Pilootproject ‘Junior Lifeguards’ wil jongeren warm maken voor strandreddersgebeuren: “Een win-win-winsituatie

Het nieuwste pilootproject ‘Junior Lifeguards’, een samenwerking met verzekeraar AXA Belgium, Stad Nieuwpoort en IKW, zet sterk in op strandveiligheid. Kinderen tussen 8 en 16 jaar worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met enkele basisbeginselen van strandbewustzijn, strand- en waterveiligheid en EHBO.

“Het Junior Lifeguards-project is deze zomer gestart en loopt tot eind mei 2025. Tijdens de zomermaanden gaan de lessen door op het strand van Nieuwpoort, buiten het seizoen trekken we naar het Stedelijk Zwembad. De partners hopen dat het pilootproject vanaf volgende zomer eventueel uitgerold kan worden aan de rest van de Belgische kust”, duidt Thomas Ver Eecke, hoofdredder van de Nieuwpoortse strandreddingsdienst en bezieler van het project.

“We zijn ontzettend trots dat we het pilootproject Junior Lifeguards samen met IKWV en Stad Nieuwpoort kunnen realiseren. Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn de echte ambassadeurs van risicopreventie,” zegt Dina losifidis, Sustainability Manager bij AXA Belgium.

Win-win-winsituatie

Koen Lukasczyk, verantwoordelijke voor communicatie en duurzaamheid bij AXA, vervolgt: “Al 25 jaar hebben we een waardevol partnership met de redders aan zee (het IKWV) en de reddingsdiensten in de tien verschillende kuststeden. Preventie en bescherming zitten in het DNA van een verzekeringsbedrijf als AXA. Met de redders hebben we een partnership gevonden dat we zeer concreet kunnen maken. We zorgen ervoor dat iedereen een veilige tijd kan doorbrengen aan zee, op het strand en in de zon. Dit is echt een win-win-win situatie: als er geen ongevallen zijn, is dat goed voor de mensen zelf, goed voor de redders omdat zij minder werk hebben, en goed voor ons als verzekeringsbedrijf. Dit is dus een prachtig partnership.”

“Dankzij de kennismaking met het strand, de verschillende zwemstijlen, het rescue board, EHBO en reanimatie en reddingstechnieken worden deze jongeren vertrouwd gemaakt met het strandgebeuren én worden ze in eenzelfde beweging enthousiast gemaakt voor een toekomstige carrière als redder aan zee. Win-win,” aldus Bert Gunst, voorzitter IKWV.

Kinderen en jongeren

Het Junior Lifeguards-programma, dat nauw verbonden is met de werking van de strandreddingsdienst, richt zich op kinderen en jongeren van 8 tot 16 jaar. Deelnemers worden daarbij onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: Zeepaardjes (8-11 jaar), Zeehonden (12-14 jaar) en Zeeleeuwen (15-16 jaar).

“Met dit jeugdprogramma maken we jongeren van 8 tot 16 jaar warm voor het strandreddersgebeuren, een primeur aan de Belgische kust. Spelenderwijs raken zij vertrouwd met de verschillende technieken en werkmethodes van de redders. Door hen op jonge leeftijd te enthousiasmeren, hopen we dat zij zich op latere leeftijd aanmelden voor de opleiding tot strandredder. Tegelijk zorgen we met dit project voor een grotere bewustmaking over de gevaren van de zee. Geen overbodige luxe in een kuststad als Nieuwpoort die elke zomer heel wat badgasten mag ontvangen,” aldus Geert Vanden Broucke, burgemeester Stad Nieuwpoort.

Doel

Doel van het Junior Lifeguards-programma is om strandveiligheidsvaardigheden te ontwikkelen en een gezonde levensstijl te bevorderen. Het programma leert kinderen de basisbeginselen van strandbewustzijn, strand- en waterveiligheid, EHBO en fysieke fitness aan. Tegelijk worden ook teamwork en persoonlijke ontwikkeling aangemoedigd. Door middel van een reeks leuke activiteiten en wedstrijden legt Junior Lifeguards de basis voor een levenslange relatie met het strand én bij het opleiden van de volgende generatie redders.

