Abdel is eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs: “Masterproef over mijn eigen geschiedenis”

Abdelouarete Benammar won met zijn masterproef ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’ de eerste Kortrijkse Scriptieprijs. Als laureaat ontvangt hij een geldprijs van 500 euro. “De Marokkaanse gemeenschap is er sinds 1995 in geslaagd om een volwaardig deel van de Kortrijkse geschiedenis te worden. Een op de 24 mensen in Kortrijk is van Marokkaanse herkomst, maar na drie generaties hoop ik dat we minder daarop focussen en ondanks onze roots kunnen – en willen – deelnemen aan het beleid en onze cultuur en eigenheid binnen een Kortrijkse setting plaatsen.”

Als historicus moet je een passie voor lezen hebben en dat ontwikkelde Abdelouarete Abdel Benammar al op jonge leeftijd. Dankzij de bibpassen van zijn broers en zussen kon hij meer leesvoer uitlenen. “Elke zaterdagochtend ging ik naar de bib. Vooral strips waren mijn ding, dikke boeken kwamen later. Tijdens mijn opleiding Latijn bestudeerden we vaak historische verhalen en mythes over Griekse goden. Dat vond ik ongelooflijk interessant. Latijn voelde niet aan als studeren, het was een passie en dus mijn beste vak”, glimlacht Abdel.

Politiek

Ook bij series, films en videogames was een historische setting een duidelijke rode draad. Geïnspireerd door leerkrachten geschiedenis in het middelbaar, zoals Steven Vanlersberghe en Dries Vantieghem, lag de keuze voor zijn universitaire studies voor de hand. “Gezien mijn deelname aan EYP vond ik politiek ook interessant. Jammer dat het mensen doorgaans minder boeit, het is nochtans geen saaie materie. Dat zou moeten veranderen. Te starten op lokaal niveau.”

De bachelorproef van Abdel handelde over het thema ‘tussen kerk en moskee’. “Het was mijn kans om iets te schrijven over de moskee in Kortrijk en er ook iets over bij te leren. Heeft de moskee de Sint-Janswijk beïnvloed of omgekeerd? Waren er eerst Marokkanen of de moskee? Het was een dubbelantwoord. De eerste Marokkaanse kruidenierszaak bevond zich daar op de hoek en er woonden al Marokkaanse gastarbeiders in de wijk, maar door de komst van de moskee zijn er daar meer mensen gaan wonen. Het was professor Idesbald Goddeeris, een bekende migratiehistoricus, die voorstelde om daar met mijn thesis op verder te werken. In plaats van de Sint-Janswijk, heel Kortrijk, opgedeeld in drie delen: demografie, sociaal-cultureel leven en politieke emancipatie.”

Uitdaging

“Ik had nooit gedacht dat ik een masterproef zou schrijven over mijn eigen geschiedenis, de geschiedenis van mijn ouders en de geschiedenis van mijn grootouders. Het was een uitdaging om tijdens het onderzoek neutraal te blijven, gezien het onderwerp iets is wat mij nauw aan het hart ligt. Mijn ouders, die me altijd steunden, kregen nooit de kans om hogere studies te volgen. Dankzij het harde werk van mijn grootvader als gastarbeider in België heeft hij de toekomst voor mij en zoveel andere jongeren vergemakkelijkt.”

Jammer dat politiek mensen doorgaans minder boeit

Bronnen verzamelen voor zijn thesis was voor Abdel niet evident. “De Marokkaanse gemeenschap is nog maar zestig jaar onderdeel van de Kortrijkse geschiedenis. Er is dus nog niet veel over geschreven en ik spreek geen Arabisch. (lacht) Eerst keek ik wat op tegen het intensief opzoekwerk, maar ik ben zeer blij met wat het heeft opgeleverd.”

Open centrum

“Bij de nieuwe generatie van Marokkaanse herkomst werd meer dialoog met de buurtbewoners de norm en de moskee nam zo haar culturele plaats in binnen de Kortrijkse erfgoedgeschiedenis. De moskee werd een open centrum waar iedereen welkom was, wat de groeiend verwevenheid toonde bij de Kortrijkzanen, ongeacht de herkomst of religie. Een ander voorbeeld daarvan waren de jeugdbewegingen. Steeds meer jongeren met een Marokkaanse achtergrond vonden hun weg naar de KSA, scouts of Chiro.”

