Muurschildering en groengevel fleuren Waregemse stationsomgeving op

De nieuwe mural en groengevel aan het Waregemse stationsgebouw werden onlangs officieel ingehuldigd. “Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek”, klinkt het. Het stadsbestuur investeerde 37.000 euro in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Wie de afgelopen weken de trein nam of door de Noorderlaan passeerde, kon er niet naast kijken. De lange betonnen muur boven de fietsenstalling werd omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. Voor deze grote muurschildering ging de stad een samenwerking aan met All About Things, die als curator de Argentijnse street artist Francisco ‘Pastel’ Diaz naar Waregem bracht.

Oase van kleur

“In twee weken tijd werd het betonoppervlak van zo’n 425 vierkante meter grondig schoongemaakt en werd een primer aangebracht. Nadien ging kunstenaar Pastel aan de slag met betonverf”, duidt schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V). “Wij stelden als thema ‘groen’ en ‘flora’ voorop. De kunstenaar bedekte de muur prachtig met vlas en papaver, bloemen uit de streek.”

“Van treinreiziger tot voetgangers, fietsers en automobilisten, iedereen kan aan een andere snelheid genieten van het kunstwerk. Pastel slaagde er wonderwel in om de grijze betonnen plek om te toveren tot een fraaie oase van kleur.”

Rustgevende groengevel

Naast de mural, aan het kruispunt met de Vijfseweg, werd een groengevel ingericht. “De vzw Groene Gevels zorgde voor een mix van beplanting die de komende maanden weelderig zal floreren”, reageert schepen van Groen Maria Polfliet (CD&V). “Er werd bewust gekozen voor een rustgevend kleurenpalet van wit, blauw en lichtpaars.”

De twee stroken zijn 15 meter lang en worden uiteindelijk zo’n 3,5 meter hoog. “Naast de esthetische aantrekkingskracht hebben de groengevels nog meer voordelen. Zo verminderen ze de temperatuur bij grote hitte, verbeteren ze de luchtkwaliteit en fungeren ze als een natuurlijke geluidsbarrière. Bovendien verhogen ze de biodiversiteit.”

Het stadsbestuur investeerde in totaal 27.000 euro in de muurschildering en 10.000 euro in de groengevel. Infrabel ging akkoord met het initiatief, op voorwaarde dat de stabiliteit van de structuren gewaarborgd bleef. Het stadsbestuur hoopt nu verder op een verfraaiing van het NMBS-station zelf.

The post Muurschildering en groengevel fleuren Waregemse stationsomgeving op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grootouders laten Italiaanse tiener die zijn gezin uitmoordde niet in de steek: “Wij voelen medeleven voor onze kleinzoon”

Afgelopen weekend brak de hel los in het Italiaanse dorpje Paderno Dugnano, vlakbij Milaan. In de nacht van zaterdag op zondag moordde de 17-jarige Riccardo Chiarioni op gruwelijke wijze zijn hele gezin uit. Zijn broertje en beide ouders lieten daarbij het leven. Diezelfde nacht bekent hij de drievoudige moord. Volgens de advocaat van Riccardo zouden zijn grootouders, ondanks de tragedie,

Lees meer »

Dochter (45) Dominique Pélicot doet vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

De eerste levering van vaccins tegen mpox wordt donderdag verwacht in de Democratische Republiek Congo. Het land dat momenteel het meest is getroffen door het virus zou dan bijna 100.000 doses krijgen. Dat meldt de directeur van het agentschap voor volksgezondheid (Africa CDC) van de Afrikaanse Unie woensdag.

Lees meer »

Een alom geliefd nethoofd of toch ‘een toxische leider’: wie is Lotte Vermeir, wier ontslag de VRT in twee kampen splijt?

Lotte Vermeir (39) is ongewild in het oog van een ongeziene mediastorm beland. De netmanager van VRT 1 en VRT Canvas werd vrijdag op staande voet ontslagen door CEO Frederik Delaplace. Sommige collega’s vonden dat wrang en namen het voor haar op in de open brief ‘Een zwarte dag voor de VRT’, maar die werd door anderen dan weer genuanceerd.

Lees meer »

Geen derde opeenvolgende paralympische medaille voor tafeltennisser Florian Van Acker

Op de Paralympische Spelen in Parijs kwam Florian Van Acker woensdag voor het eerst in actie. De 27-jarige tafeltennisser uit Sint-Juliaan begon zijn derde opeenvolgende Spelen in de kwartfinale tegen de 17-jarige Taiwanees Chen Po Yen, maar verloor in vier sets (9-11, 7-11, 12-10, 7-11).
The post Geen derde opeenvolgende paralympische medaille voor tafeltennisser Florian Van Acker appeared first

Lees meer »

Barbara Sarafian ondergaat carrièreswitch en wordt kotbazin: “Terwijl ik ooit gaan lopen ben van de mijne”

Barbara Sarafian (56) ondergaat in het nieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’ een heuse carrièreswitch. Ze leeft gedurende 10 maanden met zeven studenten mee op kot, waar de grootste levenslessen ontstaan en waar ze zich samen door een rollercoaster van liefdesverdriet, examenstress, groeipijnen en feestgedruis loodsen. Een reality-show van jewelste. Reporter Jarne hoort haar uit in deze nieuwe HLN Showbits.

Lees meer »

Axel Daeseleire gaat door het vuur om z’n chihuahua’s te beschermen: “Die beestjes wekken vadergevoel in me los”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

Vrolijke kotstudente met één slecht kantje: na feestzomer begint nu het serieuze studiewerk voor prinses Louise

Ze heeft deze zomer stevig gefeest: in het nachtleven van Saint-Tropez met haar broer prins Aymeric (18) en op een mondain verjaardagsfeestje in Turijn met haar vader prins Laurent (60). Maar sinds deze week is het weer bittere ernst voor prinses Louise (20), nu ze haar universitaire studies in Maastricht heeft hervat. Maak kennis met de “herdershond van de koninklijke

Lees meer »

Unizo organiseert tweede editie van familiedag

Voor het tweede jaar op rij organiseert Unizo Roeselare een familiedag. Op zondag 8 september leidt een ‘bolletje-pijl’-zoektocht de deelnemers langsheen verschillende ondernemers. De zoektocht met opdrachten onderweg is 26 kilometer lang voor fietsers. Voor wie liever met de wagen deelneemt, is er een tocht van 61 kilometer. Starten kan tussen 11 en 12 uur
The post Unizo organiseert

Lees meer »