, die een en ander zal vertellen over de Ruiseleedse burgerslachtoffers.

Poolse vlag

Alle organisatoren doen een warme oproep aan de inwoners van Ruiselede om ter gelegenheid van het Bevrijdingsfeest een Poolse vlag uit te hangen.

The post Feest met vredesduif-monument: Ruiselede viert 80 jaar bevrijding is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onweer trekt over ons land: felle neerslag, hagel en weggewaaide dakpannen in Vlaanderen en Wallonië

Wallonië wordt momenteel getroffen door onweer. Meerdere wegen staan er blank en verschillende bomen zijn omgewaaid. Op beelden, gefilmd in Durbuy, zijn fikse regenbuien te zien. Ook in de regio Mechelen en Tienen regent het fel. Boven de Kempen brengt het onweer een lichtspektakel. Op onderstaande beelden, gemaakt op verschillende plaatsen in ons land, zijn felle flitsen te zien.

Lees meer »

Dochter van Franse serieverkrachter getuigt: “Toen ik het nieuws vernam, begon de langzame afdaling naar de hel”

In de opzienbarende Franse verkrachtingszaak rond Dominique Pélicot heeft zijn dochter Caroline Darian tijdens het proces tegen haar vader gezegd dat hij "een van de grootste seksuele roofdieren van de jongste jaren is". Ze getuigde in de zaak waarin haar vader terechtstaat omdat hij haar moeder jarenlang gedrogeerd heeft, zodat vreemde mannen haar konden verkrachten zonder dat ze het zelf

Lees meer »

Met 6 in de auto, met te hoge snelheid en dronken: parket vraagt celstraf van 18 maanden tegen man die dodelijk ongeval veroorzaakte in Koningshooikt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 18 maanden gevorderd tegen de man die 2 jaar geleden een zwaar ongeval veroorzaakte in Koningshooikt. Daarbovenop vraagt het OM een rijverbod van 5 jaar, een alcoholslot van 2 jaar en een boete van 1.000 euro. Bij het ongeval kwamen 2 inzittenden om het leven. De broer van de bestuurder, die ook

Lees meer »

Zuster Martine is 70 jaar geprofest

Zuster Martine is 70 jaar geprofest en werd gefeliciteerd door burgemeester Alain Top, schepenen Lynn Callewaert, Kathleen Duchi, Francis Pattyn en Dominique Windels, algemeen directeur Hans Piepers en raadslid Rosanne Mestdagh.
The post Zuster Martine is 70 jaar geprofest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ria Bouten is directeur van cvo MIRAS regio Waregem: “Steeds meer allochtonen volgen lessen Nederlands”

Het centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) MIRAS ziet in Waregem het Nederlands voor anderstaligen in sneltreinvaart uitgroeien tot de belangrijkste richting in het aanbod. “Ik vind het belangrijk om snel in te spelen op de noden van de tijd”, zegt regionaal directeur Ria Bouten (54) bij de start van het nieuwe schooljaar.
The post Ria Bouten is directeur van cvo

Lees meer »

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »

Vliegtuigje stort neer in wijk in Oregon: 3 doden

Een vliegtuigje is zaterdag neergestort tegen een woning in de Amerikaanse staat Oregon en heeft daarbij brand veroorzaakt. Bij de crash kwamen twee inzittenden van het vliegtuigje om het leven en een bewoner van een van de huizen die werden geraakt.

Lees meer »

Basket Sijsele One begint ambitieus aan de competitie: “Deelname aan de play-offs moet het doel zijn”

Met een nieuwe, fel verjongde ploeg trekt de Sijseelse One-ploeg zondag naar Hansbeke. Dat is volgens coach Gerrit Major, ook al nieuw, meteen een waardemeter. Hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Vorig seizoen speelde hij met Oostkamp nog de finale van de play-offs, dit jaar wil hij met Sijsele opnieuw die nacompetitie in.
The post Basket

Lees meer »