Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming”

“Festivals verbinden, ze zorgen voor gemeenschapsvorming”, zegt Bruggeling Karel Standaert. Voor Brugge Plus zette hij in juni Feest in ‘t Park mee op touw. Op 2, 3 en 4 augustus wacht een nieuwe uitdaging. Hij is een van de zes organisatoren van Campo Solar in Damme.

Karel Standaert (37) volgt dezer dagen met gemengde gevoelens het nieuws rond Audi Brussels, dat wellicht zijn deuren zal moeten sluiten: “Tijdens mijn studies communicatiemanagement heb ik stage gelopen in die autofabriek. Toen investeerde Audi 330 miljoen euro in zijn Belgische vestiging, om onder andere de Audi A1 te produceren. Dertien jaar later worden bij ons duizenden arbeiders ontslagen omdat Audi voor de productie fabrieken in Mexico en Spanje verkiest.”

(Lees verder onder kaderstukje)

Karel Standaert

Prive

Geboren op 18 april 1987 in Brugge. Groeide op in Sint-Kruis. Mama Lieve Proot was onderwijzeres in De Zonnetuin en Mozaïek, papa Filip Standaert secretaris-generaal Lotus Bakeries en jurist bij Veneco. Twee zussen: Josefien en Elise.

Carrière

Humaniora in SASK, communicatiewetenschappen aan UGent, communicatiemanagement in Artevelde Hogeschool, Sport, Economie en Communicatie aan VUB. Werkt bij Brugge Plus.

Hobby’s

Campo Solar, voetbal bij FC San Siro/CS Barbar, skimonitor bij Kazou, Ride to Unite.

Je bent na je studies communicatiewetenschappen eerst in de bedrijfswereld beland?

“Ik heb eerst nog een postgraduaat economie, sport en communicatie aan de VUB gedaan. Mijn stage volbracht ik bij Sportizon: in de zomer moest ik naar zee om mee een tornooi beachvolley op touw te zetten, tegen de avond moest ik in Luxemburg promotiemateriaal opzetten voor een wielerwedstrijd. Daar heb ik geleerd dat evenementen onderhevig zijn aan onverwachte factoren. Na marketingjobs bij diverse firma’s ging ik in 2019 dienst bij de vzw Brugge Plus, waar ik nu verantwoordelijk ben voor de organisatie van drie evenementen: Feest in ‘t Park, Wintergloed en het jongerenfestival Krikrak.”

Leidde dat ook tot de organisatie van Campo Solar?

“Neen, ’t is omgekeerd. Mijn ervaring met dit Damse festival zorgde ervoor dat ik voldoende knowhow had om bij Brugge Plus te kunnen werken. In 2015 hielden drie vrienden van mij Tom Martens, Lode Maryssael en Karel Heyman onder de noemer ‘Dirty Beaver’ een verjaardagsfeestje op een boerderij in de Beverhoutstraat in Oostkamp. Er kwam daar 250 man op af. Ruben Callens, Filip Snauwaert en ikzelf hielpen hen daarbij.”

“Toen rijpte het idee om met ons zessen op een veld langs de Pijpeweg in Damme een groter, tweedaags feestje te organiseren. Zo is Campo Solar in 2017 ontstaan. Twee jaar lang een gratis festival, nadien betalend. Voor de eerste editie rekenden we op 500 man, er daagden 5.000 mensen op. De eerste avond zaten we al door onze drankvoorraad!”

“Werken met vluchtelingen leert je dingen relativeren”

“In zes jaar tijd hebben we al een en ander meegemaakt, zoals de coronapandemie. Toen hebben we een amfitheater gebouwd, zodat de festivalgangers in bubbels, op veilige afstand, konden zitten en genieten van de concerten. In vergelijking met vijf jaar geleden zijn de kosten met 40 procent gestegen. Ik bedoel daarmee niet alleen de gage van de artiesten. Trouwens, naar Campo Solar kom je voor de sfeer en de beleving tussen de maïs en de zonnebloemen in een uniek polderlandschap. In de aankleding van de site steken we meer geld dan in de groepen.”

Zijn de organisatoren van Campo Solar nog altijd dezelfden?

“Ja, ondanks de schaalvergroting, met zes podia nu. Vorig jaar telden we 20.000 festivalgangers. Voor Tom is het een voltijdse job geworden, voor Ruben en Lode parttime. Met Dimitri Moens hebben we een productiemedewerker aangeworven. Daarnaast kunnen we rekenen op meer dan 600 vrijwilligers. Tal van jeugdbewegingen helpen mee. Zelf ben ik verantwoordelijk voor onder andere de communicatie.”

Hebben jullie lessen getrokken uit de vorige editie?

“Toen was er een zondvloed – 35 liter water op een uur tijd en werd de parking een modderpoel. Die bevond zich op een veld waar tarwe geteeld werd. Met zachtere ondergrond dan gras. Die fout zullen we geen tweede keer maken. Gelukkig hebben we in overleg met De Lijn nog diezelfde dag een alternatieve parking met shuttledienst kunnen gebruiken. Daarnaast zullen we het verplicht systeem met herbruikbare bekers verfijnen. Met waarborg, anders gooien te veel mensen hun beker weg. Dat kost ons 70 eurocent per verloren beker.”

“Festivalgangers zullen op Campo Solar aan de bonnenbars een polsbandje kunnen opladen om cashless te betalen. Voor Feest in ’t Park lukte dat niet, er was te weinig internetbereik. Er liggen nochtans buizen klaar onder het Minnewaterpark. In de Pijpeweg laten we een duur netwerk leggen.”

