Kif Kif en Oikos organiseren schrijfwedstrijd met geldprijs over klimaatracisme

Vind je ook dat er te weinig aandacht is voor de link tussen de klimaatcrisis en structureel racisme? Oikos en Kif Kif organiseren een schrijfwedstrijd rond het thema klimaatracisme. Heb je een idee voor een vlammend opiniestuk, of verwoord je jouw gedachten liever in een gedicht of kortverhaal? Stuur dan vóór 18 augustus je tekst in naar [email protected].

Op 28 september worden de winnaars bekendgemaakt op het Ecopolis-festival in Kortrijk. Zij ontvangen een geldprijs van 250 euro. Ook worden de drie winnende teksten gepubliceerd in het tijdschrift van Oikos en op het platform van Kif Kif.

“Met extreemrechts op recordhoogte in de peilingen is het extra belangrijk dat de klimaatbeweging en de antiracismebeweging de krachten bundelen om te strijden voor een toekomst waar iedereen op een goede manier kan leven”, aldus Stef Arends, eindredacteur bij Kif Kif.

“De klimaatcrisis en racisme worden veroorzaakt door hetzelfde economische systeem. Dat systeem heeft zijn oorsprong in de koloniale periode en is erop gericht om mensen en de aarde uit te buiten om zoveel mogelijk geld te verdienen voor een kleine groep rijke mensen. En hoewel de klimaatcrisis iedereen raakt, treft die mensen van kleur wereldwijd het hardst. Dat noemen we klimaatracisme.”

Opinie, poëzie en kortverhaal

De schrijfwedstrijd kent drie categorieën. In de categorie opinie kun je je mening op een heldere en feitelijke manier uiteenzetten. Daarnaast zijn er ook twee categorieën met ruimte voor fictie: dichters kunnen hun tekst indienen in de categorie poëzie, en verhalende, al dan niet fictieve teksten kunnen worden ingediend bij het onderdeel kortverhaal.

Deelnemen aan meer dan één van deze drie categorieën is ook mogelijk. De deadline voor het indienen van de teksten is 18 augustus. Deelnemers die de shortlists halen, krijgen dat op 1 september te horen en ontvangen vrijkaartjes voor het Ecopolis-festival in Kortrijk. Daar zal ook de prijsuitreiking plaatsvinden.

Het volledige wedstrijdreglement vind je hier.

The post Kif Kif en Oikos organiseren schrijfwedstrijd met geldprijs over klimaatracisme is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Evenepoel en Alaphilippe in dienst, toptalent maakt het fraai af: kijk hier naar de hoogtepunten van rit 1 van de Tour of Britain

Zin om de hoogtepunten van de openingsetappe in de Ronde van Groot-Brittannië te herbekijken? Dat kan op deze pagina! Kijk hieronder als HLN-abonnee naar de sleutelmomenten van rit 1, waarin tweevoudig olympisch kampioen Remco Evenepoel zijn terugkeer in competitie vierde na de Spelen. En onze landgenoot liet zich ook meteen gelden, onder meer in dienst van ploegmakker Paul Magnier. De

Lees meer »

Familie van Jean-Baptiste reageert nadat afspraakje eindigt in dodelijke home-invasion: “Zo’n doodbraaf gezin, ik kan het amper geloven”

“Hier zijn geen woorden voor”, zegt de aangeslagen familie van de 22-jarige Brusselse student Jean-Baptiste. Terwijl zijn ouders sliepen in zijn appartement in Elsene, had de twintiger diep in de nacht afgesproken met iemand via de datingapp Grindr. Maar die beloftevolle date mondde uit in een dodelijke schietpartij waarbij zijn vader om het leven kwam. De feiten doen bij het

Lees meer »

Nog maar klein aantal Oasis-tickets beschikbaar: miljoenen fans gefrustreerd over technische problemen op ticketsite

Het is een ware stormloop op tickets voor de reünieshows van de Britse rockband Oasis. Fans klagen massaal op sociale media over de technische problemen die de ticketsite van Ticketmaster plagen. Miljoenen probeerden in de wachtrij te geraken, zonder succes. Toch vliegen tickets de deur uit: volgens de site zijn er nog maar een beperkt aantal beschikbaar.

Lees meer »

Schade aan bovenleiding in Beernem: één spoor tussen Brugge en Aalter in gebruik

De herstellingswerkzaamheden aan de bovenleiding tussen Oostkamp en Maria-Aalter verlopen moeizamer dan verwacht. Tientallen medewerkers van Infrabel werken in ploegen de klok rond, meldt de spoorwegnetbeheerder. Maandagmiddag is een van de drie sporen al in gebruik.
The post Schade aan bovenleiding in Beernem: één spoor tussen Brugge en Aalter in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij is geen type waar ik op zou vallen”: emotionele Karlien niet meteen overdonderd door echtgenoot in ‘Blind getrouwd’

De eerste twee ‘Blind getrouwd’-koppels zijn een feit. Bij Simen en Larissa zorgde het huwelijk voor fonkelende oogjes, Thomas zorgde niet meteen voor een overdonderende eerste indruk bij de nog net niet hyperventilerende Karlien. Over een hoge gunfactor, gebrek aan pit en een streepje bloot. “Is’t een boereke? Die zitten er meestal wel goed in.”

Lees meer »

Club Brugge start Champions League met thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund

Landskampioen Club Brugge opent op woensdag 18 september (21u) de debatten in de nieuwe league phase van de Champions League met een thuiswedstrijd tegen het Borussia Dortmund van Rode Duivel Julien Duranville, zo maakte blauw-zwart zaterdagmiddag bekend.
The post Club Brugge start Champions League met thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tien minuten-regel helpt Ian Thomas bij z’n spectaculaire gewichtsverlies: “Bij 105 kilo besefte ik dat er iets moest veranderen”

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »