“Kan mezelf niet langer in de spiegel kijken”: Francesco Vanderjeugd stopt als burgemeester van Staden

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) liet zondagnamiddag via Facebook Live weten dat hij in oktober niet langer de Open Vld-lijst trekt en geen kandidaat-burgemeester meer is. Vanderjeugd kwam vorige week in het oog van de storm te staan toen bleek dat hij een intiem filmpje had laten zien aan een aantal jongeren. De oppositiepartijen reageren overwegend begripvol op de beslissing van de burgervader.

Emotionele verklaring

Het was een bijzonder emotionele burgemeester die zijn beslissing zondag via Facebook Live toelichtte. “Als mens moet ik continu in de spiegel kunnen kijken”, stelt Francesco Vanderjeugd. “De fout die ik laatst maakte, is er één waar ik diep bedroefd over ben en waar ik zeker niet licht over wil gaan. Ik stelde me afgelopen week de vraag waarom dergelijk gedrag voorkomt bij mij. De continue druk die ik ervaar, doet mij vluchten. Je hebt mensen die vluchten in drank. Je hebt mensen die vluchten in drugs. Ik denk dat mijn vlucht er één was van erkenning, graag gezien zijn. Dat is zeer verslavend. Het zorgde er voor dat de onzekerheid die ik diep van binnen voel wat getemperd werd. Erkenning van mensen, erkenning van prestatie, erkenning van vrouwen, en ga zo maar door. Het feit dat mijn laatste fout onder de media-aandacht kwam, is voor mij misschien wel een zegen als mens want zo niet had dergelijk wansmakelijk gedrag zich naar alle waarschijnlijkheid herhaald.”

“Ik wil weer een beetje meer Francesco zijn, maar dan wel een betere versie van mezelf” – Francesco Vanderjeugd

De burgemeester haalde ook de zaak van de vermeende belangenvermenging aan rond de aan- en verkoop van een aantal huizen. “Ik wil er mijn excuses voor aanbieden dat door mijn handelen onze gemeente zo negatief in het nieuws kwam”, stelt Vanderjeugd. “Ik verschijn in januari voor de rechtbank en ga volop voor een vrijspraak. In deze zaak kan ik nog steeds recht in de spiegel kijken. Indien ik bewust foutief zou hebben gehandeld, zou ik mijn mandaat als burgemeester nooit verder uitgeoefend hebben. In het kader van de recente gebeurtenissen moet ik voor mezelf een beslissing nemen omwille van het gedrag dat ik stel. Mijn privéleven is privé, maar dat moet ik dan ook zo houden. Ik ben bewust van de fout die ik heb gemaakt. Ik heb mijn excuses aangeboden aan de betrokken dame en zij heeft die aanvaard, maar dat neemt niet weg dat ik mezelf niet langer in de spiegel kan kijken. Ik voel me ook als opgejaagd wild en hunker naar rust. Ik wil weer een beetje meer Francesco zijn, maar dan wel een betere versie van mezelf. Daarom heb ik beslist dat ik eind deze legislatuur zal stoppen als burgemeester en mij in oktober niet langer herverkiesbaar stel. Ik wil benadrukken dat deze beslissing er één is van mij alleen. Ik hoef mijn pijlen op niemand te richten, noch op de pers, noch op zij die met de pers hebben gesproken. De enige waar ik mijn pijlen op moet richten is mezelf.”

(Lees verder onder de video)

Reactie oppositie

De oppositiepartijen reageren overwegend begripvol op de beslissing van de burgemeester. “Privé is privé, maar de politiek en wat privé is begonnen door deze zaak door elkaar te raken”, meent CD&V-fractieleider Ludwig Willaert. “In de zaak rond de vermeende belangenvermenging hebben we nooit zijn ontslag gevraagd. Ook in deze zaak is dat het geval. De persoon in kwestie moet in de spiegel kijken en zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. Het ging hier dan ook om een heel zwaarwichtige beslissing.”

“Hij zag er gebroken uit. Ik hoop dat hij de gepaste hulp vindt” – Bart Coopman

“Met hetgeen er gebeurd is, had Francesco geen andere keuze”, meent raadslid Bart Coopman (WESTAON). “Toch blijft zijn ontslag wat dubbel. Het tonen van dergelijke beelden zonder toelating kan niet geaccepteerd worden. Daar tegenover staat dat de burgemeester heel emotioneel was. Hij zag er gebroken uit. Ik hoop dat hij de gepaste hulp vindt.”

