Baby Cosette krijgt stickers over hele wereld: “Ze kreeg de kans niet om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen”

Baby Cosette liet begin dit jaar onverwacht het leven. Haar ouders geven nu stickers van hun dochter mee met mensen die op reis vertrekken. “Cosette kreeg niet de kans om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen.”

Het onverwacht overlijden van baby Cosette Theunynck op 23 januari was een grote schok voor haar gezin in Roesbrugge en de wijde omgeving van het West-Vlaamse grensdorpje. “Aanvankelijk werd gedacht dat een ooginfectie haar fataal werd, maar ze blijkt overleden aan orbitale cellulitis, een ontsteking van de huid rondom haar oog, en sepsis, een bloedvergiftiging”, vertelt mama Kelly. “De manier waarop ze overleden is, zullen we nooit kunnen aanvaarden. Zij hoefde niet te sterven.”

Geboortekaartje

De ouders van Cosette, haar zus Renée (6) en broer Médard (3) moeten nu verder. “Het verlies van een kind verwerk je nooit, we moeten ermee leren leven. Hoe moeilijk het ook is”, stelt Kelly. “Ons gezin zal nooit meer volledig zijn. Cosette zal niet meer verjaren, haar communie doen, verder opgroeien. Hoe moeten we daarmee omgaan? Ik heb al vaak haar geboortekaartje herbekeken.”

‘Wat is belangrijker?’ vroeg baby Cosette, ‘de reis of de bestemming?’ ‘Het gezelschap’ zeiden grote zus Renée en broer Médard. “Met deze tekst begon het geboortekaartje”, aldus Kelly. “Van haar gezelschap konden we maar negen maanden en half genieten, een reis kon ze maar één keer maken, maar de bestemming… we weigeren genoegen te nemen dat ze weg is.”

Strikje

De ouders lieten een sticker ontwerpen door Studiovis met een foto van Cosette. “Sommige mensen praten, sommigen keren in stilte en sommigen creëren. Op de foto poseert Cosette met haar typerend strikje, prachtige ogen, mooie lach en rode ibis, de vogel die stond op haar geboorte- en afscheidskaartje. We blijven verdrietig, maar zijn wel preus op deze sticker.” Bij de foto staat een boodschap in het Engels. Hi my name is Cosette. I am the brightest star in the sky. Please show me the world and post with #cosettearoundtheworld.

“Wie op reis vertrekt, krijgt de kans om een sticker met handleiding mee te nemen. Het is de bedoeling dat de reizigers een mooi plekje uitkiezen om Cosette in het land van de reisbestemming te vereeuwigen. Dan mogen ze een foto nemen van het uitzicht met de sticker en dit beeld delen op sociale media met de hashtag #cosettearoundtheworld. De sticker heeft een diameter van 10 centimeter, wat redelijk groot is. We zorgden voor een behandeling tegen de regen en eens hij plakt, zal hij blijven plakken.”

Orkaan

Joren, de broer van papa Wouter, testte de sticker al uit in Negril, een badplaats in het westen van het eiland Jamaica. “Orkaan Beryl stak er bijna een stokje voor, maar de sticker overleefde windsnelheden van 250 kilometer per uur.”

Wie de QR-code scant op de sticker, kan het levensverhaal lezen van Cosette. “Dat ben ik nu aan het schrijven, het is een werk van lange adem”, zegt Kelly. “De code komt ook op haar grafzerkje. Cosette kreeg niet de kans om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen. We zijn goed op weg, want we deelden al heel wat stickers uit. Vrienden nemen Cosette deze zomer mee naar Mexico, Ierland, Sri Lanka, Spanje, Cuba, De Malediven en tal van andere bestemmingen. We lieten tweehonderd stickers maken en weten nu al dat dit te weinig zal zijn. Dat doet deugd.”