Deze zomer vinden de Junior Lifeguards-sessies nog plaats op zaterdag 27 juli, 10 augustus, 24 augustus en 7 september 2024. Dit telkens van 9:45 tot 12 uur op het strand in Nieuwpoort-Bad. Afspraak aan de garage van de strandreddingsdienst ter hoogte van De Barkentijn.

In de herfst- en winterperiode wordt er één keer per maand in het stedelijk zwembad geoefend. Dit telkens op vrijdag van 17 tot 18:30 uur. De exacte data worden later vastgelegd. Deelname aan het Junior Lifeguards-programma kost 50 euro per jaar.

Inschrijven gebeurt via www.nieuwpoort.be/junior-lifeguards. Er is geen uiterste inschrijfdatum, aanmelden kan tot de groepen volzet zijn. Per leeftijdscategorie kunnen 20 kinderen deelnemen.

The post Pilootproject ‘Junior Lifeguards’ wil jongeren warm maken voor strandreddersgebeuren: “Een win-win-winsituatie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Circulatieplan tijdens werken Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn: “Veiligheid van de kinderen blijft de prioriteit”

Vanaf 1 september geldt er een gewijzigde verkeerssituatie in het Nieuw Centrum van Spiere-Helkijn. De toegangsweg naar basisschool De Polyglot heropent in één richting: men kan van de Oudenaardseweg naar de Helstraat, maar niet meer van de Helstraat naar de Oudenaardseweg. De rijstrook wordt tijdelijk aangelegd op de parkeerstrook voor de SpieHel. “Dit doen we omdat er renovatiewerken aan de

Lees meer »

‘Fonds voor kleine projecten’ steunt Limburgse scholen en verenigingen met Euregionale projecten

Met 2,5 miljoen in het Fonds voor Kleine Projecten, wil Europa samen met de provincie Euregionale grensoverschrijdende projecten steunen die scholen of verenigingen op poten zetten. Dat geld komt er door kleinere subsidiepotten samen te brengen en daar extra geld bovenop te leggen. Zo brengt Europa bijvoorbeeld 1,5 miljoen bij en zorgt de provincie voor een personeelslid die de aanvragers

Lees meer »

Tieltenaar Bram (22) te zien in Kotmadam Sarafian: “Ze is jong van geest en ze hielp zelfs met opkuisen”

Het gloednieuwe VTM–programma ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian zich tien maanden lang over zeven kotstudenten. Een daarvan is Bram Eeckhautte uit Tielt, vanaf dinsdag 3 september is hij dus op VTM te zien. “Ik kende Barbara enkel van De Slimste Mens, maar het bleek een toffe madam die erg jong van geest is.” En eentje die ook de handen uit

Lees meer »

HERBEKIJK. Amateurvoetbal exclusief bij HLN: Sporting Hasselt opent seizoen met ruime zege tegen Merelbeke, bekijk hier de samenvatting!

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. In de eerste Afdeling was Sporting Hasselt op de openingsspeeldag duidelijk een maatje te sterk voor Merelbeke. Bekijk hieronder de samenvatting én ook de volledige wedstrijd.

Lees meer »

Een alom geliefd nethoofd of toch ‘een toxische leider’: wie is Lotte Vermeir, wier ontslag de VRT in twee kampen splijt?

Lotte Vermeir (39) is ongewild in het oog van een ongeziene mediastorm beland. De netmanager van VRT 1 en VRT Canvas werd vrijdag op staande voet ontslagen door CEO Frederik Delaplace. Sommige collega’s vonden dat wrang en namen het voor haar op in de open brief ‘Een zwarte dag voor de VRT’, maar die werd door anderen dan weer genuanceerd.

Lees meer »

Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte zit”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober staat Sam Calmeyn op de negende plaats bij #Team 8980. Zes jaar geleden begon zijn politieke loopbaan nog bij N-VA. Door onenigheid met de partijtop zetelt hij sinds enkele maanden als onafhankelijke in de gemeenteraad.
The post Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte

Lees meer »