“Twee vrachtwagens vol bier”: Uitbater ‘t Brugs Beertje koopt collectie met 3.000 bieren

De al erg ruime bierkaart van ‘t Brugs Beertje in de Kemelstraat is nog een stuk groter geworden. Uitbater Dries Brouckaert kocht namelijk in één klap een stock van maar liefst 3.000 soorten bier van een brouwer en verzamelaar die met zijn zaak stopt. “Het is echt een fenomenale collectie met bieren uit alle hoeken van de wereld en van in de jaren ‘90 tot vandaag”, zegt Dries, die honderd van die bieren op zijn kaart heeft gezet.

’t Brugs Beertje, in 1983 opgericht door Daisy Claeys en Jan De Bruyne, is al jarenlang een naam als een klok in de internationale bierwereld. Die sterke reputatie en grote faam kunnen nu alleen nog maar groeien. Huidig uitbater Dries Brouckaert, die de zaak in januari 2017 overnam van Daisy Claeys na er al een hele tijd te hebben gewerkt, kon namelijk een collectie met maar liefst 3.000 verschillende bieren op de kop tikken. Het gaat om de bierverzameling van Jef Pirens, die negen jaar geleden van start ging met brouwerij d’Oude Maalderij in Emelgem en later ook een bijhorende horecazaak met heel wat bier- en brouwersmemorabilia opende samen met zijn partner. De man begon vele jaren geleden al met het opbouwen van zijn collectie. Hij kocht van een bepaald bier twee flesjes en daarvan ging er telkens eentje naar zijn collectie. Later trok hij ook naar veilingen of kocht hij voorraden op bij bevriende brouwers.

“Of ze nog drinkbaar zijn? Ik wil er vooral veel van leren”

Door een relatiebreuk stopt Jef nu met de brouwerij en het café, waarvoor hij overnemers zoekt, maar hij zocht dus ook kopers voor zijn enorme collectie, want daar heeft hij geen plaats meer voor. “Gezien ik ook actief ben in de bierwereld – en die is niet zo groot – ken ik Jef al een hele tijd. Ik wist dus van zijn situatie. Hij had het ook al op sociale media geplaatst. Aanvankelijk probeerde hij zijn collectie in stukken te verkopen via internet, maar dat duurde toch allemaal behoorlijk lang”, vertelt Dries. “Dus ben ik naar hem gegaan met het voorstel om heel zijn collectie in één keer op te kopen. Zowel hij als ik kennen de prijs van die bieren dus daar waren we het wel vlug over eens. Hij was ook tevreden dat hij er op die manier in één keer van af was. Door alles via internet te verkopen, zou hij nooit alles kwijt geraakt zijn, want op die manier worden enkel de interessante bieren verkocht.”

Alle wereldhoeken

Volgens Dries gaat het om een collectie waarvoor twee vrachtwagens nodig waren om die te transporteren. “De hele stock ligt nu in een depot van mij in Zedelgem, waar ik al sinds de start van de uitbating van ‘t Brugs Beertje een groot deel van de voorraad plaats”, vervolgt Dries. “In het café zelf staat alles immers al propvol.”

“Wat er zo interessant is aan die collectie? Het is gewoon echt een schat voor bierliefhebbers. Je kan er echt mee terug in de tijd gaan, met bieren vanuit de vroege jaren ‘90 tot vandaag. En ze komen ook echt uit alle hoeken van de wereld. Natuurlijk zitten er veel Belgische en Europese bieren tussen, maar ook een groot aantal uit Amerika en Azië. Het is gewoonweg de grootste en meest diverse collectie die ik ooit heb gezien.”

Mooie verzameling

Of die bieren allemaal nog wel drinkbaar zijn, is niet zo belangrijk voor Dries. “Het is vooral interessant als mooie verzameling maar ook om ermee te experimenten. Je kunt daar enorm veel uit leren. Naar verwachting zullen bieren zoals Rodenbach en Geuze, met veel zuren, de tand des tijds wel behoorlijk goed doorstaan”, klinkt het. “Sommige bieren worden beter met de tijd, andere flets tot ondrinkbaar. Ik kijk er al naar uit om te proeven en te keuren samen met bevriende bierliefhebbers!”

