Daan Decrock (17) uit Roeselare pakt brons op Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan: “Medaille krijgt een mooi plaatsje”

De 17-jarige Daan Decrock uit Roeselare kan terugblikken op een mooie prestatie tijdens de Internationale Biologie Olympiade in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Van de 290 deelnemers uit 75 landen van over de hele wereld eindigde Daan in de top 90. Goed voor een bronzen medaille. “Daar ben ik best wel trots op, al dringt het toch nog niet helemaal door.”

Van 7 tot 14 juli vond in Astana de Internationale Biologie Olympiade plaats, dat is een natuurwetenschappelijke wedstrijd voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. 290 deelnemers uit 75 landen van over de hele wereld namen deel aan de wedstrijd. Bij die deelnemers zat ook Daan Decrock (17) uit Roeselare, samen met nog drie andere landgenoten. Daan mocht deelnemen aan de internationale olympiade nadat hij zich eerst in België wist te selecteren.

Twee examens

Het hele gebeuren was een mooie ervaring voor Daan, die net afgestuurd is aan het Klein Seminarie in Roeselare en binnenkort wellicht de opleiding biologie zal starten aan de KU Leuven. “Het was een mooie week daar in Kazachstan”, vertelt Daan. “Eerst deden we er een aantal bezoeken in het land zelf, daarna volgde het serieuzere werk. We legden op één dag een praktisch examen af en op een andere dag ook nog een theoretisch examen. De praktijk bestond onder andere uit dierenanatomie, waarbij we een dissectie moesten doen en andere zaken waarbij we met DNA te werk moesten gaan. Bij het theoretisch examen kregen we telkens een stukje nieuwe leerstof, die we dan heel vlug moesten verwerken. Daar kregen we dan ook telkens vragen over waarop we ‘waar’ of ‘niet waar’ moesten antwoorden. Dat was wel behoorlijk intensief allemaal.”

Bevestiging

Boven zijn eigen verwachtingen bleek wel dat Daan heel goed gescoord had. “Van de 290 deelnemers eindigde ik in de top 90, wat mij een bronzen medaille opleverde. Daar ben ik best wel trots op, al dringt het toch nog niet helemaal door. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit heb kunnen meemaken. Voor mij is het ook een bevestiging voor mijn interesse om biologie te studeren aan KU Leuven. En die bronzen medaille? Die krijgt alvast een mooi plaatsje in mijn kamer”, besluit Daan tevreden.

The post Daan Decrock (17) uit Roeselare pakt brons op Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan: “Medaille krijgt een mooi plaatsje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zouden we niet beter weer jongens- en meisjesscholen inrichten?

Jongens hebben het op school moeilijker dan meisjes. Ze blijven vaker zitten, halen vaker geen diploma en stromen minder door naar het hoger onderwijs. Waarom is de kloof tussen jongens en meisjes zo groot? Ligt het aan het onderwijs? Aan de opvoeding? Of de hormonen? En zou het geen idee zijn om weer jongens- en meisjesscholen te hebben?

Lees meer »

‘Drakenadem’, het nieuwe Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland

De beelden zien er huiveringwekkend uit: een kleine vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos verwoest. Deze week doken verschillende video’s op van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgekieperd boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker gebruikt bij aanvallen met drones.

Lees meer »

Na 100 jaar een nieuwe speelplaats voor Basisschool O.L.V. van Vlaanderen

Een spannende eerste schooldag voor de kinderen van Basisschool O.L.V. van Vlaanderen. Niet alleen bestaat de school 100 jaar, in de grote vakantie werd op de ontharde speelplaats een mega klim- en klauterparcours en een boomhut met apenbruggen geplaatst. “Ik ben ontzettend trots dat ik met zo een mooi project kan starten”, zegt nieuwe directeur Angelique Vlieghe.
The post

Lees meer »

Banken lijken de slag om 22 miljard te winnen: BNP Paribas Fortis haalde na één dag al kwart van ‘haar’ staatsbonmiljarden weer binnen

Niet de overheid, maar de banken lijken op weg om het merendeel van de vrijgekomen 22 miljard weer binnen te halen. Amper één dag nadat het geld weer op de rekeningen staat, heeft marktleider BNP Paribas Fortis zich al van een kwart van het kapitaal dat het vorig jaar naar de staatsbon zag stromen, verzekerd. Wie trekt aan het langste

Lees meer »

Dure wensen en heilige huisjes: is de Arizona-coalitie zijn momentum kwijt?

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de regeringspuzzel die Bart De Wever moet leggen vele malen complexer is dan tijdens zijn eerste poging. “Zoals in de finale van ‘De slimste mens’ komt het er

Lees meer »

Amateurvoetbal exclusief bij HLN: NINOVE-KNOKKE. Thuisploeg wint verdiend topaffiche eerste afdeling

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Ninove kon dankzij een foutje in de verdediging van Knokke 1-0 maken en wist die voorsprong daarna te behouden ondanks druk van Knokke. De thuisploeg start zo met vier op zes, Knokke blijft steken

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »