Meer dan 200 mensen klinken op zeearenden Gloria en Guido

Zondag 14 juli werd in het domein De Blankaart een feestelijke babyborrel gehouden voor de jonge zeearenden Gloria en Guido. Op hetzelfde moment werden ook hun peter en meter aangesteld.

In natuurgebied De Blankaart bij Woumen is het koppel Europese zeearenden begin maart beginnen broeden. “Dat is een primeur voor ons land”, zegt Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart.

“In april 2022 kwamen moeder en vader zeearend hier aan. We doopten hen Betty en Paul naar Betty en Paul Kempinck, de eigenaars en bewoners van het kasteel hier in de buurt. “Op 29 april van dit jaar hebben we de kuikens voor het eerst gezien. Een heel beschermcomité zorgde dag en nacht voor de rust en bescherming van het nest.”

Ook Bart Van Gansbeke van Natuurpunt kwam klinken op de vogels. Hij kwam vertellen hoe bijzonder dit domein wel is en maakte duidelijk dat Natuurpunt hier een natuurreservaat van 1.000 hectare wil maken.

Ook Wim Bovens, projectcoördinator van De Kerkuil kwam een woordje uitleg geven. “De zeearend wordt ook wel de vliegende deur genoemd omdat hij zo groot is als een deur met vierkantige vleugels. De zeearend wordt gemiddeld 20 jaar, de oudst gekende is 32 jaar.”

Nog tot oktober in de buurt

“Paul, Betty, Gloria en Guido zijn niet geringd. Dat kon niet uit veiligheidsoverwegingen, omdat men bang was dat het nest naar beneden zou komen.”

“De ouders zijn nu vier jaar. De jongen blijven tot oktober rond het nest om dan hun eigen weg te gaan. De zeearend is een alleseter, dus geen vegetariër en het zijn de grootste roofvogels in onze contreien. Zeearenden blijven elkaar trouw en blijven wonen in hun gebied van ongeveer een 5 km2.”

Peter en meter

Maaike Cafmeyer en Wim Willaert werden gekozen als meter en peter voor de zeearenden. Tijdens een ceremonie werden ze door Guido Vandenbroucke op de rooster gelegd. Ze moesten een aantal vragen beantwoorden en een aantal beloftes doen, wat beiden met veel overtuiging deden.

Wim Willaert betoonde zich een natuurliefhebber eerste klas. Maaike Cafmeyer vertelde dat ze vogels heeft leren kennen door haar man. “Vroeger was een vogel voor mij een dier op de tak van een boom”, lachte Maaike. “Maar intussen ben ik, dankzij mijn man die een fervent vogelaar is, zeker dat ik mijn taak als meter zal volbrengen.”

Er waren 205 mensen bijeengekomen om de babbyborrel bij te wonen in de zonovergoten tuin van het kasteel. Lunacoustic zorgde voor het muzikaal intermezzo en na de aanstelling van de peter en meter kon het hele gezelschap nog genieten van een drankje en een praatje maken in de schaduw van het kasteel.

(ACK)

The post Meer dan 200 mensen klinken op zeearenden Gloria en Guido is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 100 voertuigen nemen deel aan oldtimerrun in Komen

Nog geen plannen zondag? Liefhebber van historische auto’s? Een voorkeur voor het geluid van ronkende motoren? Dan is zondag de overdekte markt van Komen-Waasten je tijdelijke mekka. Voor de negentiende keer al organiseert de Rotary Club er hun jaarlijkse oldtimerrun.
The post Meer dan 100 voertuigen nemen deel aan oldtimerrun in Komen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE VUELTA. Cascais maakt zich klaar voor de start – Schiet Van Aert na meer dan twee jaar nog eens raak in een grote ronde?

De tweede etappe in de Vuelta brengt de renners van Cascais naar Ourém. Op papier een rit voor de sprinters, maar een knikje in de absolute slotfase zou wel eens roet in het eten van de snelle mannen kunnen gooien. Mits een overwinning kan Wout van Aert dankzij het spel der bonificaties de rode leiderstrui overnemen van Brandon McNulty. Slaagt

Lees meer »

Lokaal bestuur reageert op nieuw treinschema NMBS: “Mag geen achteruitgang betekenen voor reizigers van en naar Blankenberge”

Uit info in de pers en van reizigersorganisaties vernam het lokaal bestuur van Blankenberge dat er wijzigingen aan de spoorverbinding op til staan. “Als stad met een belangrijke terminus zijn we natuurlijk ook gesprekspartner voor Infrabel en NMBS. Daar blijft het echter stil en daarom zijn we ongerust. Het bestuur wil geen veranderingen die een negatieve impact hebben op het

Lees meer »

Rik Van Linden eregast op de Omloop van de Grensstreek in Wervik

De interclub Omloop van de Grensstreek was traditioneel de sportieve afsluiter van de Omloop van de Grensstreek, met start en aankomst in Wervik. Eregast was ex-prof Rik Van Linden (75) uit Wilrijk. In 1969 veroverde de veelwinnaar de bloemen in Gent-Wervik, de voorloper van Omloop van de Grensstreek.
The post Rik Van Linden eregast op de Omloop van de

Lees meer »

‘Met Vier in Bed’ houdt halt bij La Suite, de B&B van sterrenrestaurant Sans Cravate: “We zijn wel wat druk gewoon”

Het VTM-programma Met Vier in Bed, waarbij vier duo’s elkaars B&B quoteren, houdt volgende week onder meer halt bij La Suite in de Langestraat. La Suite is de B&B van de uitbaters van sterrenrestaurant Sans Cravate, net aan de overkant van de straat. “De opnames waren druk, al zijn we als uitbaters van zowel een restaurant als een B&B wel

Lees meer »

“Hebben al flink staaltje Kompany-voetbal gezien”: Bayern en debuterende coach al na kwartiertje klaar met tweedeklasser

Uw favoriete nieuwsapp belooft plechtig geen bloemlezing over Vincent Kompany te posten uit de Duitse pers. In de geboortestad van Albert Einstein deed recordkampioen FC Bayern wat er van hen werd verwacht: niet struikelen bij de plaatselijke tweedeklasser, SSV Ulm (0-4). Meteen een ruime zege voor zijn debuterende coach, met dank aan veteraan Thomas Müller.

Lees meer »