Mercedes Van Volcem wil Dirk De fauw opvolgen als burgemeester van Brugge: “We zijn al jaren een goed samenwerkend duo”

De Brugse schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) trekt met de stadspartij VOORBRUGGE naar de gemeenteraadsverkiezingen. Haar ambitie? Ze wil Dirk De fauw opvolgen als burgemeester. “Brugge moet de meest leefbare stad van Europa worden, op vandaag is dit Wenen”, aldus de politica, die zich nu ook al profileert als ‘kandidaat-burgemeester’.

Hoewel Open VLD in juni de verliezer van de Vlaamse en federale verkiezingen was, blaakt Mercedes Van Volcem, lijsttrekker van VOORBRUGGE, van zelfvertrouwen: “We hadden meer kandidaten dan plaatsen op onze lijst.”

Woonpact

Deze stadslijst wil dat Bruggelingen verder kunnen ‘openbloeien’ in een veilige, mooie en fleurige binnenstad en bloeiende deelgemeenten. De uittredende schepen van Openbaar Domein en Financiën wijst op haar realisaties: Brugge is de laatste jaren een groene stad vol parken en pleinen met vele bloemen, maar is tevens een financieel gezonde stad.

Na de verkiezingen hoopt VOORBRUGGE een woonpact te kunnen sluiten en de Brugse bouwverordening te kunnen herschrijven naar de tijdsgeest van vandaag. “Deze instrumenten moeten het aanbod van koop- en huurwoningen verhogen, zodat het voor onze kinderen betaalbaar blijft om in Brugge te wonen”, aldus Mercedes Van Volcem, die Brugge wil ‘vochtvrij’ en de huizen ‘energiezuinig’ maken.

Stedelijke versimpelaar

Voorts ijvert deze liberale stadspartij voor de aanstelling van een ‘stedelijke versimpelaar’ tegen de regelneverij die jonge ondernemers fnuikt, een slim druktebeheersplan en enkel kleine elektrische bussen in de Brugse binnenstad, die een vlotte bereikbaarheid in vijftien minuten tijd garanderen.

VOORBRUGGE wil een lowcost parking aan het station voor toeristen en pendelaars, gratis vouchers voor inwoners van de deelgemeenten om ondergronds in Brugge centrum te parkeren. Tenslotte wil de stadspartij Benenwerk uitbreiden tot en dansfeest van drie dagen.

Ambitieus

Is Mercedes’ ambitie om Brugs burgemeester te worden wel realistisch? Per slot van rekening greep ze naast een parlementair zitje in juni. Mercedes Van Volcem (52), die zich als politica al 24 jaar inzet voor Brugge, stelt: “De kans dat Dirk De fauw opnieuw burgemeester wordt is heel groot. Toch wens ik de uitdaging aan te gaan. Ik hoop dat mensen inzien wat ik allemaal heb gerealiseerd en dat we een zeer goed samenwerkend duo waren. Als Dirk halverwege stopt, ben ik de beste opvolger! (lacht)”

“Uiteraard zou ik graag burgemeester zijn maar dat kan ook nog in 2030 en of 2036. Ik zou graag samen met Jasper Pillen, de andere schepen van de stadspartij VOORBRUGGE, de stad voort besturen en van Brugge de meest leefbare stad van Europa te maken. Het werk is zeker nog niet af.”

“Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen inzien wat het verschil is tussen huidig stadsbestuur en het vorige en dat is door ervaring, daadkracht en goeie samenwerking tussen Defauw en mezelf. We vertrouwden elkaar en dat is nodig als je wil bergen verzetten.”

Coiffeurs en cafébazen

De stadslijst telt 23 vrouwen en 24 mannen, maar telt vier vrouwen in de top zes. Naast Mercedes Van Volcem gaat het om gemeenteraadslid Sandrine De Crom, ondernemer Charlotte Deschepper-Denys en raadslid Benedikte Bruggeman. De lijst telt creatieve starters in de binnenstad, zoals Bert Vanheuverzwijn van Sanseveria en Noah Vanneuville van Noah’s Broodhuys.

Twee coiffeurs met een luisterend oor (Fabienne Van De Cayzeele en Christophe Meuelbrouck), twee cafébazen (Jan Vandebogaerde van De Chalet en Maria Cattoor van De Vlaamse Pot) en vier onderwijsmensen (Niko Verrecas , Laure Somers, Indra Maeseele en Grietje Dubois) engageren zich. Orthopedist Johan Derycke duwt de lijst.