400 bieren

Dries zal ook de klanten van ‘t Brugs Beertje laten meegenieten van zijn grote, nieuwe collectie. “Daar zaten niet alleen flesjes tussen maar ook vaten. Zoals een vat met bier van brouwerij De Regenboog uit Assebroek, die in 2011 gestopt is daar en verhuisde naar Mater. Het is een vat van een van de laatste brouwsels, dus uit 2011. Momenteel heb ik zo’n vat aangesloten in het café. Zeker voor de Bruggelingen is dat toch wel leuk”, zegt Dries. “Onze bierkaart telt nu 400 bieren en daarvan komen er honderd, die natuurlijk nog drinkbaar zijn, uit de nieuwe collectie.”

The post “Twee vrachtwagens vol bier”: Uitbater ‘t Brugs Beertje koopt collectie met 3.000 bieren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het weerzinwekkende dubbelleven van Dominique Pélicot: “Hij ordende de filmpjes waarin zijn vrouw verkracht werd netjes op datum”

Zorgzaam en attent. Zo omschreef de Franse Gisèle haar man met wie ze al vijftig jaar gelukkig samen was. Tot ze op een politiebureau te horen kreeg dat ze in de voorbije negen jaar door 82 verschillende mannen 92 keer werd verkracht. Onder hen haar eigen man, die haar voortdurend drogeerde. Dit is het waanzinnige verhaal van die man, het

Lees meer »

Merel scoort met Partycaravan op kinderfeestjes en andere events: “Weinig vrije tijd is geen probleem”

Merel Borglevens is 26, werkt voltijds voor Hotel Van Der Valk aan de Ghelamco Arena in Gent en runt in bijberoep nog haar eigen bedrijf Partycaravan. “We zijn geprikkeld door alles wat met events en ambiance te maken heeft”, schrijft ze op haar website. “Ik heb er de dagelijkse leiding en aangezien ik twee linkerhanden heb, staat mijn vader Herman

Lees meer »

Banken lijken de slag om 22 miljard te winnen: BNP Paribas Fortis haalde na één dag al kwart van ‘haar’ staatsbonmiljarden weer binnen

Niet de overheid, maar de banken lijken op weg om het merendeel van de vrijgekomen 22 miljard weer binnen te halen. Amper één dag nadat het geld weer op de rekeningen staat, heeft marktleider BNP Paribas Fortis zich al van een kwart van het kapitaal dat het vorig jaar naar de staatsbon zag stromen, verzekerd. Wie trekt aan het langste

Lees meer »

Onderhandelaars nieuwe regering zijn het eens: gedaan met fiscaal cadeau tot 5.000 euro voor wie fors renoveert

De nieuwe Vlaamse regering dooft de vrijstelling op de onroerende voorheffing uit voor wie intensief renoveert. Enkele tienduizenden huiseigenaars betaalden dankzij die maatregel tot vijf jaar lang de helft of zelfs nul euro ‘grondlasten’, goed voor een belastingkorting van gemiddeld 3.000 tot 5.000 euro. De reden voor de schrapping ligt voor de hand: heel wat Vlamingen renoveren sowieso al tot

Lees meer »

Zanger Paul Michiels krijgt eigen wandelroute in zijn geliefde Heist-op-den-Berg: “Beluister onderweg anekdotes uit mijn jeugd via QR-codes”

In Heist-op-den-Berg is vandaag het Polle Pap Wandelpad geopend. Dat is een nieuwe wandelroute die vernoemd is naar Paul Michiels, de zanger van Soulsister. Hij is geboren en getogen in Heist-op-den-Berg en heeft heel wat toffe anekdotes en leuke herinneringen over de gemeente. Die kan je onderweg beluisteren door QR-codes te scannen.

Lees meer »