Kinderboerderij De Lenspolder neemt deel aan de nieuwe Kustsafari

Zes bezoekerscentra aan de kust slaan de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Kustsafari. Een kustranger neemt deelnemers, te voet of met de fiets, mee langs verborgen natuurparels op zoek naar opmerkelijke dieren, planten en bunkers. De Kustsafari is een initiatief van provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Westtoer en de deelnemende bezoekerscentra.

De bezoekerscentra die deelnemen zijn Atlantikwall Raversyde (Oostende), Duinpanne (De Panne), Duinenhuis (Koksijde), Uitkerkse Polder (Blankenberge) en Zwin Natuur Park (Knokke-Heist). Nieuw dit jaar is de deelname van Kinderboerderij De Lenspolder uit Nieuwpoort. Eén van hun ‘Big Five’ is de zeehond, die aan een indrukwekkende opmars bezig is aan de Belgische kust.

Elk bezoekerscentrum heeft zorgvuldig een selectie gemaakt van bijzondere soorten die zich thuisvoelen in de nabijheid van het centrum of langs het parcours van de safari. Denk hierbij aan luierende zeehonden, kleurrijke boomkikkers, vliegensvlugge visdieven, majestueuze aalscholvers en de zeldzame bruine kiekendief. Ook bijzondere planten zoals het duinbekermos en de bokkenorchis zijn te bewonderen.

Zeehonden aan de kust

De zeehond is een opvallende nieuwkomer aan onze kust die de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig is. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar telde de vzw NorthSealTeam al meer dan 570 meldingen van levende zeehonden die op de Belgische stranden aan land kwamen. “Dat is meer dan drie keer zoveel tegenover dezelfde periode vorig jaar. Enkele permanente plaatsen waar zeehonden vaak tot rust komen zijn de Nieuwpoortse haven en havengeul, het klein strand van Oostende, het Zwin en een strandje bij de radartoren op de westelijke havendam van Zeebrugge”, weet Frank Durinck, voorzitter van vzw NorthSealTeam.

“De provincie steunt de vrijwilligers van het NorthSealTeam al sinds hun opstart. Dat gebeurt aan de hand van materialen, infoborden tot de organisatie van overleg met experten en de kustgemeenten. De provincie zal dit najaar ook het team ondersteunen bij de vorming van hun strandwachters”, verduidelijkt Jurgen Vanlerberghe gedeputeerde voor natuur, milieu en omgeving.

Praktisch

Er zijn nog safari’s tot 25 augustus: elke woensdag vanuit Uitkerkse Polder (Blankenberge), elke donderdag vanuit Kinderboerderij De Lenspolder (Nieuwpoort), elke vrijdag vanuit Duinpanne (De Panne), elke zaterdag vanuit Atlantikwall Raversyde (Oostende) en elke zondag vanuit het Duinenhuis Koksijde (Koksijde) en het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist).

Starten en eindigen gebeurt steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de fiets of te voet. Voor fietstochten brengen bezoekers hun eigen fiets mee. De minimumleeftijd om deel te nemen is 10 jaar.

Inschrijven is nodig. Elke deelnemer maakt bovendien kans op een leuke prijs: een etentje met zicht op zee, een fotoboek of een pocketgids over de natuur aan zee. De safaritochten zijn helemaal gratis, met uitzondering van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en De Lenspolder in Nieuwpoort (maximaal 5 euro per persoon). (PG)

Meer info en inschrijven via dekust.be/kustsafari.

The post Kinderboerderij De Lenspolder neemt deel aan de nieuwe Kustsafari is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vladimir Poetin verwelkomt vrijgelaten gevangenen met knuffel na grote ruil met het Westen

Op de luchthaven van Moskou heeft Russisch president Vladimir Poetin de vrijgelaten gevangenen verwelkomd die deel uitmaakten van een grote ruil tussen het Westen en Rusland. Hij gaf de acht volwassenen en twee kinderen een stevige handdruk en een knuffel. Rusland liet in ruil zestien gevangenen gaan, onder wie Evan Gershkovich, Amerikaans journalist voor de Wall Straat Journal. In totaal

Lees meer »

Oppositie Venezuela roept kiezers op het tellen van de stemmen te controleren

Oppositieleider María Corina Machado heeft kiezers in Venezuela opgeroepen om, na het uitbrengen van hun stem bij de verkiezingen in het land op zondag, aanwezig te blijven in de stembureaus. Ze wil dat de kiezers dit doen om zelf het tellen van de stemmen te kunnen controleren in de “beslissende uren” na het sluiten van de stembussen. De angst voor

Lees meer »

Kun je je dromen sturen (en waarom zou je dat doen)?

Dromen doen we allemaal en soms onthouden we ze ook eventjes als we wakker zijn? Waarom we dromen en of ze iets te betekenen hebben, is al langer een raadsel. Maar je kunt ook lucide dromen hebben, dromen waar je iets aan hebt en die je kunt sturen. Of is dat, zoals de meeste dromen, niet helemaal waar?

Lees meer »

Technologische blunders van Secret Service kostten Trump bijna het leven: “We hadden hem misschien kunnen tegenhouden”

Dat de Amerikaanse Secret Service fouten heeft gemaakt in de dagen, uren en minuten voor de mislukte moordaanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, is al langer duidelijk. Weken nadat de aanslag komen nieuwe details bovendrijven die dat nogmaals bevestigen. Uit een hoorzitting in de Senaat blijkt dat de geheime dienst de aanslag niet kon voorkomen door technologische blunders.

Lees meer »