Wat drijft je om voort te doen?

“Festivals als Feest in ’t Park en Campo Solar zijn een nieuwe uiting van gemeenschapsvorming. Ze doen wat de kerk vroeger probeerde: mensen verbinden. Daar haal ik grote voldoening uit. We werken samen met Refu Interim, dat vluchtelingen vrijwilligerswerk laat doen als middel tot integratie. Een Palestijn hielp mee met de opbouw en de afbraak van Feest in ’t Park. De dag van het feest was hij niet aanwezig. Zijn broer was bij een bombardement in Gaza om het leven gekomen. Dat leert je relativeren: wij hebben de luxe om ons druk te maken over herbruikbare bekers.”

The post Karel Standaert (37) organiseert mee Campo Solar: “Festivals zorgen voor gemeenschapsvorming” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEVE PEILING. Geen godsdienst meer, leerplicht naar 3 jaar en geen gratis maaltijden: zo denken ouders over het onderwijs

Ouders zijn verrassend positief over de school, klas, leerkrachten en het onderwijsniveau van hun kind. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van HLN en VTM NIEUWS bij 1.000 Vlaamse papa’s en mama’s met kinderen in het lager of secundair onderwijs. Ze spreken zich ook uit over thema’s die vandaag politiek in de weegschaal liggen. Gratis schoolmaaltijden? Amper drie op de

Lees meer »

LIVE YOUNG BOYS-GALATASARAY (VTM 2). Mertens vervangen door Ziyech tijdens de rust, kan Galatasaray 2-0 achterstand ophalen tegen Young Boys?

Het Zwitserse Young Boys en het Turkse Galatasaray treffen elkaar in de play-offs van de Champions League. Dries Mertens en z’n ploegmaats trokken naar Zwitserland voor de heenmatch. In de eerste helft moesten ze het onderspit delven tegen een goede Young Boys, die 2-0 voorstaan. De match is ook live te bekijken op VTM 2 en VTM GO.

Lees meer »

Scheldetunnel is bijna klaar: werf in Zeebrugge draait op volle toeren

Naast het Boudewijnkanaal on Zeebrugge vordert de constructie van de gigantische elementen voor de nieuwe Scheldetunnel van de Oosterweelverbinding. In het voorjaar van 2025 wordt de wand van deze droge bouwput doorgestoken en verslepen ze de tunnelelementen naar Antwerpen. De plaats in Zeebrugge wordt een nieuw dok voor roro-behandelaar Wallenius Wilhelmsen.
The post Scheldetunnel is bijna klaar: werf in

Lees meer »

Niels Destadsbader en Siska Schoeters verklappen hun grootste kanshebbers voor ‘Zomerhit’: “Als dat gebeurt, wint die sowieso”

Bij VRT1 barst vanavond de strijd om de ‘Zomerhit’ van 2024 écht los. Niels Destadsbader en Siska Schoeters tekenen ook dit jaar present om liveshows aan elkaar te praten. “Het is gek om te beseffen dat er dit jaar maar twee voorrondes zijn en dan al meteen finale”, vertelt Siska. “Maar VRT heeft beloofd, als alles goed gaat, volgend jaar

Lees meer »

De Spaanse macho is niet meer: één jaar na de kus van Luis Rubiales op de mond van Jenni Hermoso

Lang is geopperd dat het voetbal als eigenzinnige microkosmos buiten de samenleving stond. De ‘affaire-Rubiales’ heeft het tegendeel bewezen. Toen de ex-Spaanse bondsvoorzitter een spelersvrouw zonder toestemming een kus op de mond gaf, toonde een verontwaardigd Spanje dat de klassieke macho-cultuur in het land definitief verleden tijd is. Luis Rubiales (46): Back to the Future.

Lees meer »

Wijnegem shoppingcenter krijgt grondige makeover van 20 miljoen euro: zo zal nieuw winkelcomplex eruitzien

Binnen ruim een jaar zal Wijnegem shoppingcenter er helemaal anders uitzien. Binnenin dan toch. De plannen voor een verdere uitbreiding lijken van de baan, maar het interieur van het grootste overdekte winkelcentrum van ons land ondergaat haar strafste make-over in 31 jaar. Franse ontwerpers kozen een design in wit, zwart en hout dat Wijnegem de looks van een vijfsterrenhotel zal

Lees meer »

Nog geen vergunning aangevraagd maar nu al bedenkingen bij nieuwbouw op gronden van Brugs woonzorgcentrum Jeruzalem

In Brugge zijn er nu al bedenkingen bij de plannen voor een nieuwbouw in de Stijn Streuvelsstraat, waar vroeger het woonzorgcentrum Jeruzalem was, nog voor de vergunning is aangevraagd. Zorggroep Curando, die eigenaar is van de site, wil er opnieuw ouderen opvangen, maar in een nieuw, aangepast gebouw met 3 verdiepingen. Alleen vinden sommige Bruggelingen het project te groots en

Lees meer »

Geen kwaad opzet bij overlijden van drenkeling in Blankenberge: 37-jarige Bulgaar is door verdrinking om het leven gekomen

De 37-jarige Bulgaar die dinsdag werd aangetroffen op het strand van Blankenberge, is door verdrinking om het leven gekomen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Met het overlijden is geen kwaad opzet gemoeid, maar zijn kameraden moeten wel voor de onderzoeksrechter verschijnen voor schuldig verzuim.
The post Geen kwaad opzet bij overlijden van drenkeling in Blankenberge: 37-jarige

Lees meer »