Triënnale 2024 in Kortrijk doet het goed: meer dan 53.000 bezoeken tijdens eerste week

Op 19 juli is de Triënnale 21 dagen oud en doet het goed: de eerste week al goed voor meer dan 53.000 bezoeken. De trekpleisters van de 14 locaties blijven het Historisch Stadhuis met de Gotische zalen, de installatie op de Grote Markt, de kapel van het voormalig Karmelietessenklooster en de spiegel langs de Leieboorden.

Enkele installaties of kunstwerken doen het iets minder goed en die verdienen best een duwtje in de rug: de twee installaties in Museum Texture en Rhizome om ze bij naam te noemen.

Opvallend is dat er in het uitstalraam van Wit.h op het Jozef Vandaleplein enkel een schilderij is te zien van de Peruaanse Shirley Villavicencio Pizango met de titel ‘In the end everything begins again’. “Men zegt me dat mijn werken balanceren tussen tekenen en schilderen. Dat klopt en soms zijn ze onaf of klopt het perspectief niet”, zegt Shirley.

Stad Kortrijk heeft ook een instaprondleiding op punt gezet. Zo kan je op een andere manier de verhalen van de kunstwerken ontdekken. Of je nu alleen komt of met twee, elke zondag om 10 uur kan je mee op pad met een ervaren gids. Deze rondleiding is de perfecte manier om dieper in de fascinerende wereld van de Triënnale Kortrijk te duiken. De start is aan Museum Texture, de wandeling kost 5 euro of wat je kan betalen.

Eén van de 14 locaties van de Triënnale 2024 is Museum Texture waar twee installaties te zien zijn: ‘Lac Télé’ van Joeri Bernadó, die een meer toont met zwart water in Cong, en ‘Becoming a Body of water’ van de Belgische Sarah Westphal. Een van de mooiste installaties van de Triënnale, maar daarom niet de meest bezochte. Sarah wou weten hoe het voelt om als kleine mens deel uit te maken van een groot oceanisch ecosysteem. Ze leerde daarom duiken en onderwater filmen. Ze verkende onder andere de prachtige onderwaterwereld in Japan met haar camera. De video die Westphal er maakte, is adembenemend. © KDSIls en Els bezochten in Rhizome aan de Koning Albertstraat de tentoonstelling van werk van de Taiwanese Pei-Hsuan Wang die al lang in Kortrijk woont. Ze brengt een meerstemmig verhaal over identiteit en diversiteit, gecombineerd met observaties over migratie, Oost-Aziatische folklore en eigen familieverhalen. “We wilden zeker deze expo zien. Ik heb daarvoor een pak documentatie opgezocht. Achter elk beeld, foto of installatie schuilt een verhaal”, zegt Dominique Vanden Berghe, voorzitter van GidsenPlus Leiestreek, stadsgids in Kortrijk en verhalenmaker. “Ik kan dit maar ten zeerste aanbevelen.” © KDSDe vrienden en familie Ellie, Lou, Ingrid, Marc en Liesbeth bezochten de Gotische zaal van het Historisch Stadhuis voor de tentoonstelling van het 17de-eeuwse wandtapijt dat het verhaal van Mozes toont die water uit een rots slaat, en waarvoor de studenten van Academie Kortrijk een zelfgekozen detail mochten natekenen. “We maakten er een uitstapje van om de Triënnale en Kortrijk te zien en dat valt enorm mee. Mooi dat dit wandtapijt nog eens eenmalig getoond wordt. Bijzonder mooi tot in alle details”, zegt Marc. “Het is ook verbazend hoe fijn met veel details die tekeningen gemaakt zijn.” © KDS © Koen Cassiman

De Triënnale loopt nog tot en met 6 oktober dit jaar. Info: www.triennalekortrijk.be.

The post Triënnale 2024 in Kortrijk doet het goed: meer dan 53.000 bezoeken tijdens eerste week is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wagen belandt tegen glazen inkom van rijwoning in Wervik

In de Geluwesesteenweg in Wervik gebeurde maandagavond even 19.30 uur een spectaculair verkeersongeval. De bestuurder van een blauwe Citroën Berlingo belandde in een lange bocht even voorbij het kruispunt van de Hovenierstraat tegen de rijwoning van schrijnwerker Gregory Depoutre.
The post Wagen belandt tegen glazen inkom van rijwoning in Wervik appeared first on KW.be.

