Zoveel grond had je familie… in 1850: Groep vrijwilligers ontcijfert honderden oude documenten

Altijd al eens willen weten of je een grootgrondbezitter had kunnen zijn? Dat kan sinds kort: dankzij het monnikenwerk van een groep vrijwilligers voor het project ‘West-Vlaanderen Verpoppt’ kan je nagaan hoeveel grond je familie bezat tussen 1841 en 1851.

In 2019 startte een groep vrijwilligers met een hart voor heemkunde met het ambitieuze project West-Vlaanderen Verpoppt, waarbij de eigenaars van elk perceel in de provincie rond 1850 in een databank werden gestopt. De resultaten zijn nu voor iedereen raadpleegbaar.

Torhoutenaar Hendrik Vandeginste is voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Het Houtland-Torhout, actief binnen Heemkunde West-Vlaanderen en werkt als consulent bij Histories vzw. Vier jaar lang coördineerde hij het Verpoppt-project. “Dertig vrijwilligers uit de hele provincie hebben honderden ingescande documenten uit de periode 1850 doorploegd en handgeschreven teksten ontcijferd. Vervolgens werd alles overgetypt.”

“Dertig vrijwilligers uit de hele provincie hebben honderden ingescande documenten doorploegd en handgeschreven teksten ontcijferd”

Het kadaster is een uitvinding van Napoleon uit 1807. “Maar de Belgische Staat kon pas in 1834 met de systematisch verzamelde eigendomsgegevens aan de slag. In 1842 besloot Philippe Popp, een drukker uit Brugge en oud-medewerker van het kadaster, om die in kaarten om te zetten en te verkopen. Hij heeft toen de gegevens voor elk perceel in de provincie geüpdatet. Dat zijn er honderdduizenden! Er kroop zo enorm veel tijd in dat Popp drie keer bijna failliet ging. Het was commercieel gezien ook totaal niet interessant”, legt Vandeginste uit.

Adel en burgerij

De databank biedt een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. “De gegevens dateren van 1841 tot 1851. Het kan interessant zijn om te weten wie toen hoeveel eigendommen had, want dat vertelt iets over de verhoudingen in de gemeente. De bezittingen van de adel ten opzichte van de burgerij, bijvoorbeeld, of de eigendommen van de kerk.”

“Wie hoeveel eigendommen had, vertelt iets over de verhoudingen van de mensen binnen de gemeente vroeger”

Ook als leek kan je je familienaam opzoeken. Al is het niet gemakkelijk. “Die kadastrale leggers zitten niet zo logisch in elkaar”, waarschuwt Vandeginste. “En ze zijn handgeschreven, wat het soms moeilijk leesbaar maakt. Mensen schreven toen heel anders dan vandaag, maar dat heeft ook weer z’n charme.” Noteer het kadastraal artikel dat bij je naam staat, want dat heb je nodig om de juiste informatie in de legger te vinden. “Het nummer van het kadastraal perceel is vaak nog hetzelfde als vandaag. Daarmee kan je dus ook opzoeken wie er rond 1850 de eigenaar was van jouw perceel.”

Digitale kaart

Bij Heemkunde West-Vlaanderen kan je ook terecht om alle gegevens van een gemeente in een Excel-document te krijgen. “Daarmee kan een heemkundige kring bijvoorbeeld een digitale kaart maken voor hun gemeente”, zegt Vandeginste. “Mensen die vragen hebben over de interpretatie van de gegevens, mogen ook altijd contact met ons opnemen.”

Zoek je eigen familienaam in het namenregister op via deze link. Meer info via [email protected].

The post Zoveel grond had je familie… in 1850: Groep vrijwilligers ontcijfert honderden oude documenten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

5.000 fans voor Lotti Goes Classics in Koksijde

In Koksijde kwamen op vrijdagavond 26 juli 2024 5.000 fans genieten van Helmut Lotti, die er op de ‘Zomer Arena’ voor de OLV kerk na 29 jaar opnieuw zijn ‘Helmut Lotti Goes Classics’ repertoire bracht.
The post 5.000 fans voor Lotti Goes Classics in Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rose kon niet snel genoeg weg bij omstreden Jelmont uit ‘B&B zoekt lief’: “’s Nachts deed ik m’n kamerdeur op slot”