Ex-politiecommissaris

Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van een gewezen vakbondsafgevaardigde (Martine Bilaey), een ex-sportschoenenverkoper (Philippe Heinkens), een bootjesman (Michiel Michielssens), de kantinehoudster van SK Steenbrugge (Jessica Bonamie) en een gewezen politiecommissaris (Jean-Paul Cannaert).

The post Mercedes Van Volcem wil Dirk De fauw opvolgen als burgemeester van Brugge: “We zijn al jaren een goed samenwerkend duo” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw verschillende ontploffingen in Beiroet: “Explosies gehoord tijdens begrafenis zoon van Hezbollahparlementslid”

Op verschillende plaatsen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn woensdagnamiddag opnieuw explosies gehoord. Daarbij zouden opnieuw gewonden zijn gevallen, nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land bij een aanval. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal

Lees meer »

Laure (14) stapte vier jaar geleden uit het leven, haar ouders eren haar nu met opvallend kunstwerk: “Als we ook maar één ander kind kunnen redden, is dat fantastisch”

De vrolijke gele kleur, in schril contrast met de droevige houding. Nog tot 1 oktober staat het beeld ‘Stille Strijd’ in Hasselt. De ouders van Laure, die op veertienjarige leeftijd uit het leven stapte, haalden het kunstwerk naar ons land om haar te gedenken. “Laure wou impact hebben, wij realiseren dat nu voor haar.”

Lees meer »

Club Brugge wint met 0-3 van Kortrijk en komt naast Genk aan de leiding

Club Brugge heeft zaterdag op de zevende speeldag van de Jupiler Pro League in het Guldensporenstadion KV Kortrijk met 0-3 opzijgezet. Door de zege komen de Bruggelingen voorlopig samen met Racing Genk aan de leiding. Kortrijk staat met zeven punten dertiende.
The post Club Brugge wint met 0-3 van Kortrijk en komt naast Genk aan de leiding appeared first

Lees meer »

Werd Bert (57) vermoord in parenclub en gedumpt in Nederland?

Werd de 57-jarige Bert Heijmans uit het Limburgse Maaseik vermoord in een parenclub en werd zijn lijk vervolgens gewikkeld in plastic en gedumpt in Nederland? De speurders waren maandag urenlang in de weer bij Club 7 Sins in Maaseik, maar het luidt op dit moment enkel een onderdeel te zijn van het onderzoek.

Lees meer »

Opnieuw roept een fietsfabrikant bakfietsen terug om breekbare frames

De Nederlandse fietsfabrikant Vogue roept twee typen bakfietsen terug om veiligheidsrisico’s. Het gaat om de Vogue Troy en de Vogue Journey. De fabrikant roept eigenaren op de fietsen niet meer te gebruiken en ze gratis te laten aanpassen. Vogue moet per direct stoppen met de verkoop van al zijn bakfietsen van toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer »

Stijn Meuris over het beeld van de week: Starfighter

Zelfs na twintig jaar blijft het toch nog altijd een béétje schrikken wanneer je zonder argwaan de rotonde nadert. Daar, een paar honderd meter voor je en vanuit vier windrichtingen tegelijk, doemt namelijk plots die metaalgrijze straaljager op. Hoog op een pyloon die weliswaar stevig lijkt, maar je weet maar nooit. Het vastgeprikte toestel is na al die tijd aan

Lees meer »

Aan kanker gestorven Mieke Declerck wordt gezicht van Think Pink: “Ze zou dit zeker zo gewild hebben”

In het kader van de internationale actie Race for the Cure organiseert de nationale borstkankercampagne Think Pink op vrijdagavond 4 oktober een wandel- en loophappening in het attractiepark Bellewaerde in Ieper. De Torhoutse Mieke Declerck, die in maart 2023 aan kanker gestorven is, fungeert als gezicht van de actie. “Ze zou dit zeker zo gewild hebben”, zegt haar naaste familie.<br

Lees meer »

Influencer Soraya S. vrijgesproken voor babymoord op assisenproces, maar wel schuldig aan onvrijwillige doodslag

De 31-jarige Soraya S. is door de jury van het Brusselse hof van assisen vrijgesproken voor kindermoord. De vrouw werd ervan verdacht haar baby van twee maanden oud te hebben verstikt in een hotel in Sint-Gillis. Volgens de volksjury is de vrouw wel verantwoordelijk voor de dood van het kind en daarom werd ze schuldig verklaard aan onvrijwillige doodslag.

Lees meer »