Gustaaf Vanden Berghe (12) is nieuw Gaperke van Anzegem: “De kroon op mijn lentefeest”

Gustaaf Vanden Berghe (12) werd tot ’t Gaperke van 2024 van Anzegem gekroond. “Gustaaf was razendsnel in het puzzelen en ook de Eiffeltoren bouwen ging heel vlot. Hij kwam er als veelzijdige kampioen uit en is voor één jaar lang de jeugdige ambassadeur voor de gemeente”, aldus voorzitter van het Gaperscomité Maarten Deseyn (30). Tot zaterdag 28 juni 2025 mag hij het geel-rode Gaperkostuum dragen dat hij kreeg van ’t Gaperke 2023 Florian D’Haese.”

Tijdens de proeven werd Gustaaf geholpen door zijn gaperpeter Karel-Lodewijk Decleir. “Ik had mijn dooppeter gekozen omdat ik er een heel toffe band mee heb en we elkaar goed kennen”, zegt het trotse kersvers Gaperke uit het zesde leerjaar van Leefschool Groene Poortje in Kaster.

“Hij was meteen enthousiast. Op de verkiezingsdag was het ook mijn lentefeest. Ik vond het superleuk dat mijn hele familie er was om te supporteren en om dan mijn feest af te sluiten als Gaperke! Ik vind het een grote eer om als Gaperke het komende jaar het glas te mogen heffen op tal van feestelijkheden samen met de burgemeester.”

Voorronde

Een recordaantal van 21 kinderen, waaronder 10 jongens en 11 meisjes uit alle acht de Anzegemse scholen, nam het tegen elkaar op tijdens de alombekende Gapersfeesten via een aantal praktische opdrachten en kennisproeven. Zaterdagvoormiddag startte de voorronde met een kennisronde met vragen over Anzegem en over het thema van dit jaar ‘Olympische Spelen’.

Daarna volgden nog vijf spelletjes die ze met hun gaperpeter/gapermeter moesten afleggen waaronder de zinnen van de Brabançonne in de juiste volgorde zetten, geluidsfragmenten van verschillende olympische sporten herkennen, samenwerken om een foto na te bootsen, ringwerpen en het afleggen van een parcours. De vijf beste gingen verder naar de finale en kregen als opdracht mee om zoveel mogelijk spullen binnen het thema mee te brengen.

Gunstige weergoden

Om 18 uur was het dan zover. De timing van de weergoden paste perfect in het schema. “Toen de hemelsluizen zich openden, volgden zes proeven in de tent”, licht bestuurslid Gaperscomité Sofie Merlier (34) toe. “Er kon een bonuspunt verzameld worden door een afgedrukte foto tegen het einde van de voorronde te tonen met de Eiffeltoren en een persoon die ook aanwezig was. Indien meerderen erin slaagden, ging het bonuspunt naar de oudste persoon die aanwezig was.”

Na een kennisronde waarop peter/meter en kandidaat hetzelfde moesten antwoorden, het bouwen van een Eiffeltoren met kranten en plakband en het gooien van pingpongballetjes naar het hoofd van de peter die een badmuts met scheerschuim aanhad, volgde de bekende ‘Ik breng mee ronde’. “In deze ronde worden twintig voorwerpen in het thema afgeroepen en de kandidaten krijgen punten per voorwerp dat ze mee hebben”, verduidelijkt Sofie. “Dat ging van een hockeystick tot een medaille.”

Ten slotte was er een puzzelopdracht en het mikken van tennisballen in een emmer die de peter geblinddoekt vasthield. Dooppeter en broer van zijn mama Hilde Decleir uit Kaster Karel-Lodewijk Decleir (42) vond het bijzonder om Gustaaf te ondersteunen. “Ik vond het leuk en goed georganiseerd”, klinkt hij overtuigd. “De proeven waren heel plezant en echt gericht op de kinderen. Het meeste spannende was al het materiaal dat we moesten meebrengen omdat we niet wisten welke voorwerpen er zouden gevraagd worden. Alleszins waren we met genoeg supporters, maar we hadden toch minder materiaal dan de rest. De sterkte van ons als duo was de snelheid.”

Snelle puzzelkampioen

“Zo scoorden we best in de puzzelronde en de kennisronde over elkaar. Gustaaf is slim en heeft veel inzicht om zaken snel te herkennen en te plaatsen. Door de wedstrijd hebben we elkaar nog beter leren kennen. Het was ons ook gelukt om een foto te vinden met daarop een aanwezige persoon bij de Eiffeltoren. Helaas was mijn 70-jarige mama niet de oudste.”

