“Veel meer dan een fotoboek”

DE HAAN Een goeie twee jaar na ‘De Haan vroeger en nu – een reis door de tijd’, pakt Jacky Van Maele (63) uit met een vervolg: ‘De Haan vroeger en nu – van belle époque tot heden’. Het is een klepper van 1,3 kg, met 475 afbeeldingen en 110 beelden ‘vroeger en nu’. “Veel was nog niet verteld.”

Dat De Haan altijd tot de verbeelding heeft gesproken, komt in Jacky’s nieuwste boek mooi tot uiting. “Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat Koning Albert I hier ooit een strandcabine had. Op een foto zie je hem met de kleine Leopold III op zijn arm”, toont Jacky. Prinsen en prinsessen, torens en belvédères, maar ook speelgoedwinkels komen aan bod: Bazar du Coq, Chantecler,… “Ook 40 jaar Cinema Rio passeert de revue en Albert Einstein uiteraard. Van hem vond ik nog een aantal leuke anekdotes terug”, aldus Jacky. Ook de belle époque, een thema dat hij al aanhaalde in zijn eerste boek, wordt in dit vervolg verder uitgediept. “De belle époque was namelijk ook het tijdperk van de uitvindingen”, zegt Jacky. “Toiletpapier, stuurbekrachtiging, de teddybeer: het ontstond allemaal tijdens de belle époque. Net als de eerste elektrische wagens.”

Sparrenduin

In het hoofdstuk ‘vroeger en nu’ gaat het onder meer over het voormalig vakantiecentrum Sparrenduin aan de Driftweg. “Eentje voor de fans”, glimlacht Jacky. Want blijkbaar heeft Sparrenduin zelfs een eigen Facebookpagina. Uit Vlissegem komen onder meer De Witte Doorn, ’t Molenhuys en ’t Jacobientje aan bod. “En in Klemskerke belicht ik de oude dorpsschool, de Geersensmolen en de vele verdwenen cafeetjes. Het is uiteindelijk veel meer dan een fotoalbum geworden”, besluit Jacky.

Het was trouwens zijn grootoom Pierre Beirens die op de locatie van het in 1929 afgebroken casino het Astoria hotel bouwde. Ook dat aspect komt in het boek uitvoerig aan bod.

‘De Haan vroeger en nu – van belle époque tot heden’ telt 240 pagina’s, kost 35 euro en is verkrijgbaar bij de auteur: [email protected]

The post “Veel meer dan een fotoboek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leah Thys spendeert vakantie in strandhuis dat ze kocht met overleden echtgenoot: “Zonder Jos is reizen niet meer hetzelfde”

“Reizen met of zonder hem, dat kan je niet vergelijken.” Sinds het afscheid van haar man Jos, nu drie jaar geleden, hoeven de grote reizen voor Leah Thys (79) niet meer. Maar herbronnen in het vakantiehuisje dat ze samen kochten in Frankrijk, daar kijkt ze wél telkens nog naar uit. In ‘Dag Allemaal’ haalt de ‘Thuis’-actrice mooie herinneringen op aan

Lees meer »

Bikschote voor derde keer op zoek naar Sterkste Man

Van de ballonwedstrijd op vrijdag 23 augustus, over de Sterkste Man van West-Vlaanderen op zondag, tot de ‘Nacht Zonder Naam’ op donderdag 29 augustus. Het kermiscomité van Bikschote haalt weer alles uit de kast en kreeg met Emly Vervisch bovendien versterking.
The post Bikschote voor derde keer op zoek naar Sterkste Man appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrijwilligers van het failliete W-festival in Oostende steken zelf alternatief programma in elkaar

Enkele vrijwilligers van het failliete W-festival in Oostende hebben zelf een bescheiden, alternatief programma in elkaar gestoken. W-festival zou normaal plaatsvinden komend weekend. Er waren al 15.000 tickets verkocht, maar 2 weken geleden kondigde het bedrijf achter het festival aan dat het failliet was en dat alles werd afgelast. Een vrijwilligersgroep van 7 mensen heeft nu beslist om zelf iets

Lees meer »

Trump onder vuur nadat hij AI-foto’s van Taylor Swift deelt en insinueert dat popster hem steunt: “Dit is zielig”

Donald Trump (78) krijgt de wind van voren nadat hij gesuggereerd heeft dat de Amerikaanse popster Taylor Swift (34) en haar fans hem als presidentskandidaat steunen. Trump deelde zondag AI-foto’s van Swift en enkelen van haar “fans” op zijn socialemediaplatform ‘Truth Social’. Het bericht viel niet in goede aarde bij heel wat fans van de zangeres, die zich in het

Lees meer »

“De zee is geen zwembad”: hoofdredder Tom Cocle reageert nadat lichaam aanspoelt op strand van Blankenberge

Tom Cocle, hoofdredder in Blankenberge, reageerde dinsdag in het Radio2-programma ‘Radio2 Aan Zee’ op de recente feiten aan het strand van Blankenberge waarbij een man dood is aangetroffen. Hij waarschuwt daarbij kustgangers nogmaals om de zee niet te onderschatten. “”Toeristen komen vaak onvoorbereid naar onze kust, de zee is geen zwembad.”
The post “De zee is geen zwembad”: hoofdredder

Lees meer »

Taliban verbieden vrouwen om in openbaar te zingen of voor te lezen

De taliban in Afghanistan hebben vrouwen voortaan verboden om in het openbaar te zingen of te reciteren. Ze moeten zich ook volledig sluieren in het bijzijn van vreemde mannen. Dat staat in een nieuwe zogenaamde “deugdzaamheidswet”, ondertekend door de hoogste leider van de militante islamisten, Hibatullah Achundsada, zo meldt het ministerie van Justitie.

Lees meer »

Oosterweelwerken lopen drie jaar vertraging op, onder andere door PFAS

De werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen zullen pas einde 2033 klaar zijn, en niet in 2030 zoals eerder werd aangekondigd. De vertraging heeft onder meer te maken met de PFAS-vervuiling. “Door een langere doorlooptijd van vergunningen en bijkomende onderzoeken door PFAS zullen alle verbindingen van Oosterweel pas in 2033 klaar zijn”, zegt Annik Dirkx van Lantis.

Lees meer »

IN BEELD. Bronzen Noor Vidts gehuldigd in thuisstad Vilvoorde

De afgelopen Olympische Spelen waren goed voor 10 Belgische medailles. Een daarvan was de bronzen medaille die Noor Vidts behaalde in de zevenkamp. Voor die unieke prestatie is ze dan ook gisteren letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet op de Grote Markt. Om haar en haar sportieve succes te vereeuwigen krijgt Vidts van de stad ook een muurschildering cadeau.

Lees meer »