Raadslid Jan Depla (N-VA) reageert iets minder genuanceerd. “Al bij de zaak rond de belangenvermenging hadden wij de burgemeester gevraagd een stap opzij te zetten”, klinkt het. “Hij is in deze nog niet veroordeeld, maar dit keer heeft hij wel toegegeven dat hij iets verkeerd gedaan heeft. We hebben met N-VA nog niet samen gezeten om een standpunt in te nemen, maar ik vond persoonlijk dat hij moest stoppen als burgemeester.”

The post “Kan mezelf niet langer in de spiegel kijken”: Francesco Vanderjeugd stopt als burgemeester van Staden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verkeershinder in Gullegem door sloop van huis dat… in midden van voetpad staat: “Kregen herhaaldelijk opmerkingen over te smalle doorgang”

Vanaf 20 augustus zal het verkeer in de Koningin Fabiolastraat in Gullegem, ter hoogte van De Voetweg, moeilijker verlopen. Het verkeer zal er alternerend verlopen door de sloop van een huis, dat al jaren een doorn in het oog is van personen met een rollator of rolstoel. De werken duren tot 1 september.
The post Verkeershinder in Gullegem door

Lees meer »

Werken op kruispunt Kanegemstraat-Galgenveldstraat in Tielt vanaf maandag

Vanaf maandag 19 augustus gaat het kruispunt van de Kanegemstraat en de Galgenveldstraat dicht voor werken. Onder het wegdek komt er een waterdoorlatende fundering. In een latere fase worden er ook nieuwe vrijliggende fietspaden aangelegd.
The post Werken op kruispunt Kanegemstraat-Galgenveldstraat in Tielt vanaf maandag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij verstopte bewijsmateriaal, maar assistent Matthew Perry bekent schuld: “De dag voor zijn dood spoot ik 3 keer ketamine in”

Voor zover het publiek wist was ‘Friends’-ster Matthew Perry op het moment van zijn dood al 19 maanden nuchter en clean. Maar nu blijkt dat de laatste maanden van de acteur gedomineerd werden door een verwoestende zoektocht naar drugs. Hij werd daarbij ‘geholpen’ door zijn inwonende assistent, Kenneth Iwamasa. Die trok niet aan de alarmbel, maar zette doodleuk zelf injecties

Lees meer »

Terminaal zieke Eriksson in levensfilm openhartig over zijn affaires: “Ik heb nooit criminele feiten gepleegd”

“Als een positieve kerel, die altijd probeerde alles te doen wat hij kon.” Zo hoopt Sven-Goran Eriksson (76) herinnerd te worden, als hij er straks niet meer is. De Zweedse trainer, vooral bekend als bondscoach van Engeland, zei na een kankerdiagnose in januari dat hij nog maar een jaar te leven heeft. In een emotionele documentaire, die vanaf 23 augustus

Lees meer »

Luc De Vos krijgt intieme hommage op Pukkelpop, mét felle aanklacht tegen de oorlog in Gaza: “Er is een genocide bezig”

Hij stierf net geen tien jaar geleden. Zijn liedjes doen dat nooit. Een select clubje gelukkigen mocht met de Belgische acts Kids With Buns, Ise en BLUAI de Pukkelpop-Buzz op voor een kwartiertje Gorki-songs als eerbetoon aan Luc De Vos, en als voorsmaakje voor het grote VOS-concert op vijf december in de Lotto Arena. Voor Kids With Buns ook het

Lees meer »

“De ontgoocheling droop van z’n gezicht”: het wrede moment waarop Van Aert ontdekt dat hij tweede is

Topsport kan soms gruwelijk hard zijn. Na de prangende sprint in de Vuelta was het in spanning afwachten voor Wout van Aert. Eerste? Of toch tweede? Wanneer het verdict viel, volgde een diepe zucht. En een stevige vloek. Ondertussen hoorde hij zijn boosdoener enkele meters verder luid juichen. “De ontgoocheling droop van Wouts gezicht”, vertelt onze man ter plekke.

Lees meer »

Aléssandro (3) belandt met hersenschudding in ziekenhuis na dag speelpleinwerking: “Ze zeiden dat ze niet ‘enkel naar hem konden kijken’”

Een hersenschudding en een verlaagde hartslag: Aléssandro (3) zijn bezoekje aan het speelplein eindigde vrijdagavond in het ziekenhuis. Mama Noor Gabriël zit nu met veel vragen. Want wat er met haar zoontje is gebeurd, heeft niemand gezien. De gemeente benadrukt dat ze het incident serieus neemt. “Zowel ik als de jeugddienst hebben meteen contact opgenomen met de mama”, zegt Rutger

Lees meer »