Marino en Bert redden hert van verdrinking: “Hier sterven steeds meer dieren”

Bij het spaarbekken van Merkem werd zaterdag een hert gered uit het water. “Het gebeurt steeds meer: ze raken gevangen en verdrinken als ze niet opgemerkt worden”, stelt Marino Leeman, brandweerman en landbouwer uit de buurt.

Een hertje werd zaterdagnamiddag opgemerkt in een waterloop in de buurt van de Oostbroekstraat in de Houthulstse deelgemeente Merkem, vlakbij het waterproductiecentrum van De Watergroep en natuurgebied De Blankaart. Brandweer Westhoek werd even na 16 uur opgeroepen om het dier te redden van de verdrinkingsdood. Een van de twee brandweermannen die in het water ging was Marino Leeman, een landbouwer die in de buurt woont en werkt op de Spaarbekkenhoeve.

Niet koud

“Samen met brandweerman Bert Cailliau ging ik in het water onder toezicht van de collega-brandweermannen en kapitein Lode De Keyser. Samen konden we het dier vangen”, vertelt Marino. “Het water was niet koud. Het hertje was ongedeerd en werd weer losgelaten in de natuur.”

Het blijkt allerminst de eerste keer dat herten er in het water belanden. “Het gebeurt steeds meer bij het spaarbekken”, stelt Marino vast. “Hun populaties groeien en door het lange gras zien ze het water soms te laat. Doordat de oevers vervaardigd zijn uit beton hebben ze alle moeite van de wereld om opnieuw uit het water te klauteren. Op bepaalde hoeken zijn er wel houten staketsels aangelegd, maar niet alle dieren vinden ze op tijd. Ze raken er gevangen en verdrinken als ze niet opgemerkt worden.”

Opvangcentrum

“Enkele maanden geleden werd op het nippertje een hertje uit het water gehaald. Dat dier kon niet meteen weer vrijgelaten worden in de natuur. Het had te lang afgezien en moest overgebracht worden naar een opvangcentrum in Oostende. Als veehouder die aan allerlei regels rond dierenwelzijn moet voldoen, vind ik het bijzonder pijnlijk dat dieren op openbaar domein zo aan hun einde kunnen komen.”

(TP)

The post Marino en Bert redden hert van verdrinking: “Hier sterven steeds meer dieren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Henri (35) opent oesterbar op wekelijkse markt: “Wil ambiance en beleving versterken”

In het weekend van 1 september stond Henri Demeestere op met een eerste schooldag-gevoel. Zaterdag opende hij namelijk zijn gloednieuwe oester- en champagnebar op de wekelijkse markt. Met Bar Henri wil de 35-jarige Waregemnaar de beleving en sfeer op de markt naar een hoger niveau tillen.
The post Henri (35) opent oesterbar op wekelijkse markt: “Wil ambiance en beleving

Lees meer »

Remko Vandamme vindt makkelijk de weg naar doel bij Sassport Boezinge A

Bekerhouder Sassport Boezinge A kon zich plaatsen voor laatste 16 in de Beker van West-Vlaanderen. Zaterdag volgt het echte werk, met de start van de competitie. Net als de voorbije jaren is de eerste match tegen SK Oostnieuwkerke.
The post Remko Vandamme vindt makkelijk de weg naar doel bij Sassport Boezinge A appeared first on KW.be.

Lees meer »

Miriam uit Tessenderlo zoekt al 6 dagen naar vermist uiltje Howie: “Ik wil er zelfs voor betalen, ik wil haar heel graag terug”

Miriam van Vulpen is al 6 dagen wanhopig op zoek naar Howie, haar Nieuw-Zeelandse boeboekuil. Het uiltje is afgelopen donderdag weggevlogen en is nu al bijna een week vermist. Bij het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder waren ze erin geslaagd om Howie te vangen, maar door een foutje is het uiltje opnieuw weggeraakt. "We missen haar echt en ik maak me

Lees meer »

Antwerpen Centraal doet dienst als filmset voor opnames Amerikaanse film ‘Now You See Me 3’, nu ook scènes op Grote Markt

Op de bovenste verdieping van station Antwerpen Centraal was er donderdagochtend veel bedrijvigheid, niet alleen van passagiers ook van een uitgebreide cameraploeg. Voor de derde film van de Amerikaanse franchise Now You See Me kozen ze voor het prachtige station als decor. Een bende goochelaars probeerde opnieuw met geniepige truken geld te stelen.

Lees meer »

Tractor rijdt tegen hoogspanningscabine in Torhout

Zondagmiddag rond half één deed zich op het kruispunt van de Ruddervoordestraat en de Kwaplasstraat in Torhout een bizar ongeval voor. Een tractor die net meegedaan had aan een tractor pulling wedstrijd reed er in op een hoogspanningscabine.
The post Tractor rijdt tegen hoogspanningscabine in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig”

Er hangen opnieuw donkere wolken boven Chiro Zuienkerke, nadat ze eerder deze zomer genoten van een fijn zomerkamp. Net als een jaar geleden kampt de jeugdbeweging immers met een acuut leidingstekort. “Hopelijk betekent dit nu niet écht het einde.”
The post Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof Brazilië bekrachtigt blokkade X

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft het tijdelijke verbod op berichtendienst X in het Zuid-Amerikaanse land bekrachtigd. Dat meldt de website van het hof op maandag. Een meerderheid van een panel van vijf rechters dat zich over de kwestie boog, schaarde zich achter Alexandre de Moraes, de rechter die het socialmediaplatform blokkeerde.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Voor leerlingen en ouders is het deze week volop lesmateriaal ophalen.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zouden we niet beter weer jongens- en meisjesscholen inrichten?

Jongens hebben het op school moeilijker dan meisjes. Ze blijven vaker zitten, halen vaker geen diploma en stromen minder door naar het hoger onderwijs. Waarom is de kloof tussen jongens en meisjes zo groot? Ligt het aan het onderwijs? Aan de opvoeding? Of de hormonen? En zou het geen idee zijn om weer jongens- en meisjesscholen te hebben?

Lees meer »