“Ik ben helemaal overdonderd door haar.” Na de heftige exit van Vicky (60) en Ingrid (61) lijkt Jelmont (62) in ‘B&B zoekt lief’ een betere klik te hebben met de derde kandidate, Rose (57). Maar helaas voor hem ziet zij dat zelf anders. Rose vertelt ons waarom ze na amper een kwartier al uit Jelmonts bed and breakfast wilde vertrekken

Lees meer »

Erdogan dreigt ermee Israël binnen te vallen: “Er is geen reden waarom we dit niet zouden kunnen doen”

De Turkse president Erdogan, een felle criticus van Israëls offensief in Gaza, heeft er zondag tijdens een partijbijeenkomst mee gedreigd dat zijn land Israël zou kunnen binnenvallen. Intussen heeft het Israëlische veiligheidskabinet regeringsleider Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant gemachtigd om te beslissen “over de wijze en het tijdstip” van vergelding tegen Hezbollah voor de twaalf doden die

Lees meer »

Al 111.000 (!) klanten haakten dit jaar af bij Telenet: 4 Vlamingen over waarom zij vertrokken. “16 jaar klant en het enige wat ik ooit kreeg was een prijsverhoging”

De voorbije drie maanden lieten 52.100 klanten Telenet in de steek, blijkt uit nieuwe cijfers. Opgeteld bij de 59.300 ‘weglopers’ in het eerste kwartaal zijn dat er maar liefst 111.400 (!) sinds het begin van dit jaar. De hogere tarieven blijken de hoofdreden om de operator ‘adieu’ te zeggen, maar er blijken nog meer druppels te zijn die de emmer

Lees meer »

Een half jaar geleden schoven ze hun twijfels opzij: Karl Vannieuwkerke (53) vindt de liefde bij Tine Maertens (31)

Karl Vannieuwkerke (53) heeft z’n hart verloren aan Tine Maertens, een 31-jarig cd&v-gemeenteraadslid in Koekelare. Dat schrijft ‘Dag Allemaal’. Het nieuws komt enkele weken nadat bekend raakte dat Karl gebroken heeft met Caroline Vereenooghe (38), mama van z’n twee jongste zoontjes. Wie is Maertens, hoe leerden zij elkaar kennen en hoe lang zijn ze al samen?

Lees meer »

Wie is de echtgenoot van presidentskandidaat Kamala Harris, de man die zich helemaal wegcijfert voor haar?

Als Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zal er voor de allereerste keer in de geschiedenis geen first lady te vinden zijn in het Witte Huis. Haar echtgenoot, Doug Emhoff, zal de titel ‘first gentleman’ krijgen. Maar wie is deze man die holderdebolder verliefd werd op Kamala en haar de dag nadat hij haar ontmoet had, al een lijst stuurde

Lees meer »

Royal Blood vervangt Queens of the Stone Age op Pukkelpop

Pukkelpop zag vrijdag met Queens of the Stonge Age de headliner van zondag afhaken. Reden daarvoor is de aanhoudende gezondheidsproblemen van frontman Josh Homme. Maar de organisatie heeft nu een vervanger beet: de Britse rockband Royal Blood zal op zondag 18 augustus het festival in Kiewit afsluiten op de main stage. Dat meldt de Pukkelpoporganisatie maandag.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Zo wil De Wever werken meer doen lonen en minder uitgeven aan werkloosheidsuitkeringen (en pensioenen)

Naast het verhogen van de maaltijdcheques en het afschaffen van de ecocheques wil federaal formateur Bart De Wever (N-VA) nog meer sleutelen aan het inkomen van werkenden, werklozen en gepensioneerden. Het hogere doel: werken meer doen lonen, op het moment zelf én later. Hier leggen we exclusief uit hoe hij dat wil doen. Ook opmerkelijk formatienieuws: hij kijkt ook naar

Lees meer »

Jacky Lafon, Gert Verhulst en James Cooke zien goud in zomerrevues aan de kust: “Maar de shows kosten geld”

Dit weekend haalt Het Witte Paard de pluimen van de zolder voor de nieuwe zomerrevue ‘Hot Summer Nights’. Jacky Lafon start dan weer met de try-outs van haar middagshow in Blankenberge. Het genre beleeft duidelijk hoogdagen: deze zomer staan er zés revues aan zee. Nooit eerder waren er dat zoveel. Wat zorgt voor die revival? Waarom springen Gert Verhulst en

Lees meer »