Engels voetbalverdriet in de Westhoek: “We moesten het EK eindelijk eens winnen”

In ons land klonk God Save the King nergens luider dan in de Westhoek voor de finale van het EK voetbal. Na een “nachtmerrie” van een reis raakten zeventig Engelse scholieren net op tijd in hun Ieperse hotel voor de historische match. Het einde van de emotionele rollercoaster kwam hard binnen.

Door het oorlogstoerisme herbergt de Westhoek al jaren de meeste Britten in ons land. Van het Poperingse Talbot House tot het Ieperse Ariane Hotel keken Engelse oorlogstoeristen samen naar de finale van het EK voetbal. In groepsverblijf The Salient I, vlakbij de Ieperse Grote Markt, verzamelde een zeventigtal scholieren voor een scherm in de eetzaal om hun nationale ploeg naar de overwinning te schreeuwen.

History

History boys. De cover van de Britse krant The Sunday Times op een van de tafels deed het beste verhopen. “Het zou de eerste keer zijn dat we het EK winnen”, zei Leighton McKibbin, leerkracht geschiedenis van de school bij de Engelse stad Liverpool. Op het vorige EK kwam Engeland het dichtst op eigen bodem, maar dat draaide uit op een thriller met tragische afloop. “We verloren de finale tegen Italië in het Londense Wembley Stadium na penalty’s. Nu hebben we weer een goed team. Anything can happen. Het zou geschiedenis zijn.”

Nachtmerrie

Bovenop de stress voor de match kregen de scholieren extra spanning te verduren om op tijd in het verblijf te geraken. “We beleefden een nachtmerrie voordat we zondagavond eindelijk in Ieper aankwamen”, aldus McKibbin. “Onze vlucht liep vertraging op en vijf mensen verloren hun bagage tijdens de vliegreis. Uiteindelijk kwamen we nog voor het eerste fluitsignaal ons logies binnen. De leerlingen wilden de match niet missen. We zijn de logiesuitbaters dankbaar dat iedereen hier samen voor de nationale ploeg mag supporteren. Of we het commentaar van Filip Joos begrijpen? Nee, maar dat hoeft niet.”

Rollercoaster

De eetzaal staat vol bagage tijdens de eerste helft. In de pauze haasten de scholieren zich met hun koffers richting de kamers en zaten tijdig terug op hun stoel voor de tweede helft. For fuck’s sake! Now it’s all over! Verslagenheid overheerste na de eerste goal van Spanje in de eerste minuten van de tweede helft, tot de gelijkmaker van Cole Palmer hen helemaal gek maakte. England! England! De tafels daverden en de jongeren vielen mekaar in de armen. Een emotionele rollercoaster.

“Ons team lijkt nerveus en speelt vaak de bal terug in plaats van aan te vallen”, vertelt Freddie Williams (15) tussen het supporteren door. “Ik ben een grote voetbalfan. Spanje is het betere team, maar we houden het tight. Misschien houden we het zo tot penalty’s. Ik ben nerveus. Gelukkig kunnen we met alle mates samen supporteren in het hotel. We hoefden geen drukke bar te zoeken.”

Noodlot

En dan sloeg het noodlot toe: net voor het einde van de reguliere speeltijd maakt Spanje de winning goal op randje buitenspel en een grote kans van de Engelsen wordt nog van de lijn geweerd in de laatste minuten. Ongeloof en geschreeuw onder de scholieren, die na het laatste fluitsignaal meteen afdruipen richting hotelkamer. “De scheidsrechter deed ons de wedstrijd verliezen”, analyseert Gabriel Wallace (15). “A very thrilling game in a very good atmosphere. We moesten het EK eindelijk eens winnen en zijn erg ontgoocheld, maar it is what it is. We proberen opnieuw op het wereldkampioenschap.” (TP)

The post Engels voetbalverdriet in de Westhoek: “We moesten het EK eindelijk eens winnen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Oekraïne verplicht gezinnen met kinderen in Povrovsk om te evacueren – Zelensky: “Oekraïense inval in Rusland moet bufferzone creëren”

Rusland ontkent een mediabericht over geplande, geheime onderhandelingen voor een gedeeltelijk staakt-het-vuren. De Amerikaanse krant ‘Washington Post’ had bericht dat het Oekraïense offensief in het Russische Koersk plannen voor zulke gesprekken doorkruist heeft. Intussen heeft Oekraïne gezinnen met kinderen in de stad Pokrovsk, vlakbij het front, bevolen om te evacueren.Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in deze liveblog.

Lees meer »

Nicaragua ontbindt 1.500 ngo’s

De regering in Nicaragua heeft beslist dat 1.500 ngo’s hun werkzaamheden moeten stoppen. Het gaat voornamelijk over religieuze organisaties. President Daniel Ortega krijgt al langer de kritiek dat hij kritische stemmen de mond snoert.

Lees meer »

Nele Abbas en Inge Damme komen op bij Voor Oudenburg

‘Voor Oudenburg’ stelt twee nieuwe kandidaten voor uit de deelgemeenten: Nele Abbas (Westkerke) en Inge Damme (Roksem). Allebei mama en verbonden met het onderwijs.
The post Nele Abbas en Inge Damme komen op bij Voor Oudenburg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Summer Farm Fest bij boer Olivier in Keiem

Bij boer Olivier in de Zijdelingstraat 16 in Keiem wordt tijdens het weekend van 24 en 25 augustus Summer Farm Fest georganiseerd, met onder andere een oogstfeest, boerenmarkt, workshops en veel lekker eten en drinken.
The post Summer Farm Fest bij boer Olivier in Keiem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ontwikkelaar dient nieuwe aanvraag in voor bouw van 45 vakantiewoningen in Koksijde

Er is een nieuwe ontwikkeling in het dossier rond de herbestemming van de site CamperDuin in Koksijde. Nadat de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het omvormen van de camping tot een vakantiepark was geweigerd, is er nu een nieuwe aanvraag ingediend.
The post Ontwikkelaar dient nieuwe aanvraag in voor bouw van 45 vakantiewoningen in Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstwerk van Banksy bij London Zoo verwijderd

Het jongste kunstwerk van Banksy in de London Zoo — een streetarttekening op een rolluik aan de ingang van de dierentuin — werd om veiligheidsredenen verwijderd, zo maakte de Zoo zondag bekend. Die wil in deze drukke zomerperiode de ingang volledig kunnen gebruiken, luidt het.

Lees meer »