Lees meer »

25-jarige motorrijder in levensgevaar na zware klap tegen flank van auto

Een 25-jarige motorrijder raakte maandagmiddag levensgevaarlijk gewond na een zwaar verkeersongeval in Torhout. Hij botste in de flank van een auto die vanuit een hoeve net de weg was opgereden. “De man werd 35 meter weggeslingerd op straat en raakte daarbij kritiek gewond”, zegt Annemie Wittesaele van politiezone Kouter.
The post 25-jarige motorrijder in levensgevaar na zware klap tegen

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. Arsenal krijgt bod van 35 miljoen voor Trossard, maar stelt dat hij niet te koop is – Feyenoord zet laatste keer in op Skov Olsen

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden. Bij HLN zit u daarvoor nog steeds op de eerste rij.

Lees meer »

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Feestcomité Roesbrugge maakt zich klaar voor kermisweekend

Het eerste weekend van september betekent in Roesbrugge: kermisweekend. Na IJzerfun tijdens de zomerperiode focust het feestcomité van Roesbrugge op het kermisweekend van vrijdag 6 tot zondag 8 september met voor elk wat wils.
The post Feestcomité Roesbrugge maakt zich klaar voor kermisweekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw veld maandag gekeurd wordt”

KVK Westhoek speelt dit seizoen op kunstgras. De werken liepen echter wat vertraging op en zo spelen de Ieperlingen hun vooruitgeschoven eerste thuismatch nog elders. De ploeg van Bram Lucker gaat naar Boezinge, de ploeg met wie KVK Westhoek bijna ging fusioneren vorig jaar.
The post KVK Westhoek speelt thuismatch tegen Dikkelvenne in… Boezinge: “We hopen dat ons nieuw

Lees meer »

Huurprijzen sterkst gestegen in landelijke gemeenten, maar West-Vlaanderen blijft goedkoopste provincie om te huren

Niet enkel de vastgoedprijzen, ook de huurprijzen zijn in 2024 opnieuw gestegen. Momenteel kost het gemiddeld 826 euro per maand om in West-Vlaanderen een woning te huren, dan is zo’n 30 euro meer dan in 2023. Toch blijven we de goedkoopste provincie om te huren, dat blijkt uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB).
The post Huurprijzen

Lees meer »

Jager die ara doodschoot na bijna zes jaar procederen veroordeeld: “Eindelijk gerechtigheid voor Rambo”

De jager uit Deurne die in december 2018 een tamme, getrainde freeflying papegaai uit de lucht schoot in Malle, is vrijdag door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurdverklaard, hij moet een geldboete betalen en de rechtsplegingskosten. De jager is nu zwaarder veroordeeld dan in eerste aanleg. “Mijn cliënt is enorm

Lees meer »

Grote politieoperatie bij museum over nazisme in München: “Neergeschoten verdachte is overleden”

De hulpdiensten in de Duitse stad München zijn massaal uitgerukt na berichten over een schietpartij. Volgens ‘Süddeutsche Zeitung’ gebeurde dat in het centrum van de stad, bij het NS-Dokuzentrum, een museum over de geschiedenis van München tijdens WOI en WOII. “Er is een verdachte neergeschoten”, meldt de politie. Volg alles op de voet in deze liveblog.

Lees meer »

“Hoe kan Studio 100 zo flateren?”: stem van Josje duikt op op heruitgave met enkel de originele K3’tjes

“Hoe kan een bedrijf als Studio 100 zo’n blunder begaan?” Op sociale media regent het reacties over ‘Oya Lélé’, de nieuwste K3-LP die vorige week uitkwam. Fans merkten al snel een bizarre fout op: hoewel alle nummers door de originele K3 – Karen, Kristel en Kathleen – gezongen hadden moeten worden, is er toch één liedje met Josje Huisman op

Lees meer »