Expo Not Forgotten van Yves Delplace in Talbot House in Poperinge

In het Talbot House kan momenteel een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de Concert Hall ontdekken. De Ieperse kunstenaar Yves Delplace stelt enkele van zijn werken tentoon tijdens de expo Not Forgotten.

Padre Philip Tubby Clayton van Talbot House verwoordt de liefde van de soldaten voor hun land en hun familie tijdens zijn pelgrimstochten kort na de oorlog. ‘Het was niet uit haat, maar uit liefde dat uw zoon, uw broer, uw echtgenoot zijn plicht vervulde in Vlaanderen.’

“Honderd jaar na datum is het nog steeds die liefde van hun familie die hen terug naar deze streek haalt. Op zoek naar de plek, ver van thuis, die onlosmakelijk met hen verbonden is. Eens gevonden laten ze ‘iets’ na als bewijs van hun pelgrimage. Soms een kopie van een foto, gehuld in plastic om de weersomstandigheden langer te weerstaan, waardoor de gebeitelde naam plots een gezicht krijgt…”, klinkt het bij kunstenaar Yves Delplace.

Die foto’s inspireerden de Ieperse kunstenaar Yves Delplace. Hij begon de foto’s na te schilderen, gewoon zoals ze waren.

“Uitgewerkt in zwart/wit met diverse materialen: pen en inkt, potlood, acrylverf, stift, … Het formaat daarentegen is altijd hetzelfde: postkaartformaat. Een dialoog tussen verscheidenheid en gelijkheid.” Het begon enkele jaren geleden met een portret van een halfvergane foto die Yves onder de Menenpoort vond. Dit is uitgegroeid tot 463 portretten. Yves kwam in contact met David Delva, hovenier bij de Commonwealth War Graves Commission. Verwelkte bloemen, kransen en dergelijke verdwijnen na verloop van tijd. David kon het niet over zijn hart krijgen de foto’s weg te gooien en begon die te verzamelen.

Portret

Uit de collectie van David, maakte Yves oorspronkelijk een selectie. Uiteindelijk schilderde hij alle foto’s na. “Elk portret is anders. Wanneer je ze naast elkaar presenteert, worden de verschillen benadrukt. Het gaat niet om een groep portretten, maar een verzameling van individuen. Elk portret is een specifiek persoon. Wat hen met elkaar verbindt, is dat ze allen slachtoffer werden van de waanzin van de oorlog en dat ze tot op de dag van vandaag worden gemist.”

Yves Delplace is al 40 jaar werkzaam als schilder en restaurateur bij de Britse oorlogsgravendienst, de Commonwealth War Graves Commission. De CWGC en Talbot House hebben sterke historische banden die teruggaan tot de oorlogsjaren.

Na afloop van de tentoonstelling worden de werken door Yves te koop aangeboden. In het Talbot House kan je meer informatie over de verkoop krijgen. De tentoonstelling kan je nog tot 31 december bezoeken van 10 tot 17.30 uur in de Concert Hall.

(LBR)

Info vind je via de website www.talbothouse.be/nl/events

The post Expo Not Forgotten van Yves Delplace in Talbot House in Poperinge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik ben te fier om naar de RVA te stappen” : voetbalcoach Yves Vanderhaeghe zit al tien maanden werkloos thuis

KV Oostende naar Europees voetbal geleid, AA Gent van de kelder naar een Europees ticket gesleurd, eerst KV Kortrijk en dan Cercle Brugge gered… Yves Vanderhaeghe heeft in zijn 16 jaar als trainer wat neergezet. Maar sinds zijn ontslag bij het Saoedi-Arabische Al-Faisaly zit de Roeselarenaar, nog steeds maar 54, werkloos thuis. “Ik keek al eens voor mijn pensioen. Heb

Lees meer »

Gemeente Heuvelland ondersteunt lokale verenigingen met zonnepanelen

Deze week werden op een aantal locaties in Heuvelland door de gemeente zonnepanelen geplaatst. “We installeerden de voorbije jaren al heel wat zonnepanelen op onze gebouwen. Zo voorzien we onze eigen diensten en de OC’s van duurzame energie”, aldus burgemeester Wieland De Meyer.
The post Gemeente Heuvelland ondersteunt lokale verenigingen met zonnepanelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zouden we niet beter weer jongens- en meisjesscholen inrichten?

Jongens hebben het op school moeilijker dan meisjes. Ze blijven vaker zitten, halen vaker geen diploma en stromen minder door naar het hoger onderwijs. Waarom is de kloof tussen jongens en meisjes zo groot? Ligt het aan het onderwijs? Aan de opvoeding? Of de hormonen? En zou het geen idee zijn om weer jongens- en meisjesscholen te hebben?

Lees meer »

Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober

Tijdens de happening Manifiesta, de jaarlijkse happening van PVDA in Oostende, zei voorzitter Raoul Hedebouw dat hij het aantal mandatarissen op gemeentelijk vlak hoopt te verdubbelen op 13 oktober. PVDA mikt op 300 verkozenen in zeventig gemeenteraden. Manifiesta lokte zaterdag 15.000 belangstellenden.
The post Raoul Hedebouw op Manifiesta in Oostende: “PVDA wil aantal gemeenteraadsleden verdubbelen op 13 oktober appeared

Lees meer »

Robert en Noëlla vieren 60 jaar huwelijksgeluk

Robert Decraemer (82) en Noëlla Loobuyck (80) gaven elkaar op 1 augustus 1964 het jawoord in Oostende, waar ze altijd blijven wonen zijn. Diamant: zo heet een zestigste huwelijksverjaardag. Robert en Noëlla werden bij die gelegenheid ontvangen op het stadhuis. Robert werkte als leerkracht, terwijl Noëlla thuisbleef om voor hun twee kinderen te zorgen. Ondertussen
The post Robert en

Lees meer »

Zij wonen in de ‘kampioen’ van de lintbebouwing en hebben daar zo hun redenen voor: “Achteraan is het hier het paradijs”

Bijna één op de drie Vlamingen woont in lintbebouwing. Maar wat trekt de mensen aan om langs drukke wegen te wonen in plaats van in een gezellige woonwijk of in een centrum met alles op wandelafstand? Op zoek naar de ziel van de lintbebouwingsbewoners. “We wonen langs voren aan een helse steenweg, maar zitten achteraan in het paradijs.”

Lees meer »

Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge

Woonmaatschappij Zetus renoveerde recent twee woningen in het Boezingepad en brengt deze nu opnieuw in verhuur. De maatschappij komt zo tegemoet aan de nood aan betaalbare huisvesting. “De gerenoveerde woningen voldoen aan alle hedendaagse eisen inzake isolatie, technieken en comfort”, zegt covoorzitter Philip Konings.
The post Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hengelclubs steeds vaker slachtoffer van stropers: “Ze slaan de vissen dood op het beton en nemen ze mee in hun koelbox”

Hengelclubs in heel Vlaanderen krijgen steeds meer te kampen met stropers die met vis uit hun vijvers aan de haal gaan. “Een plaag, niet alleen bij ons in Desselgem (Waregem)”, klinkt het bij de voorzitter van hengelclub De Eendrachtige Lijnvissers Koen Peirs. Want ook in Deinze was het onlangs prijs. “Bendes zijn steeds beter georganiseerd en gaan steeds driester te

Lees meer »