“Ten slotte kenmerkte de groeiende politieke emancipatie van de Marokkaanse Kortrijkzanen een nieuw fenomeen. De derde generatie die hoger opgeleid was dan de voorouders besliste om via de Kortrijkse politiek een stem te geven aan de grote Marokkaanse gemeenschap. In Kortrijk slaagden voorlopig slechts twee partijen – Vooruit en Team Burgemeester – erin om iemand met een Marokkaanse achtergrond in de gemeenteraad te krijgen. Vanuit die gemeenteraad kwamen er ook luide stemmen tegen de migratie die, zij het met schommelingen, het sinds 1994 niet slecht doen wat aantal stemmen betreft. Hun strijd tegen de komst van de nieuwe moskee mobiliseerde heel wat mensen in Kortrijk, maar het bleek niet genoeg om de komst van de moskee te stoppen. Het bewijst dat de stad actief bezig is met de diversiteit van de stad op punt te stellen.”

Je kan de scriptie van Abdelouarete Benammar inkijken in de Centrale Bibliotheek in Kortrijk.

The post Abdel is eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs: “Masterproef over mijn eigen geschiedenis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

N-VA Oostkamp wil meer wegen op lokaal bestuur

N-VA Oostkamp heeft met 27 kandidaten op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober de intentie om met haar programma ‘Thuis in Oostkamp’ een grotere rol te spelen in het lokale bestuur.
The post N-VA Oostkamp wil meer wegen op lokaal bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke testen in nieuw programma ‘normale jobs’ uit: “We erkennen nu dat BV’s niet mogen klagen”

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Wat is de Philadelphi-corridor en waarom wil de Israëlische premier Netanyahu die koste wat kost in handen houden?

De Israëlische premier Netanyahu wil van geen wijken weten: Israël heeft de Philadelphi-corridor in handen en zal die controle behouden. De discussie over het zeggenschap over het grensgebied gooit roet in het eten van de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Binnen en buiten Israël krijgt het stugge standpunt van Netanyahu kritiek. Waarom is die corridor zo belangrijk voor hem?

Lees meer »

Gloednieuwe Franse kerncentrale van Flamanville dag na opstart stilgelegd

Welgeteld één dag nadat de Franse kerncentrale van Flamanville is opgestart, meldt elektriciteitsproducent EDF dat de installatie “automatisch is uitgeschakeld”. Er worden nu technische controles en analyses uitgevoerd, alvorens de kerncentrale opnieuw wordt opgestart. “Het gaat om een complex proces dat tot onderbrekingen kan leiden en dat talloze tests vereist”, luidt het bij EDF.

Lees meer »

Zwevegemse brandweermannen trekken naar Denemarken voor World Fire Fighter Games: “Spelen met 40 verschillende disciplines”

Enkele brandweermannen van de brandweer in Zwevegem vertrekken vannacht naar Denemarken om deel te nemen aan de World Fire Fighter Games. Brandweermannen van over de hele wereld nemen het daar een hele week tegen elkaar op in verschillende disciplines zoals traplopen, koken, een behendigheidsproef met een brandweerwagen, triatlon, petanque en zelfs hoefijzerwerpen.

Lees meer »

Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare

Op de eerste speeldag deed VV Koekelare wat werd verwacht: winnen bij promovendus KDC Ruddervoorde: 0-3. Voor Andrès Deschodt (19) was dat het officiële debuut in een eerste elftal. De zoon van Allan, sportief manager bij tweedenationaler KM Torhout, zette bewust een stap terug.
The post Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onweer met veel neerslag en bliksem trekt over ons land: weggewaaide dakpannen in Glabbeek en kerkklokken slaan op hol in Boom na vermoedelijke blikseminslag

Een flink onweer trok vanavond over ons land. In Vlaanderen was er op veel plaatsen sprake van bliksem, felle regen en hagel. In Glabbeek waaiden enkele dakpannen van een woning en in Boom werd de kerktoren naar verluidt getroffen door de bliksem, waardoor de klokken een tijdlang onophoudelijk bleven luiden. In Wallonië staan dan weer verschillende wegen blank en zijn

Lees meer »