Park De Chalet in Kemmel krijgt jeugdverblijf, wandelpaden, meer groen en een vijver

Meer water, meer groen en meer wandelmogelijkheden. Dat is hoe de provincie de invulling ziet van het park De Chalet in Kemmel. Buurman Danny Vandeweghe, een gepensioneerde huisarts, is daar in ieder geval blij mee. “Er zijn al heel wat bomen verdwenen, maar het is fijn dat er nieuwe worden aangeplant.”

Het landhuis De Chalet werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog en was lang eigendom van de adellijke familie Geelhand de Merxem. Patrick Geelhand de Merxem woonde lange tijd in het huis. Na zijn dood kwam het gebouw leeg te staan. Eind 2022 kocht de provincie het domein aan.

Jeugdverblijf

Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) maakt 1,5 miljoen euro vrij om het pand om te bouwen tot een jeugdverblijf. In het beschermde gebouw zullen minimum 62 kinderen of jongeren kunnen verblijven. Eind 2022 kwam de provincie tot een overeenkomst met de familie Geelhand de Merxem over de aankoop van hun percelen, gelegen op en rond het provinciedomein de Kemmelberg. De uitbreiding telt in totaal 29,2 hectare.

“Dit project is een mooie samenwerking tussen de gemeente Heuvelland, de provincie en Vlaanderen”, zegt burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “We zijn blij dat nu ook de plannen voor het park worden voorgesteld.”

Ook buurman Danny Vandeweghe (76) is tevreden. Danny is afkomstig uit Wijtschate, maar was tussen 1973 en begin 2020 huisarts in Kemmel. Nog steeds woont hij samen met zijn vrouw op Dries 17 en hij was dus eigenlijk een buurman van Patrick Geelhand de Merxem.

“Het is inderdaad fijn dat er iets gebeurt met het chalet, want laat dit pand nog vijf jaar onbekommerd, dan wordt het een ramp. Dan zou het gebouw ongetwijfeld moeten worden afgebroken. Ondertussen zijn er nog wel bomen verdwenen, maar ik hoor dat er nieuwe worden aangeplant, wat uiteraard goed is.” Danny zegt dagelijks een wandeling te maken tussen het groen. “Ik ben ooit nog imker geweest en had 100kg honing per jaar. Dat was dankzij al het groen hier.”

Aandacht voor groen

In het ontwerpplan voor het park De Chalet is er inderdaad aandacht voor groen. “We voorzien de aanplant van 18.000m² nieuw bos”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Natuur, Milieu en Landschap. “We planten het bos aan in kleinere groepjes van ongeveer 500m². Dankzij de willekeurige inplanting van deze groepjes ontstaat een nieuw labyrint. In het park planten we verschillende nieuwe bomen en bomengroepjes aan. Gevaarlijke bomen nemen we weg.”

“Het uitgangspunt in het ontwerpplan is meer ruimte voor water. De bedoeling is het water vast te houden en laten insijpelen in de bodem. Dat doen we door onder meer de historische vijvers uit te baggeren en opnieuw zichtbaar te maken”, aldus Jurgen Vanlerberghe. “We breiden de centrale vijver uit met een wadi – een laagte waarin regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren – die als overloop dient. Ook komen er een drietal nieuwe poelen. De wadi verbindt de centrale vijver met de drie nieuwe poelen.”

In het ontwerp wordt een waterbufferingszone voorzien aan de noordkant van het park. “Die zorgt bij hevige regenval voor opvang van het water uit de Willebeek. Ook wordt de riolering in het domein verbeterd.”

Wandelverbinding

Voor het publiek kan De Chalet een mooi instappunt vormen met de wandelpaden die aansluiten op de wandelnetwerken richting provinciedomein Kemmelberg. “Het is de bedoeling een wandelverbinding te realiseren richting Wijtschate en provinciedomein Palingbeek. In het park zelf wordt een rondgang voorzien van ongeveer 1 kilometer in Franse dolomiet. Die wandelpaden zullen grotendeels het originele traject van de wandelpaden volgen zoals deze bestonden in het begin van de 20ste eeuw.”

Het voorlopig ontwerp voor het park is te zien op infoborden die nog tot eind augustus 2024 in het park blijven staan. “In een latere fase bij de aanvraag van de omgevingsvergunning volgt nog de officiële inspraakprocedure, nadat de plannen definitief vorm hebben gekregen”, weet de gedeputeerde.

(CM)

The post Park De Chalet in Kemmel krijgt jeugdverblijf, wandelpaden, meer groen en een vijver is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geetbets start met trajectcontroles: “Niet alleen voor de veiligheid, als kleine gemeente kunnen we geld van de boetes goed gebruiken”

Ook Geetbets heeft vanaf 1 augustus trajectcontroles. De camera’s staan op 6 trajecten. Als je te snel rijdt, krijg je een GAS-boete. Opvallend, burgemeester Jo Roggen geeft toe dat de trajectcontroles er niet alleen komen voor de verkeersveiligheid. De opbrengst van de GAS-boetes kan een kleine gemeente als Geetbets goed gebruiken, zegt hij.

Lees meer »

Nu ook protest aan Downing Street na steekpartij en rellen in Southport

In de nasleep van de rellen in Southport in het Verenigd Koninkrijk gisterenavond, is nu ook protest uitgebroken in de buurt van Downing Street in Londen, waar de Britse premier Keir Starmer zetelt. Honderden demonstranten gooiden er onder andere met vuurpijlen en flesjes. De protesten komen er in nasleep van de dodelijke mesaanval op een kinderdanskamp, waarbij 3 kleine meisjes

Lees meer »

Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brouwt voor het eerst alcoholvrij bier: “Het gaat om een variant van ons familiebier Ypra”

Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brengt voor het eerst sinds de start in 1892 een alcoholvrij bier op de markt, daarmee inspelend op de trend bij consumenten om minder alcohol te drinken. “De nieuwe Ypra heeft een alcoholpercentage van 0,4 procent maar behoudt zijn rijke smaak”, zegt zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste (60).
The post Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste brouwt

Lees meer »