Barco ziet tekenen van herstel, maar stelt lagere winstmarge voorop

De omzet en bestellingen van Barco hebben in het tweede kwartaal “tekenen van herstel” getoond. De Kortrijkse beeldvormingsgroep ziet zijn winstmarge wel lager uitkomen dan eerder gedacht.

Tijdens het eerste kwartaal zag Barco de binnenkomende bestellingen met bijna een kwart en de omzet met ruim een vijfde dalen vergeleken met dezelfde periode in 2023. Het wereldwijd actieve bedrijf wees daarvoor naar voorraadafbouw bij zijn klanten – vooral wat zijn activiteiten rond vergaderzalen en medische beeldvorming betreft – en zag ook een zwakkere vraag bij zijn entertainmenttak, die projectoren voor bioscopen en evenementen maakt, door onder andere “een zwak filmaanbod.”

Verbetering

In het tweede kwartaal vertoonden de bestellingen en omzet volgens Barco “tekenen van herstel”. De bestellingen lagen met 243,2 miljoen euro wel nog vier procent onder die in dezelfde periode vorig jaar, maar vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is er sprake van een stijging met 10 procent. “Dit wijst op het begin van een verbetering van de marktomstandigheden, vooral in Noord- en Zuid-Amerika”, luidt het. In Europa, het Midden-Oosten en Azië “bleven de marktomstandigheden zwak”, waarbij de groep opnieuw wijst naar de voorraadafbouw bij klanten.

Ook de omzet kende op jaarbasis nog een daling met 13 procent, maar op kwartaalbasis een stijging met 22 procent. Barco merkt dat klanten investeringen voorlopig blijven uitstellen, “gedreven door onzekerheid in de macro-economische omstandigheden” en “in afwachting van de nieuwe productintroducties die gepland staan voor de tweede helft van het jaar” in de drie divisies.

Voorraadniveaus

“We hebben redenen om uit te kijken naar een heel verschillende tweede helft van het jaar”, zeggen de co-CEO’s An Steegen en Charles Beauduin in een mededeling. “De voorraadniveaus van klanten keren terug naar genormaliseerde niveaus en de marktomstandigheden van de entertainmentdivisie zijn aan de beterhand. Bovendien liggen we op koers om een groot aantal nieuwe producten te lanceren in alle divisies, en we verwachten dat deze zowel zullen bijdragen aan de omzet als aan de winstgevendheid.”

In de tweede jaarhelft rekent Barco dan ook opnieuw op omzetgroei. De ebitdamarge zou zich in de tweede jaarhelft sterk herstellen, waarbij het bedrijf nu uitgaat van een percentage tussen 11 en 13 voor het hele jaar. Bij de eerstekwartaalresultaten stelde Barco nog een ebitdamarge “hoger dan 14 procent” voorop.

Tijdens de eerste jaarhelft kwam de ebitda (de winst voor aftrek van intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) bijna 46 procent lager uit op 35,2 miljoen euro. Dat komt neer op een ebitdamarge van 8,1 procent.

The post Barco ziet tekenen van herstel, maar stelt lagere winstmarge voorop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stijn Meuris over het beeld van de week: Test één twee

In Nederland heet het een oefenruimte – dat is toch net iets chiquer. Maar wij Vlamingen hebben het over een repetitiekot. En dat mocht je in de meeste gevallen vrij letterlijk nemen: een kot. Om in te repeteren. Gelukkig is er in de loop der decennia veel veranderd. Zoals bijvoorbeeld in Mechelen-Bovelingen, waar de Koninklijke Harmonie ‘Eendracht Maakt Macht’ zopas

Lees meer »

Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag

Yvonna Belpaeme heeft op dinsdag 3 september haar 100ste verjaardag gevierd. Ze deed dat samen met familie en het personeel van woonzorgcentrum Jacky Maes, waar ze verblijft.
The post Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieverhoren van Joost Klein en cameravrouw na Eurovisiesongfestival deels gepubliceerd: “Hij werd bozer en bozer”

De cameravrouw naar wie Joost Klein een dreigende beweging maakte, zou zich “bang en kwetsbaar” hebben gevoeld tijdens het veelbesproken incident op het Eurovisie Songfestival. Dat stelt de Zweedse krant Aftonbladet op basis van de verslagen van de politieverhoren van Klein en de vrouw. Die verhoren zette de krant maandagavond deels online.

Lees meer »

Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare

Wie opent binnenkort zijn of haar droomzaak in de Ooststraat? Daar kan jij mee over beslissen. Breng van 3 tot 15 september jouw stem uit via participatie.roeselare.be/winjewinkel en bepaal mee wie ‘Win je winkel’ wint!
The post Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Plaats gezocht voor schilderij Vande Lanotte

Het portret van ere-burgemeester Jean Vandecasteele (Vooruit) werd tijdelijk verwijderd uit de gemeenteraadszaal. “Omdat we voor het nieuwe portret van Johan Vande Lanotte (Vooruit) een gelijkaardig kader willen”, luidt het.
The post Plaats gezocht voor schilderij Vande Lanotte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortrijkse jongeren kunnen voetballen op vernieuwd veldje in Pradopark na investering van 78.000 euro

Het Pradopark heeft eindelijk een volledig vernieuwd veldje voor balspelen: voetbal, basketbal, volleybal en meer. De tweeling Younes en Youssef El Haddaji, gekend van de Red-Side Academy Kortrijk, ijverden ervoor. Het kostenplaatje bedraagt 78.000 euro.
The post Kortrijkse jongeren kunnen voetballen op vernieuwd veldje in Pradopark na investering van 78.000 euro appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Drakenadem’, het nieuwe Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland

De beelden zien er huiveringwekkend uit: een kleine vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos verwoest. Deze week doken verschillende video’s op van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgekieperd boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker gebruikt bij aanvallen met drones.

Lees meer »