Gustaaf was vol ongeloof toen de jury hem als Gaperke afriep. “Hij had het niet verwacht en ik heb hem tijdens de dag voorbereid op het feit dat de kans klein was dat hij zou winnen”, lacht de Gaperpeter. “De titel was dan ook absoluut de kroon op zijn lentefeest!”

The post Gustaaf Vanden Berghe (12) is nieuw Gaperke van Anzegem: “De kroon op mijn lentefeest” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een op drie werknemers gebruikt elke dag AI, maar Miet (50) dreigt haar werk te verliezen: “Alleen nog saaie en slecht betaalde klussen”

Het is een cijfer om van achterover te vallen: één op de drie werknemers gebruikt elke dag artificiële intelligentie (AI) in zijn job. Prof. Techniekfilosofie Lode Lauwaert legt uit hoe bedrijven AI zien als opvolger van de lopende band. Slachtoffers vallen er nu al. Zo ziet Miet Ooms (50) uit Herk-de-Stad hoe AI haar vertaalwerk dreigt weg te nemen.

Lees meer »

Opnieuw stroeve start schooljaar bij Sint-Ursula-Insituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver: leerlingen moeten thuisblijven door problemen met lessenrooster

In het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver verloopt de start van het nieuwe schooljaar voor het tweede jaar op rij stroef. Dat meldt RTV en bevestigt de schooldirectie. De school is er niet in geslaagd de lessenroosters volledig in te vullen "door een praktisch probleem". Daardoor missen de leerlingen van de 2e en 3e graad verschillende lesuren, of zelfs een hele lesdag.

Lees meer »

Nieuwe eenjarige staatsbon levert rendement van 1,92 procent netto op

De nieuwe staatsbon met een looptijd van één jaar zal een rente van bruto 2,75 procent opleveren, oftewel 1,92 procent netto. Dat maakt het Agentschap van de Schuld dinsdag bekend. De staatsbon op tien jaar levert een rente van bruto 2,80 procent op, netto 1,96 procent. Het rendement ligt daarmee zoals verwacht een pak lager dan de populaire staatsbon die

Lees meer »

Wachtlijst jeugdhulp langer dan ooit

Eind vorig jaar waren er 8.545 kinderen en jongeren met een onbeantwoorde hulpvraag, of ruim 1.000 meer dan eind 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams agentschap Opgroeien. Zelfs de crisishulp krijgt meer vragen dan ze aankan.

Lees meer »

“52 leegstaande panden in vijf winkelstraten”: Vooruit Plus klaagt leegstand in Oostendse binnenstad aan

Oppositiepartij Vooruit Plus grijpt de sluiting van de bekende zaken Charcuterie Mazure en Huis Laleman aan om de leegstand in de binnenstad aan te klagen. “Momenteel staan 52 panden in slechts vijf winkelstraten leeg. Oostende kampt bovendien met een tekort aan diversiteit in het aanbod”, zeggen ondernemers Alain Delanghe en Fabrice Goffin. Volgens het Economisch Huis is de leegstand in

Lees meer »

Ambitieuze recordpoging in Nieuwpoort komt door stormwind abrupt tot een einde

Op zaterdag 24 augustus organiseerde Promovis vzw een ambitieuze recordpoging tijdens de jaarlijkse Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort. Het doel: maar liefst 1.000 vissen bakken en verkopen ten behoeve van de MUG-Heli van West-Vlaanderen.
The post Ambitieuze recordpoging in Nieuwpoort komt door stormwind abrupt tot een einde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hoe kan Studio 100 zo flateren?”: stem van Josje duikt op op heruitgave met enkel de originele K3’tjes

“Hoe kan een bedrijf als Studio 100 zo’n blunder begaan?” Op sociale media regent het reacties over ‘Oya Lélé’, de nieuwste K3-LP die vorige week uitkwam. Fans merkten al snel een bizarre fout op: hoewel alle nummers door de originele K3 – Karen, Kristel en Kathleen – gezongen hadden moeten worden, is er toch één liedje met Josje Huisman op

Lees meer »

Zomer was veel natter dan gemiddeld

De afgelopen zomer viel er in Ukkel elke maand meer neerslag dan normaal waardoor de zomer in zijn totaal veel natter was dan gemiddeld: 323,8 mm (normaal 234,2 mm). Dit is de vijfde grootste hoeveelheid voor de huidige referentieperiode (record bedroeg 410,7 mm in 2021). Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht voor de zomer van het KMI.

Lees meer »