Sportgedicht van Brugse stadsschrijver Lara Taveirne prijkt op muur van Badengebouw in Zeebrugge: badminzonnen of ijsjeshockey?

Op vraag van de stedelijke sportdienst heeft de Brugse stadsschrijver Lara Taveirne een gedicht geschreven over sport. Het stadsgedicht hangt deze zomer op de zijmuur van het Badengebouw op de zeedijk in Zeebrugge.

“Mijn vrienden verklaarden mij gek: jij, een gedicht over sport?”, glimlacht de Brugse Lara Taveirne, die samen met Marieke De Maré nog tot in 2015 stadsschrijver van Brugge is. “Als kind heb ik nog aan atletiek, zelfs kogelstoten, gedaan. Nadien is mijn passie voor de sport, zeker voor het competitief element, weggeëbd.”

Badengebouw

En toch prijkt nu aan het Badengebouw in Zeebrugge een puntig gedicht van Lara Taveirne, met als insteek ‘sporten op het strand’:

Als kind vond ik geen sport/ die bij me paste/ Ik wilde/ regenboogschieten/ zeepaardrijden/ springtijen/ onderwaterspringen/ de Atlepiek beklimmen/

Maar volgens mijn moeder was er geen club voor/ badminzonnen of plingplongen/ IJsjeshockey?,/ kan dat niet?/ Balzaalvoetbal,/ bestaat dat al?/

Ik besloot het sporten te vergeten/ en gewoon wat te bewegen/ Ik blonk uit in waggelen en zweten/ in frutselen en beven/ in sprinten door mijn leven.

Eyecatcher

Voor sportschepen Franky Demon is het een leuke eyecatcher op de zeedijk, op de plek waar de strandredders huizen. Cultuurschepen Nico Blontrock noemt het gedicht een leuke aanvulling op de installatie ‘Star of the Sea’ van Ivan Morison op het strand van Zeebrugge, in het kader van de Triënnale Brugge en Beaufort.

Inmiddels zit Lara Taveirne halverwege haar Brugs schrijverschap. Hoe evalueert ze dit project? Lara Taveirne: “Marieke De Maré en ik wilden onze tweejarig project niet beperken tot het publiceren van enkele gedichten. We willen ook anderen aanzetten tot schrijven.”

“Het tofste zijn onze vijf schrijfateliers op de meest uiteenlopende plaatsen. Zo waren we een avond te gast in Reakiro: een plek waar personen met een euthanasiewens omwille van ondraaglijk psychisch lijden ten gevolge van een psychiatrische aandoening terecht kunnen.”

In het zwembad

“Daarnaast hielden we een schrijfatelier in de gevangenis en in Zeebrugge, waar een Roemeens meisje een aandoenlijk gedicht schreef over een gebombardeerd dorp. Toen ze haar tekst voorlas, hield niemand het droog! In het najaar zijn er nog schrijfavonden in het rouwcafé en in het zwembad Jan Guilini, met de voetjes in het water. De bedoeling is om ook enkele baantjes te zwemmen. Dus toch opnieuw sport!”

The post Sportgedicht van Brugse stadsschrijver Lara Taveirne prijkt op muur van Badengebouw in Zeebrugge: badminzonnen of ijsjeshockey? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

16-jarige jongen raakt lichtgewond na ongeval met tractor in Torhout: “Het voertuig zelf bleek niet ingeschreven en verzekerd te zijn”

Bij het ongeval met de landbouwtractor die zondagmiddag tegen een elektriciteitscabine reed in Torhout is een 16-jarige jongen uit Oostkamp lichtgewond geraakt. Dat meldt de politie Kouter. De tractor zelf bleek ook niet ingeschreven en verzekerd te zijn.
The post 16-jarige jongen raakt lichtgewond na ongeval met tractor in Torhout: “Het voertuig zelf bleek niet ingeschreven en verzekerd te

Lees meer »

Britse rechter woedend nadat moeder van 12-jarige relschopper reisje naar Ibiza verkiest boven rechtszaak van haar kind: “Ik ben verbijsterd”

Een rechter in Manchester heeft haar uitspraak in de zaak tegen een amper 12-jarige Britse relschopper maandag uitgesteld, omdat de moeder van de jongen op vakantie bleek naar Ibiza. De BBC meldt dat de rechter “verbijsterd” was over de gang van zaken. “Jongens zoals jij hebben hun moeder nodig in hun leven”, zei de rechter boos tegen het kereltje.

Lees meer »

Lokale fractie van N-VA start jongerenafdeling in Beernem

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen krijgt het thema jongeren in Beernem heel wat aandacht. Alle politieke partijen lieten al weten een oplossing te willen voor het jeugdhuis The Nooddle, dat een nieuwe locatie moet krijgen. N-VA maakt van de gelegenheid gebruik om een jongerenafdeling op te starten.
The post Lokale fractie van N-VA start jongerenafdeling in Beernem appeared first on

Lees meer »

Kans op federale regering vóór de verkiezingen lijkt onbestaande: is dat een troef of toch een politiek risico?

Na een korte crisis in de onderhandelingen over een federale regering is N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw formateur. Toch wijst nu alles erop dat we geen federale deal zullen mogen bewonderen vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Verstandige zet om even te temporiseren? Of moet De Wever binnenkort rekening houden met nieuwe wolfijzers en schietgeweren?

Lees meer »

Slechts 3 kandidaten slagen voor opleiding voor bijzondere veldwachter bij Limburgs Landschap: “Overheid moet opleiding herzien”

Er zijn maar 3 kandidaten geslaagd voor de opleiding tot bijzondere veldwachter bij natuurvereniging Limburgs Landschap. Vorig jaar zocht de vereniging 12 vrijwillige veldwachters. Er bleven uiteindelijk nog 8 kandidaten over die een opleiding moesten volgen. Bij de laatste test zijn 5 van de 8 overgebleven kandidaten gezakt. "We willen dat de overheid de opleiding bekijkt, want die is nu

Lees meer »