Emérance Cortvrienden het café-chantant

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Emérance Cortvriend en het café-chantant.

Een volksvermaak dat zo goed als in alle gemeenten verdwenen is, is café-chantant. In Brugge waren er tal van die gelegenheden, waar vooral door lokale types muzikale optredens werden verzorgd. Bekende vedetten waren Mon Canard, Pol Roose en Mento, de volkszanger die vaak door Emérence Cortvriend op piano werden begeleid. Emérence werd geboren op 20 december 1874 als dochter van Hector Cortvriend en kantwerkster Rosa Poupaert. Vader Hector was tewerkgesteld bij de bekende drukkerij van Daveluy en woonde met zijn gezin aan de Boninvest. Hector en Rosa kregen twaalf kinderen, waarvan Emérence de oudste was.

Liefdadigheidsconcert

Toen Emérence tien jaar was, mocht ze met haar vader mee naar een liefdadigheidsconcert in de Stadsschouwburg. Volgens haar opgetekende levensverhaal volgden ze het concert vanaf de eerste loge… op ‘t kiekenkot. Vanop die hoogte ontlook de liefde van Emérence voor muziek en piano in het bijzonder. Ze wilde piano leren spelen, maar mocht dat niet van haar ouders. Na lang zagen, kreeg ze toch pianoles dankzij de zus van de boekhouder bij Daveluy; daarna volgde ze ook les in het conservatorium. Later kon ze tegen 650 frank haar eigen piano kopen. Op 1 februari 1898 trad Emérence in het huwelijk met vishandelaar Eduard Mus. Ze woonde toen in het café l’Industrie, de voorloper van de latere herberg Eldorado. In haar zaak heeft ze jaren piano gespeeld voor de klanten. Later verhuisde Emérence naar de kleine Vismarkt, nu het Huidenvettersplein, waar ze de herberg ‘t Klein Berlijn, na de Eerste Wereldoorlog omgedoopt tot ‘t Wit Konijn, uitbaatte. Later verhuisde ze nog een keer, dit keer naar het nabijgelegen café In de Vogelmarkt, nu bekend als ’t Kleine Venetië. Nadat Emérence in 1914 weduwe was geworden, is ze in 1915 hertrouwd met Wilhelmus Burssens. Ook hem heeft Emérence overleefd, want zelf is ze overleden in de Minnewaterkliniek op 7 december 1958. Ze woonde toen in de Zwarteleertouwersstraat. Ze had tien kinderen waarvan er vijf tijdens haar leven overleden.

Begeleiding op piano

Aangezien de Vismarkt en omgeving in Brugge de plek was waar het café-chantant zijn grootste successen kende, was het in belangrijke mate Emérence Cortvriend die er de zangers op haar piano begeleidde. Maar ze speelde niet enkel rond haar woonst. Men kon Emérance bijvoorbeeld ook vinden in de Lion Blanc aan ‘t Zand of in herbergen in de Langestraat.

The post Emérance Cortvrienden het café-chantant is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen op school vaak niet naar het grote toilet durven. Slecht voor de gezondheid, maar de reden kunnen we begrijpen…
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Honderden evacuaties na bosbrand in Duitse Harzgebergte

In het Harzgebergte, in het midden van Duitsland, woedt sinds vrijdag een bosbrand. Volgens lokale media heeft het vuur zich in de nacht van vrijdag op zaterdag verder uitgebreid. De brand woedt op de flank van de Brocken, met 1.142 meter de hoogste berg in de regio.

Lees meer »

Tafels, koffiemolen, barfrigo’s, zetels. Alle meubilair en toebehoren van La Cantine zijn te koop

La Cantine serveerde haar laatste lunch en koffie afgelopen weekend en eind september sluit ook lifestylewinkel Byttebier de deuren. Daarmee verdwijnt een vaste waarde op het Jozef Vandaleplein. Wie fan was van het interieur of geïnteresseerd is in horecatoebehoren, kan ze nu op de kop tikken. Alle meubilair van La Cantine staat te koop.
The post Tafels, koffiemolen, barfrigo’s,

Lees meer »

MSC De Dwarsliggers showt hun werking aan het publiek: “De modelbouw zal altijd blijven bestaan”

In de loods van Kranen Verheye in de haven van Zeebrugge bevindt zich de modelspoorclub De Dwarsliggers. In het weekend houdt deze vereniging er een opendeur. “Dankzij de 3D-techniek en -print kunnen we nu heel veel modellen zelf maken.”
The post MSC De Dwarsliggers showt hun werking aan het publiek: “De modelbouw zal altijd blijven bestaan” appeared first on

Lees meer »

Mama van Hannelore (21) richt zich tot haar doodrijder in rechtbank: “Heel teleurgesteld dat hij slachtofferrol aanneemt”

De 42-jarige Wesley D., die Hannelore Reyniers (21) vorig jaar onder invloed van heroïne doodreed, hoopte in de rechtszaal wat van zijn drie jaar cel af te peuteren, maar botste op een vlijmscherpe uithaal van het parket. “Hij heeft nul schuldinzicht.” De mama van Hannelore sprak de doodrijder van haar dochter toe in een emotionele brief: “Wij zijn opnieuw teleurgesteld.”

Lees meer »

Dorpsrestaurant De Bampoele kent een mooie eerste dag

Het dorpsrestaurant vond vandaag voor de eerste keer plaats in het Dorpspunt/buurtsalon van Krombeke. Er werden 30 buurtbewoners ontvangen, wat meteen een succes was.
The post Dorpsrestaurant De Bampoele kent een mooie eerste dag appeared first on KW.be.

Lees meer »