“We doen ons best om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen voor onze andere kindjes. Renée heeft het al heel moeilijk gehad. Beiden spreken dagelijks over Cosette en zijn ook heel blij met de sticker. Ze delen hem heel graag uit.”

Orgaandonor

Op de sticker staat de Engelstalige vermelding ‘organ donor’. “We kregen intussen een brief van het Transplantatiecentrum van UZ Gent. Cosette kon twee jongetjes helpen met haar hart en lever. We weten niet wie ze zijn en waar ze zich bevinden, maar dat hoeft ook niet. Ze hebben een kwalitatief beter leven, dat is voor ons het belangrijkste. Met de vermelding van ‘organ donor’ op de stickers willen we zoveel mogelijk mensen sensibiliseren. Het kan levens redden.” (TP)

The post Baby Cosette krijgt stickers over hele wereld: “Ze kreeg de kans niet om de wereld te zien, maar de wereld kan haar wel nog leren kennen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tips voor een geslaagde zomeroutfit van VRT-stylist Heinz Gijbels: “Waarom altijd zo bloot? De straat is toch geen strand?”

Eerst een paar koele dagen, dan weer tropische temperaturen. Tijdens een Belgische zomer kan je je maar beter voorbereiden met verschillende soorten kledij. Heinz Gijbels is stylist op de VRT en verantwoordelijk voor de outfit van heel wat schermgezichten. In de nieuwste aflevering van ‘Mens erger je niet’, de podcast van het Radio2-programma ‘WinWin’, geeft hij tips voor een geslaagde

Lees meer »

Ernstige watervervuiling in spaarbekken in Zwevegem

Het spaarbekken in het James Ensorplein in Zwevegem is ernstig vervuild geraakt. Om de verontreiniging en de milieuschade zoveel mogelijk te beperken werd het spaarbekken afgestopt en werden twee mobiele waterzuiveringsinstallaties geplaatst.
The post Ernstige watervervuiling in spaarbekken in Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hevige regen zorgt voor problemen in regio Roeselare

De hevige regenval zorgde dinsdag in de late namiddag voor enkele problemen in de regio Roeselare. Op de E403 in Ardooie belandde een Porsche tegen de vangrail, de brandweer kreeg ook enkele oproepen voor wateroverlast.
The post Hevige regen zorgt voor problemen in regio Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Stop met denken dat we idioten zijn”: tenniswereld op z’n kop nadat nummer één Sinner positief test op doping, maar geen schorsing krijgt

Jannik Sinner (23), het nummer één van de wereld, heeft in maart twee positieve dopingtesten afgelegd. De Italiaan krijgt echter geen schorsing omdat hij de steroïde clostebol onbedoeld in zijn lichaam had gekregen door een behandeling van zijn kinesist. Iets wat enkele collega-tennissers niet kunnen begrijpen. Twee maten en twee gewichten, zo oordelen ze. “Jouw prestaties verbeterden wel degelijk. Dus

Lees meer »

81 jaar geleden speelde de regio Koersk een beslissende rol in de oorlog: zijn er parallellen met vandaag?

De Oekraïense opmars in de Russische Koersk-regio gaat onverminderd door. Het is niet de eerste keer dat dit gebied een sleutelrol speelt in een Europese oorlog: 81 jaar geleden was Koersk al het decor van een beslissende veldslag. Peter Schrijvers, historicus en curator van het Wereldoorlog II-museum Liberation Garden, trekt parallellen tussen de Slag om Koersk uit 1943 en de

Lees meer »

Hier vergaap je je op hoog niveau

West-Vlaanderen vanuit de lucht bewonderen, zonder dat je daarvoor in een vliegtuig of helikopter moet stappen? Dankzij het project ‘Horizon 2025’ kan dat ondertussen al vanop 17 bijzondere uitkijkpunten in West-Vlaanderen. Vanop kerken, watertorens en sinds deze week ook een belfort.
The post Hier vergaap je je op hoog niveau appeared first on KW.be.

Lees meer »