Muzikant Johan Catteeuw zat met Sting in Abbey Road Studios

Vrijdag 19 juli wordt Nieuwpoort getrakteerd op een bijzonder optreden van de wereldberoemde muzikant Sting tijdens het Beach Festival. Wat velen echter niet weten, is dat een van onze eigen muzikanten, de nu 69-jarige Johan Catteeuw, op hetzelfde moment als Sting een plaat heeft opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios in Londen.

Johan Catteeuw, geboren in Diksmuide heeft een indrukwekkende muzikale carrière. Hij studeerde in Brugge, woonde en werkte in Middelkerke, en is de vader van Julie Catteeuw uit Nieuwpoort en Charlot Catteeuw uit Leffinge. Tegenwoordig woont hij in Pärnu, Estland, waar hij nog steeds muziek maakt in zijn huisstudio en op allerlei festivals.

Tijdens zijn studies aan de Brugse kunstacademie, speelde Johan mondharmonica in zijn eerste echte band, St. James. “En ik moet toegeven dat ik met die groep een zeer mooie tijd heb beleefd,” mijmert Johan. St. James speelde in het voorprogramma van grote namen zoals AC/DC, Machiavel en Van Halen, en op gerenommeerde festivals in Bilzen, Oostende en Torhout. De band heeft een bijzondere plek in de T/W-geschiedenisboeken, als de groep die het allereerste T/W-festival in 1976 opende.

Voorprogramma AC/DC

“Het voorprogramma voor AC/DC zal ik niet vlug vergeten, want na het optreden werd ik uitgenodigd door de mannen van AC/DC. Ik mocht hun territorium betreden en in hun kleedkamer eten en drinken à volonté. Dat was toch een serieuze pluim die ze op mijn hoed staken,” herinnert Johan zich trots.

Na zijn tijd bij St. James speelde hij mondharmonica bij Ivy and The Teachers. In 1979 vervulde hij zijn legerdienst bij de Muziekkapel van de Zeemacht. Deze periode opende nieuwe horizonten voor Johan. Dankzij producer Sylvain Vanholme, bekend van onder andere Wallace Collection en Two Men Sound, werd Johan begin jaren 80 uitgenodigd om opnamewerk te verrichten voor De Kreuners en The Machines. “Ik mocht in de legendarische Abbey Road Studio’s een aantal nummers voor The Machines opnemen. Man, dat was onvergetelijk. Sting was daar op dat moment ook aan het opnemen,” vertelt Johan. “Heel die periode laat op mij toch een fenomenale indruk na.”

Abbey Road

Abbey Road Studio in Londen is misschien wel de beroemdste opnamestudio ter wereld. De studio heeft zijn faam te danken aan het iconische album van The Beatles en het zebrapad op de albumhoes dat uitgegroeid is tot een grote bezienswaardigheid. Maar wat velen niet weten, is dat deze studio ook een cruciale rol speelt in de wereld van de filmmuziek. In januari 1982 had Johan Catteeuw de unieke kans om daar op te nemen. “Wij namen op in de kleine Studio 3 en Sting was aan het opnemen in de grote Studio 1, waar de meeste filmmuziek wordt opgenomen,” herinnert Johan zich. Sting werkte destijds aan de soundtrack voor de film ‘Brimstone & Treacle’. Deze film, met een script van Dennis Potter, ging in 1982 in première en de muziek leverde Sting zijn eerste solosingle op: ‘Spread A Little Happiness / Only You’.

Abbey Road Studios, met zijn rijke geschiedenis en iconische opnames, heeft drie opnamestudio’s. Studio 1 is de grootste studio. Zo’n 400 miljoen mensen in 24 landen zagen op 25 juni 1967, The Summer Of Love, de heren van The Beatles in Studio 1 bezig met de opname van ‘All You Need Is Love’ tijdens ‘Our World’, de allereerste wereldwijde satellietuitzending op televisie. “Het was in deze studio dat we Sting bezig zagen met zijn opnames,” vertelt Johan.

The Beatles

Hoewel Abbey Road in de jaren 1980 een daling zag in het aantal boekingen, voornamelijk omdat minder bands de ruimte nodig hadden of de kosten van de grootste opnamestudio ter wereld konden veroorloven, bleef het een iconische locatie. “Deze periode leidde soms tot ongebruikelijke activiteiten in de enorme ruimte van Studio 1, zoals auto-onderhoud en zelfs badmintonwedstrijden, wisten technici ons te vertellen,” lacht Johan.

“Studio 2, de pop-studio waar The Beatles het meeste van hun muziek creëerden, ademt nog steeds de sfeer van hun invloedrijke sessies. Het is ook in deze studio dat The Shadows, The Hollies, Pink Floyd, Oasis en onder andele Adele platen opnamen. Wij zaten met The Machines in de kleine Studio 3. Deze studio heeft ook een bijzondere geschiedenis, want hier werd George Harrison’s legendarische solo triple album ‘All Things Must Pass’ uit 1970 opgenomen,” duidt Johan. “Tijdens deze sessies kreeg Harrison medewerking van beroemde vrienden zoals Ringo Starr, Bob Dylan en Eric Clapton, met Phil Spector als co-producer. “De muren van Studio 3 leken de energie en creativiteit van deze muzikale grootheden nog steeds uit te stralen.”

Het werken in Abbey Road Studios was een ervaring om nooit te vergeten. “De geschiedenis en de sfeer van de studio’s inspireerden ons allemaal en het voelde alsof we een klein stukje van de muziekgeschiedenis mochten meemaken,” besluit Johan Catteeuw.

Sting treedt op tijdens het Beach Festival in Nieuwpoort op vrijdag 19 juli. Info: www.beachfestival.be.

The post Muzikant Johan Catteeuw zat met Sting in Abbey Road Studios is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw zorgwekkende overbevolking in gevangenissen

Tijdens de zomermaanden daalt het aantal gedetineerden in de Belgische gevangenissen normaal gezien, omdat de instroom in juli en augustus afneemt. Maar tijdens de afgelopen zomer is dat niet gebeurd. Meer nog: het aantal gevangenen is zelfs gestegen, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

Ferm Langemark viert honderdste verjaardag

De Langemarkse afdeling van Ferm bestaat honderd jaar en dat vierde de vereniging op zondag 1 september in OC ‘t Madointje in Madonna. “Wij bieden een ruime en variërende agenda met onder andere kooklessen, activiteiten voor jong en oud, sportactiviteiten, mode voor bewuste dames, activiteiten voor en met kinderen, uitstappen, allerhande crea en nog veel
The post Ferm Langemark

Lees meer »

Onze man keek naar ‘Kalm Waes’: “Het moet van zijn vergeten quiz geleden zijn dat Waes nog zo geruisloos passeerde”

Tom Waes (55) is een onverbeterlijke zenuwpees, en om dat euvel te tackelen stelt de presentator zich ten dienste van de wetenschap. In ‘Kalm Waes’ gaat hij tien dagen in een boshut wonen en zoekt hij bewust stresssituaties op. Een boeiend traject, maar niet over de gehele lijn. “Wat ‘Tomtesterom’-kameraden Pascal Braeckman en Nico Surings doen, is me voorlopig vreemd.”

Lees meer »